Harvardlæge: Spar 300 mia. dollar med yoga og tai chi

272417_16_9_large_995.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
12. dec 2013 KL. 8:58
Videnskabsfolk er tæt på at kunne bevise, hvad yogier har taget for givet i århundreder – at yoga og meditation kan afværge stress og sygdom.

John Denninger, der er psykiater på Harvard Medical School, leder et femårigt studie af, hvordan de ældgamle øvelser influerer på generne og hjerneaktiviteten i kronisk stressede mennesker.

"Verdenssundhedsorganisationen vurderer, at stress koster amerikanske virksomheder mindst 300 mia. dollar om året"

Hans seneste arbejde følger op på en undersøgelse, som han og hans kolleger offentliggjorde tidligere i år, der viser, at såkaldte krop og sind-teknikker kan tænde og slukke for visse gener, der har tilknytning til stress og immunsystemet.

Selv om der er blevet udført i hundredvis af undersøgelser af yoga og meditations gavnlige virkninger for det mentale helbred, så har de typisk lænet sig op ad mindre præcise analysemetoder som spørgeskemaer og puls- og blodtryksmålinger.

Først på det sidste har neuroradiologi og genteknologi, som er blevet brugt i John Denningers seneste undersøgelser, gjort det muligt for videnskabsfolkene at måle de fysiologiske forandringer mere detaljeret.

Indvirkning overalt i kroppen

"Der er en klar biologisk effekt," siger John Denninger, der er forskningsleder på Benson-Henry Institute med særligt fokus på krop og sind-teknikker ved Massachusetts General Hospital, der er et af Harvard Medical Schools universitetshospitaler.

"De ting, der sker, når man mediterer, har virkelig indvirkning overalt i kroppen, ikke bare i hjernen."


Den statsstøttede undersøgelse vil muligvis overbevise læger om at afprøve en mere alternativ tilgang til at takle årsagen til myriaden af moderne lidelser. Stressinducerede sygdomstilstande består af alt fra forhøjet blodtryk til barnløshed og depression og selv aldringsprocessen.

De udgør ifølge Benson-Henry Institute mellem 60 og 90 pct. af alle besøg hos lægen i USA. Verdenssundhedsorganisationen vurderer, at stress koster amerikanske virksomheder mindst 300 mia. dollar om året på grund af fravær, jobudskiftninger og lav produktivitet.

Videnskab og mindfulness hånd i hånd

Videnskaben udvikler sig parallelt med en blomstrende "mindfulness"-bevægelse, der tæller tilhængere af meditation som Bill George, der er bestyrelsesmedlem for Goldman Sachs Group og Exxon Mobil Corp., og skuespilleren Jerry Seinfeld.

Formanden for News Corp., Rupert Murdoch, afslørede for nylig på Twitter, at han forsøger sig med meditation.

John Denninger, der som psykiater har speciale i depression, siger, at han var tiltrukket af krop og sind-teknikkerne som en mulig måde at forhindre depression på ved at reducere stress.

"Formanden for News Corp., Rupert Murdoch, afslørede for nylig på Twitter, at han forsøger sig med meditation"


Selv om behandlingen med medicin stadig er essentiel, så ser han yoga og meditation som anvendelige supplementer i sit medicinske arsenal.

Interessen vækket af tai chi-mester

Det er en interesse, der går tilbage til et udvekslingsprogram, han deltog i i Kina, sommeren før han startede som medicinstuderende på Harvard. Ved universitetet i Hangzhou trænede han med en tai chi-mester hver morgen i tre uger.

"Til sidst i min udvekslingsperiode havde jeg fået det helt ind på lystavlen i min tykhovedede teenager-hjerne, at der var noget meget vigtigt ved åndedrættet og ved at være til stede i nuet," siger han.

"Det har jeg haft med mig lige siden."

Hans nuværende undersøgelser, der er sat til at være færdiggjort i 2015, og som har modtaget omkring 3,3 mio. dollar i støtte fra National Institutes of Health, følger 210 raske individer med høje niveauer af kronisk stress i seks måneder.


De er inddelt i tre grupper: Den ene gruppe med 70 deltagere udfører en form for yoga kendt som Kundalini, andre 70 mediterer og den resterende del lytter til lydbøger med stressundervisning – alle deltagere bruger 20 minutter om dagen på aktiviteterne hjemme hos dem selv.

Kundalini er en form for yoga, der inkorporerer meditation, åndedrætsøvelser og sang af mantraer som supplement til yogastillingerne. John Denninger siger, at Kundalini blev valgt til undersøgelsen på grund af dens stærke meditationselement.


"Studiet, der er offentliggjort i lægetidsskriftet Plos One, viser, at én behandling med afslapningsøvelser var nok"


Deltagerne kommer i to måneder ugentligt ind på laboratoriet for at modtage instruktion, og efterfølgende møder de ind tre gange, hvor de besvarer spørgeskemaer, får taget blodprøver til brug for genanalyse og undergår neuroradiologiske undersøgelser.

Blot én behandling giver effekt

I modsætning til tidligere undersøgelser er denne den første af sin art, der fokuserer på deltagere med høje niveauer af stress.

Studiet, der er offentliggjort i lægetidsskriftet Plos One, viser, at én behandling med afslapningsøvelser var nok til at øge udtaltheden af gener forbundet med stofskiftet og udskillelsen af insulin og reducere udtaltheden af gener forbundet med inflamationsrespons og stress.

Der var endda en effekt blandt nybegyndere, der aldrig havde udført den type øvelser før.

Harvard er ikke det eneste sted, hvor videnskabsfolk er begyndt at undersøge biologien bag yoga.