Dansk velhaver investerer i ægte Tyrannosaurus Rex

null

316452_16_9_large_974.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
17. dec 2015 KL. 8:02
Allerede som dreng var han fuldstændig fascineret af de store dyr. Alene navnet Tyrannosaurus Rex lød spændende og svært at udtale. Det var lettere med T-rex, som den populære dinosaur også kaldes. Det kødædende megadyr uddøde for over 66 mio. år siden, da et gigantisk meteor ramte jorden.

Noget lignende skete for Niels Nielsen, da han blev ældre. Interessen for dinosaurer døde ud – karrieren kom i vejen – og det var ikke før, han selv fik en lille søn, Tristan, at interessen blev vakt til live igen. Nu med fornyet styrke.

”Ja, da han kom til verden, skete der virkelig noget,” fortæller Niels Nielsen, da vi mødes en tidlig eftermiddag på kunstmuseet The Wallace Collection i London.

”Min søn fattede efter nogle år hurtigt interesse for dinosaurer, og han ville vide alt om dem. Han var helt vild med dyrene, og det var jeg jo også som barn. Vi fandt en fælles interesse.”

Men hvad Niels Nielsen gjorde herefter, var måske nok at tage interessen ud til kanten, helt ud til grænsen og et lille stykke over. Han købte simpelthen en vaskeægte dinosaur.Niels Nielsen havde hørt om skelettet til en original T-rex, som var blevet fundet nær en ranch i Montana i USA. Og da han forhørte sig nærmere, fik han tilbudt at købe den gigantiske T-rex, der siden er blevet døbt ”Tristan” – opkaldt efter Niels Nielsens søn.

Ifølge eksperter er Niels Nielsens indkøb en af de mest komplette T-rex, der nogensinde er fundet. Og i dag åbner udstillingen med Niels Nielsens egen T-rex så på det Naturhistoriske Museum i Berlin. Her forventer man, at op imod 1 mio. besøgende vil lægge vejen forbi museet for at se og beundre det eneste, originale T-rex-skelet, der overhovedet findes i Europa.

”Ja, jeg ved det godt. Det lyder vildt. Det var da også min første tanke, da jeg selv hørte om denne her T-rex, der var til salg,” siger Niels Nielsen og smiler.


"Jeg følte bare, det var ”once in a lifetime.” Jeg var nødt til at handle, for hvor ofte får man lige sådan en mulighed?"


”Men jeg følte bare, det var ”once in a lifetime.” Jeg var nødt til at handle, for hvor ofte får man lige sådan en mulighed?” spørger den danske erhvervsmand, der til daglig bor i den engelske hovedstad, hvorfra han sammen med sin storebror og far driver et firma inden for finansiel rådgivning og formueforvaltning. Desuden ejer og driver familien en række hoteller i bl.a. Tyskland, Holland og England.

Niels Nielsen er stort set ukendt herhjemme, men er vokset op i Danmark. Han har dog ikke boet i landet, siden han som 18-årig flyttede til USA for at læse på det anerkendte Brown University. Siden har han gjort karrriere i investerings- og ejendomssektoren og er blevet ganske formuende.

”Men jeg havde nu aldrig troet, at jeg ville få de finansielle muligheder for at købe en dinosaur. Jeg var i første omgang slet ikke klar over, at man overhovedet kunne eller måtte købe en dinosaur,” siger Niels Nielsen og åbner en lille smule op for fortællingen om, hvordan han i første omgang fik nys om den unikke T-rex.”Jeg har altid været en samler og har bl.a. interesseret mig for moderne kunst, antikke, håndskrevne manuskripter og gamle fossiler. Ting, der har en god historie, men ofte også ting, der har haft en betydning eller indflydelse på vores historie og udvikling. Deri ligger fascinationen,” fortæller Niels Nielsen.

”På et tidspunkt begyndte jeg at lede efter en tand fra en T-rex. Mon man kunne købe sådan en, tænkte jeg. Og det var i dén researchfase, at jeg opdagede, at man sågar kunne købe et helt hoved fra en T-rex. Det lød meget mærkeligt,” husker Niels Nielsen, der dog senere fandt ud af, at hovedet var sat sammen af flere forskellige dinosaurer, og så var det måske ikke længere så unikt."Det viste sig, at der kun findes to privatpersoner i verden, der ejer et originalt T-rex-kranium, hvoraf den ene er skuespilleren Leonardio DiCaprio."”Det var en smule snyd, synes jeg. I øvrigt viste det sig, at der kun findes to privatpersoner i verden, der ejer et originalt T-rex-kranium, hvoraf den ene er skuespilleren Leonardio DiCaprio. Men hvad skulle jeg med sådan et kranium? Stille det op i entréen derhjemme?”

Niels Nielsen smiler igen. Han ved måske godt, at hans fortælling lyder som noget taget ud af en film, men det er som om, han afvæbner historien en lille smule ved at fortælle den i små bidder. Lidt efter lidt.

”Der sker så det, at jeg kommer i kontakt med en broker, der har hørt om et komplet T-rex-skelet, der er fundet på en mark i Montana. Han fortæller mig, at skelettet er 12 meter langt og 4,5 meter højt. Jeg tænker: Hvad skal jeg dog med det? Men jo mere, vi taler om det, desto mere interesseret bliver jeg.”
Niels Nielsen er dog ikke ekspert, så han allierer sig med nogle af de mest kyndige personer inden for palæontologi (studiet af fortidens dyr og planter på grundlag af fossiler, red.) og hyrer bl.a. palæontologen John Nudds fra University of Manchester som sin uafhængige rådgiver.

”Han er slet ikke interesseret i pengene, men alene i den forskning, der følger med ved købet af en dinosaur,” forklarer Niels Nielsen, der bl.a. sender John Nudds over til Pennsylvania i USA, hvor Tristan-skelettet på det tidspunkt ligger spredt ud på et gulv i en lade, der tilhører Barry James, som har specialiseret sig i at klargøre dinosaurer til udstillinger verden over.

Eksperterne bliver hurtigt enige. Der er virkelig tale om et unikt fund, så Niels Nielsen beslutter sig for at handle. Han køber den enorme samling knogler sammen med en anden, dansk erhvervsmand, Jens Peter Jenssen, og sammen giver de den store T-Rex det fulde navn ”Tristan Otto” – opkaldt efter deres sønner.


"Du skal som privatperson ikke eje noget, der er så vigtig og bare gemme det væk"”På det tidspunkt ved jeg allerede, at jeg vil låne dinosauren ud til et museum, så den kan være offentlig tilgængelig. Du skal som privatperson ikke eje noget, der er så vigtig og bare gemme det væk. Derfor kontakter vi i første omgang The National History Museum i London, men de vender hurtigt retur med et afslag. Det, synes jeg, er meget arrogant, men de er slet ikke vant til at arbejde med private donorer, som det f.eks. er udbredt inden for kunstverdenen,” fortæller Niels Nielsen.

I stedet falder valget på Berlins Museum für Naturkunde, hvor Niels Nielsen straks får en god kemi med museets karismatiske direktør, Johannes Vogel.

”Han er sådan en spøjs type med stort fipskæg og det hele, men han er også super entusiastisk og passioneret omkring projektet, og det føles bare rigtigt lige fra starten af,” fortæller Niels Nielsen, der betaler for at få alle delene pakket ned og fløjet til Berlin, mens museet selv afholder udgifterne til udstilling, forskning og vedligehold.”Det er lidt som om, vi er begyndt at date. Nu har vi indledt et samarbejde, og så må vi se, hvor det bærer hen. I første omgang har vi indgået en aftale, der løber i de tre år, hvor Tristan bliver udstillet på museet. Det bliver virkelig en fantastisk oplevelse,” forklarer Niels Nielsen og tilføjer, at han især glæder sig til at følge med i den forskningsmæssige del af projektet.

”Tristan var jo ikke rask. Den var syg og præget af mange sygdomme, da den døde omkring 20-års alderen. Vi ved, at den havde flere knoglebrud samt sygdomme i både mund og kæbeparti, men hvad var det for sygdomme, og hvordan har de udviklet sig? Det er den slags spørgsmål, man bl.a. vil forsøge at undersøge nærmere,” siger Niels Nielsen, der kun holder én ting tilbage, når man spørger ind til fundet af den enorme T-rex. Prisen.

”Nej, det vil jeg slet ikke ind på,” siger han.

Ifølge avisen Financial Times, der har berettet om Niels Nielsens T-rex-køb, er der dog tale om minimum et syvcifret dollarbeløb og henviser til, at da man på The Field Museum i Chicago købte en T-rex i 1997, gav man 8,3 mio. dollar for eksemplaret.

Men Niels Nielsen er stadig tavs.

”Tristan kostede mange penge. Lad mig bare sige det sådan. Til gengæld tror jeg på, at vi med denne udstilling kan pirre folks nysgerrighed, og børnene vil måske igen stille en masse spørgsmål, som vi kan give dem svar på. Måske vil de blive interesserede i naturvidenskab? Det er en rejse, der kun lige er begyndt.”