"Det tætteste smørrebrød kommer på Michelinstjerner"

null

304690_16_9_large_930.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
02. jun 2015 KL.14:06
En lille appetitlig butik ved åen i Aarhus er noget  nær det tætteste, du i Danmark kommer på smørrebrød med Michelinstjerner.

Den ligger langt fra åens velkendte caféstrøg, i et roligt område, hvor du på lune dage kan nyde pladserne udenfor.


"Skulle du have knapt med tid, så send en mail i forvejen og bestil herlighederne i en æske, og glæd dig over, at man kan få så meget velsmag for bare 60 kr. stykket"


Smørrebrødet kan du nyde hver gang, for nu at låne en frase fra Storm P.'s gamle Tuborg-reklame, hvor vagabonden Perikles bliver spurgt, hvornår en Tuborgpilsner smager bedst.

Du kan selvfølgelig få pilsner, men også gode vine, for F-Høj er lillebror til restaurant Frederikshøj, der som bekendt nyligt har fået tildelt en stjerne i Michelinguiden.

Frederikshøjstilen genkendes på F-Høj, og smørrebrødet forberedes da også i Frederikshøjs køkken i overensstemmelse med den danske smørrebrødstradition. Det betyder, at der anvendes beskedne råvarer som svinekam, hønseæg og kyllingelever, frem for gourmetrestaurantens sædvanlige oksemørbrad, kaviar og foie gras.


Vinduerne er flot polerede, og samme grad af renholdelse præger forretningens interiør og kølediskene, som frister med delikate konditorkager.

Ingen smør på brødet

Men lad os nu begynde med smørrebrødet. Et flot stykke sart rosa røget laks, skåret i fine tynde skiver, der breder sig ud over et stykke rugbrød uden smør.

For hvor mærkeligt det end lyder, så bruges der slet ikke smør hos F-Høj, men forskellige puréer eller cremer, som er tilpasset pålægget.

Her er det en creme af avocado, som er smurt på det virkelig gode hjemmebagte rugbrød.

Stykket er kronet med små stykker af tyndt, sprødristet rugbrød, papirtynde spåner af fennikel og sprøde chips af jordskok og små dutter af rygeostecreme.


Disse elementer frisker smagen op og skaber en dejlig sprød kontrast til den silkebløde laks.

Næste stykke minder mig om en appetitvækker, Wassim Hallal serverede for otte år siden – en parafrase over pølser med ketchup, fiskefilet med remoulade og spaghetti carbonara.

Delikat, helt sikkert, men også svært at kapere, ligesom stykket kaldet "And med høns", der står foran mig nu med hønsekød og andekød, vendt i en tung mayonnaisedressing og kronet med et kuglelignende stykke af meget tykt og meget fedt stykke stegt kyllingeskind.


Slet ikke dårligt, men hverken elegant eller charmerende.

Så er jeg mere begejstret for roastbeefstykket, der – på trods af at oksekød jo er mere bombastisk end and og kylling – besidder netop elegance.

Skiverne af det blodrøde kød er skåret papirtyndt og nærmest helt dækket af friskhøvlet peberrod og sprøde løg. En pikant krydret chutney løfter de kraftige smage til en lille eksplosion. Roastbeefstykket var udført ret traditionelt, mens stykket med steg er mere bearbejdet.


Her er tale om ganske tynde skiver af meget saftigt, mørt og rent smagende svinekam, garneret med rosiner og valnødder samt ganske små stykker af poppet flæskesvær. Hvor stykker som de her nævnte med fugle, gris og ko er uden det salatblad, som mange forventer på et stykke smørrebrød, så er ægget lagt i det grønne.

Flotte spændstige og glinsede blade af hovedsalat bærer på skiver af kogt æg, kronet med en krebsehalesalat i let dilddressing og sprøde persillerødder på toppen.

Kartoffelmaden imponerer ikke i samme grad, og selv om årstiden ikke byder på friske kartofler, så ændrer det ikke ved, at melede kartofler er kedelige at spise.


Alt andet end kedelige er stedets smukke kager, det er konditorkunst på højt niveau, og vil man have et glas vin, der matcher, så er der mulighed for at købe den berømte søde nektar fra Chateau d'Yquem.

Og skulle du have knapt med tid, så send en mail i forvejen og bestil herlighederne i en æske, og glæd dig over, at man kan få så meget velsmag for bare 60 kr. stykket.