Forsikringsmand på det ultimative eventyr

248417_16_9_large_713.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
12. jun 2013 KL.17:03
Jan Larsen vil i juni krydse USA i verdens hårdeste motionscykelløb, Race Across America. Han vil gøre det som den hurtigste i sin kategori.

Jan Larsen. En helt almindelig mand. Med et helt almindeligt arbejdsliv, men med en helt ualmindelig drøm: At gennemføre Race Across America, Raam, som solorytter. Og som den hurtigste førstegangsdeltager – Rookie Of the Year.
"Jeg har stadig meget svært ved at svare på, hvorfor jeg vil cykle Race Across America"

Med sine 28 år, hvoraf de sidste fire er brugt på at opdage cykelsporten på egen krop, vil Jan Larsen i midten af juni 2013 på under ti dage cykle fra USA's solrige vestkyst til USA's østkyst.


En strækning på mellem 4800 og 5000 km. Den byder på kulde- og varmeforskelle på op til 40 grader samt 30.000 højdemeter lige ned i benene.

Søger det ekstreme

"Jeg har stadig meget svært ved at svare på, hvorfor jeg vil cykle Raam. Helt basalt handler det om min passion for cykelsporten og om at finde tilfredshed i at dyrke motion."

"Og den finder jeg først, når jeg er helt derude, hvor jeg presser mig selv til det ekstreme – for at vise mig selv, at det kan lade sig gøre. Jeg skal helt derud, hvor jeg begynder at lære noget," siger Jan Larsen, der i 2010 efter længere tids rumlen om Raam i baghovedet tog beslutningen.

"Det var nok lidt af en provokation i begyndelsen. Jeg ville vise, at jeg har vilje, og at jeg ikke lader mig påvirke af andres indstillinger," siger Jan Larsen.

Siden 2010 har han sat delmål for hvert år. Begyndende med de helt små som Sjælsø Rundt (125 km) og Ritter Classic (131 km).

I 2011 stod cykeldagbogen på løb som Bianchi Melfar 24 – landets eneste 24 timers landevejscykelløb og kvalifikationsgivende til Raam (653,2 km på 22 timer) samt et gennemført triatlon på ironman-distancen – Challenge Copenhagen et par uger efter.

I 2012 har højdepunktet været Race Around Ireland – et 2192 km langt løb med 23.000 højdemeter i regn og blæst – som en slags smagsprøve på, hvad der venter af pinsler i USA.


To brutale løb

"Race Around Ireland og Raam er begge brutale løb, men de er forskellige på mange måder. Irland er fælt pga. vejret. Det regner og blæser som ind i helvede. Vejene er dårlige med masser af huller, derfor er det utroligt svært at finde en rytme og en ro i cyklingen," siger Jan Larsen, der tog tredjepladsen kun 44 minutter efter nummer to med et samlet tidsforbrug på 116 timer og 22 minutter.

Race Across America bliver hårdt på en anden måde. Her har Jan Larsen især respekt for varmeforholdene, f.eks. gennem den 225 km lange strækning Death Valley og de mange højdemeter, som bjergkæden Rocky Mountains er fuld af.

Frygter kedsomheden

"I Raam er både højdemeterne og de lange, lige strækninger presset sammen. I USA vil jeg bl.a. ligge på en flad strækning med kun sand omkring mig – 160 kilometer og drej til højre," siger Jan Larsen og afslører en lille bekymring for at møde kedsomheden, derimod vil han let kunne finde en rytme.

I 2012 har højdepunktet været Race Around Ireland – et 2192 km langt løb med 23.000 højdemeter i regn og blæst

Jan Larsen er uddannet cand.merc. og arbejder som kompetenceleder i Topdanmark.

Han har ingen stor formue på kontoen, men sparer op af sin løn, men er nødt til at hente sponsorater. Med et crew på ni mand samt en eller to følgebiler er budgettet sat til 400.000 kr.


Danske Lægers Vaccinations Service har meldt sig med sin støtte i form af et pengebeløb. Men adm. direktør, Karsten Østergaard, er så begejstret for projektet, at han personligt kaster sin fritid og energi i Jan Larsens Raam.

"Det er et fascinerende projekt, og cyklen fylder meget i mit eget liv. At være involveret i et projekt som dette giver mig mange oplevelser, som ellers er svære at købe sig til," siger Karsten Østergaard og fortæller, at han via Michael Andersen, træner på Fitnessdk's elitecykelhold, mødte Jan Larsen første gang.

Michael Andersen spiller en stor rolle i indsamlingen af sponsorater og har samtidigt samlet en lille kerne af passionerede hjælpere, bl.a. Karsten Østergaard.

Mentalt stærk

Efter sin præstation i Irland føler Jan Larsen sig ret godt kørende.

"Med min erfaring fra Irland ved jeg, hvad der sker med mig, når jeg cykler i mere end fire dage i træk. Jeg følte mig ret frisk. Var jeg blevet bedt om at fortsætte to eller tre dage mere, havde jeg gjort det," siger Jan Larsen, der kan glæde sig over, at han mentalt og psykisk er stærk.


Og som den helt almindelige mand, må han acceptere at have nogle helt almindelige hallucinationer.

"Jeg så reflekser på vejen i Irland og en stor jordbunke. Helt ærligt, de andre ryttere fortalte om kameler og elefanter, der krydsede vejen. En jordbunke, det er en total nederen hallucination," siger Jan Larsen.