Drømmelandet syd for Atlasbjergene

230305_16_9_large_999.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
12. jan 2013 KL.10:50
Marokkos oase-land syd for de vældige Atlasbjerge er et drømmeland. Man tror det er en filmkulisse, men det er ægte nok – selvom landskabet også bruges som filmkulisser til bl.a. Gladiator og Sex and the City. Man forstår, hvorfor filmindustrien trives godt i denne egn af Marokko. Virkeligheden er simpelthen kulissen Mouhammed river og flår i Landroverens gearstang imellem første og andet gear og trykker så speederen i bund, mens han i rasende fart forcerer den smalle knivsæg på kammen stejlt opad. Snart er vi på toppen, og så går det atter nedad, men denne gang vælger han en skrå 30 graders vinkel i nedkørslen.

Vi kastes rundt i køretøjet, og det føles som om de indre organer bliver smidt hulter til bulter rundt i kroppen på denne hasarderende tur i Sahara. Nogle af sandklitterne er mere end 150 meter høje, og tanken om, at endnu nogle af disse klitter skal betvinges, før vi når frem til oasen, er meget nær ved at tage modet fra os.

Berbere Palace i Ouarzazate byder på overdådig luksus såvel indenfor som udenfor

Vores unge chauffør med sin blå hovedbeklædning har i bakspejlet noteret sig rædselen i vores øjne, og derfor er det med glæde, han peger i retning mod en grøn plet i et omgivende hav af gyldent sand:

“Look, there is our oasis. Are you happy now?”

Det er vi sådan set. Mest af alt fordi alt endte godt, men også fordi vi står i sådan en rigtig oase, som man ville tro ellers kun eksisterede i Anders And. Ufattelig smuk i al sin goldhed. Det “rigtige” Sahara!

Det sydlige Marokkos oaseområder er især beboet af berbere, urbefolkningen som boede her længe før, araberne ankom

Erg Chebbi, nær den lille flække Merzouga i det sydlige Marokko, er landets mest imponerende og bedst tilgængelige del af forestillingen om det “rigtige” Sahara. Og et must på en oplevelse i Sydmarokko. Vi bor på det luksuriøse resort Xaluca i byen Erfoud, som er den nærmeste egentlige by. Den en time lange kørsel fra Erfoud til klitterne er langt fra kedelig. Byen ligger i forvejen i et afsides område af Marokko, men for hver kilometer man nærmer sig Merzouga, bliver følelsen af at forlade civilisationen tydeligere

Marokko syd for de vældige Atlasbjerge har flere andre store seværdigheder, som i betragtning af deres nærhed til den legendariske by, Marrakech, som blot ligger fire timers flyvning fra Danmark, gør det næsten umuligt at forestille sig, hvor tæt på den orientalske og meget anderledes verden ligger på os.

Læs også:
Istanbul på 36 timer
Storbyen der spejler sig i Stillehavet
Skiferie i Afrika - kan man virkelig det?

Flodoaser

Flod-oaserne er et andet aktiv for dette nordafrikanske land. Dadel-palmerne står i fyldige enklaver, med de golde bjerge, som rejser sig i baggrunden; dromedarerne står og læsker sig i vandbassiner. Berberkvinder i farvestrålende dragter enten går med tunge byrder af kilotunge byrder på hovederne, eller siddende på æsler. Som her i Draadalen, hvor de er på vej tilbage fra oasen til den lille rosafarvede landsby bygget af pisé – ler iblandet palmefibre.

På dromedarryg i ørkenen. Et must under et besøg i Merzouga

Det er stadig dromedaren, æslet og oksen, som er drivkraften i agerdyrkning og som transportmiddel. Mange steder er det også endnu brønden, som betjent af armmuskler giver det nødvendige drikkevand fra dybet. Berberkvindernes klædedragter varierer fra egn til egn. Her i Draadalen er mange sortklædte med kønne broderier og smukke perler hængende fra halsen og fra hoften.

Man forstår, hvorfor filmindustrien trives godt i denne egn af Marokko, for sjældent er der behov for kulisser, når orientalske scener skal indgå i filmene. Virkeligheden er simpelthen kulissen. Det gælder såvel de pittoreske flodoaser, sandklitterne og den farverige befolkning som de gamle berberborge, de såkaldte kasbahs, som ligger drysset ud over hele området.

Mange filmhold

Byen Ouarzazate har hvert år besøg af adskillige internationale filmhold, og det er ikke så få storfilm, som er optaget i og uden for Atlas-studierne.

Vi får lyst til at besøge nogle af de berømte “locations”, og vores chauffør på dagens udflugt, Mostafa, kender dem som sin egen bukselomme.

Ouarzazate er for Marokko, hvad Hollywood er for USA. Her i Atlas-studierne er i øvrigt optaget adskillige store amerikanske og europæiske produktioner

“Se engang,” siger han stolt og peger på flere af de badges, han har været udstyret med, når han har kørt skuespillere og instruktører rundt imellem deres hoteller, studier og locations.

“Min seneste opgave var at køre med de søde damer fra Sex and the City 2. Det var en fornøjelse af de store,” fortæller han med et varmt glimt i øjnene.

Prince of Persia

Han kører os ud til et øde, goldt område, kun 15 kilometer fra Ouarzazate, parkerer bilen, og følger os til randen af en gigantisk klippeskrænt. Nedenfor udfolder sig et drømmerisk panorama med en buet lille flod, som overalt er flankeret af oase, dadelpalmer og rødebrune piséhuse.

“Her blev Prince of Persia optaget,” oplyser han.

Ait Benhaddou er den største, bedst bevarede og mest berømte af alle Sydmarokkos kasbahs

Og jo, vi genkender straks de fantastiske scener fra filmen. Talrige andre storfilm er igennem tiderne skudt i de sydmarokkanske oaser: De ti bud, Alexander den Store, Gladiator, Nilens Juvel, Jesus af Nazarath, Den Lyserøde Panter vender tilbage, Sodoma og Gomorra – og den måske største af dem alle: Lawrence of Arabia. Meget af filmen blev optaget i det vældige berber-borgkompleks, Ait Benhaddou, under en times kørsel mod nord fra Ouarzazate. Byen og dens borge ligger ned til et for det meste udtørret flodleje og har de snedækkede Atlasbjerge som dramatisk og drømmerisk baggrund.

Ait Benhaddou er den største og bedst bevarede af de mange kasbahs og er på Unesco-verdensarv listen.

Frygtindgydende Todra

Sydøst for Ouarzazate følger vi ruten “De 1000 Kasbahs Dal”. Højdepunktet får vi ved en afstikker ind i Dades Gorge-dalen, hvor de bare ligger som perler på en snor i om endnu mere spektakulære omgivelser. Det herlige ved en biltur i Sydmarokko er alsidigheden, og at man i egen bil kan improvisere.

Myntete er en nationaldrik i Marokko. Der går sjældent mange minutter, før man bydes på et velskænket glas

Endnu et improviseret indfald gælder Todra Gorge, som må være en af Marokkos største naturbegivenheder. Denne lyserøde kløft måler på sit smalleste sted kun ti meter, og de drabelige klippesider rejser sig lodrette 300 meter i vejret. Her har mange adrenalinelskere fundet deres rette element, når de klatrer hele vejen op til toppen i løbet af en dags tid.

Vi gør holdt i den lille by, Taliouine, kendt for sin produktion af safran.

Lille berberpige som udtrykker blanding af skepsis og nysgerrighed. Børnene går i skole, men hjælper også til derhjemme

“Yes, Sir – how many kilos do you want?,” spørger sælgeren spøgende. Han har en simpel lille vægtskål med lodder og trisser, hvorpå han lægger safranen, og prisen for bare to gram beløber sig til 100 kr.

Den høje pris skal sættes i forhold til, at blot et kilo safran kræver en mark på en hektar, begroet med 300.000 blomster. Meget apropos, så indgår safran i aftenens couscous.

Måske derfor vi for første gang må ryste op med mere end 50 kr. for et hovedmåltid!

Læs også:
Jungleluksus i Malaysia
New York-oplevelser ud over det vanlige
Søen med de flydende øer

.