Forfinet asiatisk biksemad på Frederiksberg

219832_p_image_hori_553_778.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
18. nov 2010 KL.11:15
Folkene bag den michelinbestjernede Kiin Kiin har åbnet en ny restaurant i et indbydende dunkelt univers, hvor der serveres retter inspireret af mange asiatiske køkkener.


Mad
    Drikkevarer
Betjening
    Indretning

“Man må til Yde, før man kan nyde,” er en omskrivning af et velkendt ordsprog. Det er en overdrivelse, men har en vis relevans, når det gælder asiatisk gourmetmad i København. Nogle vil kalde det for Singaporekøkkenet, andre for det indokinesiske køkken, men man kan også sige, at det er en slags asiatisk biksemad For Henrik Yde er nemlig manden bag de asiatiske spisesteder Kiin Kiin, Rice Market, Dim Sum, Aroi Dee samt take-away forretningen Aroi. Ja, og så den nyåbnede restaurant Chai Wong på Frederiksberg.

På Chai Wong kan man både vælge almindelige borde eller små afskærmede himmelsenge – for hyggens skyld. Det er dog nemmest at spise de asiatiske retter ved et bord

Og apropos Chai Wong, så er det ikke kun Henrik Yde, som står bag stederne, han har nemlig en partner, thailandske Lertchai Treetawat Chaiwong. Den mad, han og de øvrige asiatiske medarbejdere spiser som personalemad, er en blanding af flere asiatiske køkkener.

Nogle vil kalde det for Singaporekøkkenet, andre for det indokinesiske køkken, men man kan også sige, at det er en slags asiatisk biksemad.

Læs også:
Gå-i-byen gourmet der holder hele vejen
Fire fremragende københavner-barer
Vellykket italiener på Østerbro

Flot indrettet

Hvor Kiin Kiin blev lanceret med en skarp thailandsk profil, så fik restaurant Dim Sum en klar kinesisk stil, mens The Rice Market er en sammenblanding af flere forskellige asiatiske retninger. Det er Chai Wong også, men her er tale om en mere komfortabel og flottere indrettet restaurant, hvis priser ligger et sted mellem billige Rice Market og dyre Kiin Kiin, som da også har en stjerne i michelinguiden.Chai Wong har store glaspartier ud mod H.C. Ørstedsvej, så der er en vis livlighed om aftenen, hvor de forbikørende bilers lygter skinner ind, ligesom fodgængerovergangens grønne og røde lys kaster deres skær ind i den dunkle restaurant.

Spise i himmelseng

Ligesom på Rice Market kan man her spise i små himmelsenge, og sådan en havde jeg bestilt for hyggens skyld. Der er noget afslappende ved at være afskærmet fra naboerne bag det stof, som hænger ned fra himmelsengens stativ. Regningen endte på 2155 kr., men det kan gøres meget billigere, og ved at købe en femretters menu til 495 kr. kommer man også godt rundt i kortet Men det er ikke nemt at spise tykke skiver svinekød eller hele tigerrejer ud af en kasserolle kun bevæbnet med to pinde.

Selvfølgelig kunne man jo bare bede om kniv og gaffel, men alligevel kan det være vanskeligt at håndtere værktøjet, så på sengekanten bør man overveje kun at bestille kortets fingermad, som for eksempel dim sum og forårsruller.

Gæstfri tone

Man får i øvrigt en fugtig vaskeklud til at rense fingrene med, inden måltidet går i gang, hvilket er et fingerpeg i retningen af det servicemæssige ambitionsniveau. Betjeningen foregår delvis på engelsk, og under vore to anmelderbesøg var der tale om et adstadigt tempo, men en hjertelig og gæstfri tone.

Første bid var af en rejechip, samme type som man får på Kiin Kiin, og de er vidt forskellige fra de meget udbredte industrielt fremstillede, som smager af pap. Chai Wongs chips er nemlig lavet med rigeligt rejekød og fiskesauce, i en tyk, supersprød og intenst smagende version.

Kasserollen med kæmperejer var en ren lækkerbidsken

Små, møre blækspruttearme (125 kr.) var krydret stærkt og sødligt, serveret med halverede cherrytomater og løvstikke i en salat, der vibrerede af smag.

Gode kammuslinger

Til gengæld var en tallerken med tempurastegte ferskvandsrejer (95 kr.) smagsmæssigt intetsigende.

Den slags rejer plejer da heller ikke at smage af noget videre i sig selv, og her var der end ikke hjælp at hente i dressingen. Det var der til gengæld i chilimayonnaisen til de kraftigt og rent smagende kammuslinger (95 kr.), som var omviklet af båndnudler og ligeledes friteret.

Tuntataren var karakterfuld, blidt garneret med tynde skiver af avocado, lidt små salatblade og nogle knasende rischips

Karakterfuld var også den friskt smagende tatar af tun (125 kr.), blidt garneret med tynde skiver af avocado, lidt små salatblade og nogle knasende rischips. Vi blev anbefalet at prøve den marinerede hvidfisk med laks (105 kr.), en frisk og pikant ret der mindede om peruviansk ceviche, men led lidt under en ret voldsom fedtmarmorering i laksen.

En ren lækkerbidsken var kasserollen med kæmperejer i skal, (185 kr.), bagt med nudler i en stærkt umamipræget sauce.

De tre rødlige thailandske fiskefrikadeller (75 kr.) var seje (som de skal være), pikant krydrede med lime og karry, serveret med en let sødlig agurkedressing.

Knassprød indpakning

Dellerne er en gammel kending fra restaurant Rice Market, ligesom de gode forårsruller (55 kr.), som har en fin balance af grøntsager og svinekød i en knassprød indpakning. Dessertafdelingen bød på interessante kombinationer, som viste, at køkkenet ikke slapper af med den begrundelse, at Asien ikke har nogen rig desserttradition.

Kortet rummer en række charmerende søde og lindrende afslutninger. Den første blev serveret i en slags trug (hvilket kan anbefales, når man dinerer horisontalt), lavet af en flot, udhulet tyk gren. På grenen (85 kr.) var to kugler af let saltet kokos is, stykker af fast men luftig banankage samt strimler af ristet kokos.

Banankage med let saltet kokosis og strimler af ristet kokos

Mangosorbeten (85 kr.) var intens i smagen og fik fylde i kraft af de let saltede klisterris, hvilket er et godt bud, hvis ikke de forholdsvist små serveringer på Chai Wong mætter nok.

Men er man mæt, kan det anbefales at vælge den cremede is lavet med Earl Grey te (55 kr.), som var en fin balancegang mellem sødme og bitterhed. Ligeledes kan den bagte ananas (85 kr.), som serveres med lidt ananassuppe og en kugle kokosis være et godt punktum.

Fine vinflasker

Men før vi kommer til det sidste punktum, så lad os lige runde vinkortet, som bugner af fine flasker fra såvel Europa som fra oversøiske marker. Udvalget af vine på glas er ikke helt så imponerende, men der er seks forskellige at vælge imellem, ligesom en del cocktails frister.

Billig champagne

Jeg holdt mig til et glas Marie Courtin champagne, fra det rigtig flotte champagneudvalg.

Denne biodynamiske sag smagte så rent og fint, at jeg måtte have et glas til.

Og da ventetiden trak noget ud, endte jeg med at købe hele flasken, som kostede fornuftige 575 kr.

Således endte regningen ved dette besøg på 2155 kr., men det kan gøres meget billigere, og ved at købe en femretters menu til 495 kr. kommer man også godt rundt i kortet.

Og de som vil nyde Yde og Lertchais asiatiske biksemad til en lavere pris, kan med fordel opsøge den mere beskedne søsterrestaurant Rice Market.

Læs også:
Claus Meyer vil skabe fremtidens restaurant
Vild med verdens dyreste krydderi
Michelinstjerne af anden etnisk oprindelse end dansk

.