Genudsatte gedder er guld værd

269184_16_9_large_199.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
30. okt 2013 KL. 8:56
Det krystalklare vand afslører omridset af den meterlange, mørke skygge som svømmer lige bag agnen. Som en løve, der sniger sig ind på antilopen inden aktion, følger den store rovfisk med det vilde tandsæt med ind mod bådkanten.

Hjertet dunker helt oppe i halsen. Millisekunder føles som minutter. Den stive kuling i øjne og ører ænses ikke mere. Og jollens vilde dans på bølgernes skumtoppe absorberes fuldstændigt af adrenalin-induceret koncentration.

" I en nær fremtid bliver det måske endda ulovligt at slå gedderne ihjel, fordi deres værdi i live er tusinde gange større end som geddefrikadeller "

Jeg pauser indspinningen et splitsekund, og det udløser geddens urinstinkt til et voldsomt hug. En af de bomstærke, sydsjællandske brakvandsgedder opfedet på en gedigen kost af danske sild har meldt sig på banen.


Catch & Release

Kampen mellem fisk og menneske er i gang. En kamp, som selv de mest sultne sportsfiskere håber ender med, at gedden – efter kort fotosession og vejning – genvinder friheden og svømmer ned mod dybet igen.

"Den er kraftedme stor," skriger min fiskemakker skingert op mod blæst og skumsprøjt, mens gedden hiver 15 meter line af hjulet på allerhøjst et par sekunder. Kun for at forsvinde ud af syne i en af de små tangskove, der ligger spredt som leopardpletter på den hvide sandbund i Stege Nor – brakvandsgeddens lavvandede jagtrevir.

"Når gedder vokser op i strømfyldt havvand i stedet for en lille mose, bliver de bomstærke. Så bliver kampen værd at rejse langt efter og betale dyrt for"

Krogens modhager holder sit greb i kæften på gedden, der tvinges til overfladen igen, ryster det store, benede hoved og blotter sine hundreder af syleskarpe tænder. Mælkesyren indfinder sig i mine arme, mens jeg noterer mig, at denne gedde klart er den stærkeste skællede modstander, jeg endnu har oplevet i Danmark.

Vilde spring og lange udløb med en nærmest klodset bremse er bestemt ikke hverdagskost for danske geddefiskere.

Men når gedder vokser op i strømfyldt havvand i stedet for en lille mose, bliver de bomstærke. Så bliver kampen værd at rejse langt efter og betale dyrt for. Selv om man kun får et foto, røde kinder og slimede hænder med hjem.


Genudsætning er nemlig en hastigt voksende sport, der internationalt kendes som "Catch & Release", og et mål i sig selv. Og et middel til, at andre naturelskere kan opnå samme oplevelse.

Når man først har siddet med et stort og levende rovdyr i hænderne, mærket geddens puls og nærstuderet de mikroskopiske farvespil i dragten af skæl, er man solgt.


Så er lysten til at slå dyret ihjel pist borte. Og i en nær fremtid bliver det måske endda ulovligt at slå gedderne ihjel, fordi deres værdi i live er tusinde gange større end som geddefrikadeller på middagsbordet.

Kamp om naturen

International økoturisme nyder naturglade danskere i dag godt af rundt omkring på kloden. Som bekendt er en afrikansk løve langt mere værd som safarimål end som et dødt trofæ på en rig mands væg.

Som safarigæster i Afrika vil tilrejsende sportsfiskere i Danmark gerne spise og bo godt og måske have souvenirs med hjem.

I Afrika har safaribranchen skullet kæmpe mod krybskytteri og elendig naturpleje.

Samme kamp om, hvordan man bedst udnytter de lokale naturressourcer udkæmpes i disse dage på Sydsjælland og øerne, hvor sammenslutningen Fishing Zealand går efter at få det danske fiskeri efter brakvandsgedder og havørreder op til international standard.


Tusinder af turister finder hvert år vej til Østersøens andre mekkaer for brakvandsfiskeri, f.eks. det tyske Rügen lige syd for Danmark og den enorme, svenske skærgård.

Her er veletablerede turistindustrier skudt op med sportsfiskeriet som centrum – med stort anlagte fiskekonkurrencer og events, som samler hele lokalsamfundet og skaber lokal provenu.


"I Jyllands åer har de fået opdyrket laks i kæmpestørrelse, så der nu er velbeslåede nordmænd, der søger til Danmark for at fange store laks"


Men langs de tyske og svenske østersøkyster ser man da også kun en brøkdel af de kystnære garn, der på Sydsjællands kyster decimerer de mest populære sportsfisk som havørreder og gedder.

Problemet er ifølge Dansk Sportsfiskerforbund, at garnene står så tæt, at de største og for sportsfiskeindustrien mest attraktive gedder går tabt som billige spisefisk, før de kan vokse sig over de magiske ti kilo.
Fangst af så store gedder skaber i dag lynhurtigt overskrifter og lokker via sociale medier og artikler i de store fiskemagasiner udenlandske turister til Danmark. I Jyllands åer har de fået opdyrket laks i kæmpestørrelse, så der nu er velbeslåede nordmænd, der søger til Danmark for at fange store laks. På Fyn fanger tyskere havørreder i hobetal.

Med store indtægter til følge. Efterhånden mærkes medvinden til nye lokalt forankrede mål om, at erhvervsfiskeri og privat garnfiskeri må vige for de tiltrængte indtægter, som en stærk lokalt forankret sportsfiskekultur giver.