Endelig fik København sin skibakke

388921_16_9_large_473.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
06. okt 2019 KL.13:00

Ti år efter de første tanker om skibakken på Amager åbnede den i fredags. Til glæde for skientusiaster, klatrefolk og hikere. Børsen tog en prøvetur.

Sneen er grøn og lavet af plastik, og bjerget er toppen af kraftværket Amager Ressourcecenter. Men beplantningen er norsk fjeld, skiliften er fra Østrig, og suset ned ad de røde og blå løjper minder om den skitur, som en alpefarer hvert år oplever i vinterferien.

I dag åbner Copenhill på Amager efter næsten to års forsinkelse, og Danmarks mange skientusiaster - op mod 500.000 drager på skiferie hvert år - får nu endelig en mulighed for at løbe på ski på hjemmebane. Det er ikke længere nødvendigt at tage til Norge, Østrig eller Frankrig for at føle sig som Ingemar Stenmark eller Lindsey Vonn.

Når man kommer ud af elevatoren med hjelm og ski, står man 85 meter over havet. Til højre er Amager Strandpark og Øresundsbroen, lige frem er først Amagerværket, dernæst Øresund og Sverige, og til venstre er Refshaleøen, havnen og tårnene i København. Det er en helt ny måde at opdage sin by på.

Børsen er blevet inviteret til en prøvetur et par dage før den officielle åbning i dag, og udsigten er ikke til at stå for. Men naturligvis er det skituren på den 325 meter lange bakke, der er hovedårsagen til turen op på toppen af kraftværket, der forsyner København med fjernvarme og varmt vand.

Efter Kenneth Bøggild, generalsekretær i Dansk Skiforbund, og Patrik Gustavsson, adm. direktør for Fonden Amager Bakke, er det Børsens tur til at kaste sig ud i intetheden og suse ned ad løjpen. Jeg føler mig lidt usikker på det nye underlag, der ifølge mine to medløbere minder om en iset og hårdt præpareret løjpe i Alperne. Det kræver en god teknik at komme helskindet ned, og min må mildest talt siges at være lidt rusten. Men jeg kommer ned og er straks klar til endnu en tur.

“Vi kunne godt have valgt en billigere plastik, men så ville oplevelsen af at stå på ski være endnu fjernere fra Alperne. Med vores valg kommer vi så tæt på den ægte vare som muligt og lærer også den samme teknik, som hvis man stod på sne,” siger Patrik Gustavsson.

Kostet 91,3 mio. kr.
Han har de sidste otte år været primus motor på projektet. Alt fra at vælge plastik til lift, klatrevæg og operatør og ikke mindst økonomi har været gennem hans hænder. Bakken har kostet 91,3 mio. kr., hvoraf fonde har givet de 40 mio. kr. De fem kommuner i området har lånt Fonden Amager Bakke det resterende beløb.

“Det er en kæmpe lettelse at være i mål. Jeg har aldrig tvivlet, men det har indimellem været meget op ad bakke. Både finansieringen og sikkerheden har til tider været udfordret. Ikke mindst af EU-regler. Jeg håber, at publikum fornemmer kvaliteten i vores beslutninger. Vi har brugt eksperter til at rådgive os i alle faser. Ikke mindst i etableringen af løjpen.”

Kenneth Bøggild nævner allerede begejstret bakkens wow-effekt. Han blev kontaktet af Bjarke Ingels og BIG, arkitekterne bag byggeriet, da udbudskonkurrencen blev skudt i gang for ti år siden. Og han var fyr og flamme fra begyndelsen.

“Det var et vanvittigt projekt, vildt og fantastisk. Jeg lovede at køre nøgen ned ad bakken, hvis det blev til noget, og nu står den der. Det er en drøm, der er blevet til virkelighed. Bare efter et par sving ser jeg ikke længere industri og by omkring mig, men bjergtoppe,” siger generalsekretæren for skiforbundet, der endnu ikke har sat en dato for nøgenløbet.

Kenneth Bøggild håber, at endnu flere danskere vil få smag for ski med den nye bakke. At masser af børnefamilier vil få deres første skioplevelse på Amager, før de drager på skiferie, og at mange flere vil blive dygtige skiløbere, fordi de ikke behøver at nøjes med en uge på ski om året.

“Ikke nok med at Copenhill har sat Danmark på verdensskikortet og skabt stor interesse fra mine kolleger over hele verden, fordi det er så crazy og unikt med den skibakke. Det giver også uanede muligheder for, at flere danskere kan få glæde af ski, når der midt i vores metropol er åbnet for ski 365 dage om året. Det er på alle måder fantastisk.”

miso@borsen.dk