Grønne burgere i det indre København

390854_16_9_large_668.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
07. nov 2019 KL.16:07
Gasoline Grill laver byens bedste klassiske burgere med økologisk kød. Men de har også en vegetarisk variant, som man skal være viljestærk for at bestille frem for oksevarianten, med mindre man er vegetar.

Den adskiller sig klart fra denne rundes øvrige burgere ved helt at se bort fra regelbruddet på burgerkonventionen, nemlig at der skal være en bøf i centrum. Gasoline bruger nemlig ikke en grøntsagsbøf, men hele grillede grøntsager, og det smager godt, men giver ikke den der samlende virkning, som en fast burgerbøf har.

Gasoline Grill er jo så populær, at der ofte er lange køer, og vil du undgå dem, så besøg Yo Burger i Gothersgade. Fem minutter efter min bestilling rækker det venlige unge menneske bag disken burgeren frem med ordene “værsgo, min ven,” hvorefter han bevæger sig ud i køkkenet rytmisk klappende til den altid høje musik.
Bollen er af briochetypen, den er luftig, lun og gylden, bøffen er en stor portobellosvamp, som er paneret og friteret til delikat sprødhed for siden at blive lagt mellem de to bollehalvdele sammen med skiver af tomat, salatblade og en ordentlig skefuld mayonnaise. Man kan spise den med en enkelt hånd, så burgerfornemmelsen er god.

Næste stop er lige rundt om hjørnet i St. Regnegade oppe ad trappen hos Hafnia Bar, en hyggelig cafélignende sag, som handler om sund mad og drikke lavet på basis af økologiske råvarer. Her er en afslappet stemning, kunderne småsnakker i fred og ro, og tilberedningen af min burger sker i samme tempo.

Hafnias bud på en grøn burger minder mig mere om en portion falafel serveret mellem to stykker brød. Der er tale om en gennemskåret bolle smurt med en delikat syrlig guacamole og belagt med fem falafelkugler. Det er gode falafler, men jeg forstår godt, retten serveres med kniv og gaffel, for den er umulig at spise som burger.

Næste nedslag finder sted på Gråbrødre Torv hos Simpleraw, en hyggelig kælderrestaurant, som serverer mad uden konserveringsmidler, tilsætningsstoffer, farvestoffer, mælkeprodukter og gluten. “Maden er skabt af medarbejdere med stor viden og entusiasme inden for vegansk gastronomi,” står der på Simpleraws hjemmeside, og det tror jeg på, for videnskabsfolk er jo kendt for at mene, at tiden ikke er vigtig, kun resultatet tæller.

31 minutter er lang tid at vente på en kompakt glutenfri bolle med en bønnebøf. Men ingredienserne virker friske, og det er hyggeligt at sidde her.
Hvor Hafnia og Simpleraw byder på bordservering og er velegnede til et hurtigt frokostmøde, er der mere fart på ovre i Pilestræde hos 42Raw. Der er en moderigtig stemning over det smart indrettede og velholdte sted, som virker velbesøgt af et ungdommeligt klientel. 14 minutter venter jeg på burgeren, som kan fås med glutenfrit brød, men også med fuldkorn, som jeg vælger. Bollen er lun og behageligt blød, men mere i fuldkornsgenren end i briochesfæren, hvilket rimer godt på 42Raw, der jo er et helseorienteret foretagende.

Som på Simple Raw er der tale om en postejlignende plantebøf med Portobello som garniture, der giver en god kant til smagen. Men den annoncerede trøffelmayo har ikke for 10 kroner trøffelsmag, og når burgeren nu koster 139 kr., kunne man måske nok fordre lidt mere.

Som rosinen i den vegetabilske pølseende vil jeg nu præsentere rundens vinder, og for at opleve den skal vi besøge to abekatte i Boltens Foodcourt.

Hvorfor stedet hedder Two Monkeys, aner jeg ikke, men det er underordnet, for deres burger er helt i top. Der er tale om den amerikanske Beyond Burger-bøf lavet af ærter, bønner og brune ris, der fremstår med en farve og konsistens, som minder meget om hakket oksekød helt ned til de hvide stykker fedt, som her er lavet af kokosfedt. Denne veganske burger smager, som om der var kød i den, altså ikke som tørmodent kød af høj kvalitet, men som den type kød, der er i standard burgere fra McDonalds og Burger King.
Plantebøfferne er velsagtens dyrere end det kedelige oksekød, der bruges til fastfood kædernes bestsellere, ellers fatter jeg ikke, hvorfor man ikke skifter over, for Beyond Meat burgeren smager langt bedre end kædernes hakkede kolig og man spiser det med bedre samvittighed. Og med rødbedemayonnaise, pikante og sprøde syltede rødløg, sprøde bønnespirer, faste tomater og sprød salat i en saftig luftig bolle er vi her fremme ved grøntsagsburgerrundens indiskutable vinder.

oltr@borsen.dk