Danmarks største formuer 2015: 31-40

315020_16_9_large_740.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
26. nov 2015 KL. 9:02

31. Familien Hellerung Christiansen
2,883 mia. kr. (NY)


Det har været et fantastisk år for familien Hellerung Christiansen, der står bag bygge- og trælastkoncernen, Bygma. Formuen er vokset med næsten 900 mio., og virksomheden har foretaget endnu et opkøb af en XL Byg i Sverige.

Bygma er en af de få, der har klaret sig gennem byggebranchens krise, har skabt vækst og haft sorte tal på bundlinjen. Det er sket ved opkøb og en ændret profil, hvor Bygma har sorteret alle de billige varer i sortimentet fra. På den måde har de skabt en forretning, der henvender sig mere til de professionelle, og hvor der er fokus på rådgivning.

Historien om Bygma begynder i 1952, hvor stifteren Lars Børge Christiansen starter i agenturvirksomheden, A/S Hjalmar Wenneth. Navnet Bygma, der er en sammentrækning af byggematerialer, kommer dog først til i 1992.

I dag er det stifterens tre børn, der driver koncernen, med sønnen Peter Hellerung Christiansen i spidsen som administrerende direktør.

aned

32. Lars Seier Christensen
2,85 mia. kr. s (op)


52-årige Lars Seier Christensen stiftede i 1992 Saxo Bank, sammen med partneren Kim Fournais, under navnet Midas. De to har sammen opbygget en finansiel virksomhed, der er i færd med at lægge et begivenhedsrigt år bag sig.

Den overraskende styrkelse af schweizerfrancen i januar førte til et nettotab på 700 mio. kr. og i august solgte grundlæggerne samt flere mindre aktionærer knap 10 pct. af Saxo Bank til indonesiske Sinar Mas Group med en værdiansættelse på 9,6 mia. kr.

Måneden efter blev det kendt, at Lars Seier Christensen forlader direktørstolen i Saxo Bank ved årsskiftet. Han har bl.a. udtalt, at hans temperament ikke passer, hvis selskabet skal børsnoteres – samtidigt vil han bruge mere tid på familien.

Han bor i dag i Schweiz med sin hustru, Yvonne, og tre af sine i alt fem døtre. Derfra bruger han bl.a. sin formue på at rejse og dyrke sin interesse for sport, biler og gastronomi.

Rejserne går til verdens hovedstæder, hvor gastronomi er højt prioriteret med lækre råvarer og gode vine i centrum. Lars Seier har også købt sin egen Michelinrestaurant: Geranium i København.

thho

33. Kim Fournais
2,85 mia. kr. (op)


Kim Fournais – født 1966 i København – stiftede Saxo Bank sammen med Lars Seier Christensen i 1992 under navnet Midas.

Fournais var adm. direktør for Midas alene indtil 1995, hvor Seier Christensen sluttede sig til virksomhedens daglige drift. Det unikke ved Saxo Bank var den tidlige fokusering på den elektroniske handelsplatform, hvor virksomheden fra 1998 slog sig op på handel med valuta på handelsplatformen Saxotrader.

Fournais har medvirket til udviklingen af Saxotraders infrastruktur og designet. Snart kommer også Saxoselect, hvor kunderne vil få direkte adgang til forvaltere udenfor banken og vil kunne se præcis, hvordan pengene bliver investeret.

Med Lars Seier Christensen på vej ud af direktørstolen, vil direktionen i Saxo fremadrettet bestå af Kim Fournais, finansdirektør Steen Blaafalk samt driftsdirektør Søren Kyhl, der blev hentet fra en ledende stilling i Danske Bank.

Privat har Kim Fournais kastet sig over forskellige projekter, bl.a. er Indre Missions sidste hotel, Stella Maris ved Svendborg, erhvervet og omdannet til hotel, kursuscenter og restaurant.
Købet af missionshotellet kommer ovenpå Kim Fournais’ ambitiøse køb af Vejrø ud for Lolland.

Her har han investeret 200 mio. kr. af sin formue i at genopbygge Vejrø som et økologisk selvforsynende landbrug og samlingssted for private og virksomheder med gode overnatningsfaciliteter i form af genopbyggede gårde, huse, restaurant, flyveplads og havn m.m. Blandt andet bruger hotel Stella Maris økologiske fødevarer fra Vejrø.

thho

34. Familien Martinsen
2,483 mia. kr. (op)


En af Danmarks mest formuende kvinder, Emilie Martinsen, 31 år, har netop taget fat på en helt ny fase i sit liv. Hun kvittede tidligere i år konkurrence-ridning, som hun ellers med god succes har brugt en pæn del af sin tid på siden de helt unge år, og er nu i gang med at undersøge, hvad hun vil beskæftige sig med i fremtiden.

Hun bor i London, hvor hun har fundet en kæreste, som ikke er interesseret i ridning, og forsøger sig nu frem med lidt ejendomsdevelopment i det små. Emilie Martinsen er interesseret i indretning, og ideen er, at hun køber en lejlighed eller en lille ejendom ad gangen, sætter den i stand og sælger den videre – forhåbentlig med fortjeneste.

Eksrytteren overtog for fem år siden 90 pct. af faderen Niels Martinsens selskab, Friheden Invest, som ejer 42 pct. af modekoncernen IC Group foruden andre selskaber og værdipapirer. Friheden Invest er noteret for en meget forsigtigt ansat egenkapital på 1,6 mia. kr. Blandt andet er IC-aktierne optaget til en værdi, der er 1 mia. kr. lavere end børsværdien.

Emilie Martinsen, der er Lykke og Niels Martinsen eneste barn, har for længst meddelt, at hun ikke vil tæt på driften af IC Group. Så indenfor en overskuelig periode skal aktierne sælges.

BB

35. Ib og Jacob Kunøe
2,397 mio. kr. (op)


It-milliardæren Ib Kunøe og hans søns, Jacob Kunøes, koncern, Consolidated Holdings, rummer efter frasalg af et hifi-firma i dag 20 selskaber, der beskæftiger sig med it, emballageproduktion, bådbyggeri, ejendomme, PR- og reklamevirksomhed.

Men det er en aktiepost på 24,9 pct. i den børsnoterede nordiske it-koncern Atea, der udgør den investeringsmæssige tungeste del af Kunøe-familiens konglomerat. Kunøes aktiepost i det børsnoterede selskab havde ved årsskiftet en værdi af 1,6 mia. kr. og udgør dermed en stor del af familie-koncernens egenkapital på 2,4 mia. kr.

Siden årsskiftet er kursen først steget med knap en tredjedel for derefter at styrtdykke grundet sagen om bestikkelse i Region Sjælland, så værdien af Kunøes aktiepost i dag er 55 mio. kr. lavere end ved årsskiftet.

Ib Kunøe – der fylder 72 år 29. november – skabte oprindeligt sin formue på blandt andet modetøjsselskabet Sand og teleselskabet Telmore. Kunøe betegnes ofte som en hård nyser, blandt andet fordi han ofte kræver fuld kontrol i de nødlidende selskaber, han køber sig ind i.

Til gengæld betegner han sin bedre halvdel, Lone Schøtt Kunøe, som koncernens finansielle overhoved.

JOCH

36. Lennart Lajboschitz
2,373 mia. kr. (NY)


Lennart Lajboschitz er en benhård forretningsmand, selvom han hellere vil tale om at bringe mennesker sammen og skabe venskaber. Kombinationen er ikke helt dum, og det har han bevist med opbygningen af detailkæden Tiger, som han tilbage i 2012 solgte til kapitalfonden EQT for ca. 1,5 mia. kr.

Tiger, som i dag har over 500 butikker i 25 lande, arbejder i kategorien “fun shopping”, hvor kunderne sjældent aner, hvad de leder efter. Men som regel køber de et eller andet undervejs, og det er ofte produkter, der bringer mennesker sammen. Bingo.

Lajboschitz forlod ledelsen i Tiger i år, men har stadig en aktiepost på 30 pct. og en bestyrelsespost. Den ledige tid bruges på folkehuset Absalon, som han har skabt i den nedlagte Absalons Kirke på Vesterbro i København.

Samtidig har han lige købt Hotel Hornbækhus og Hotel Villa Strand, begge i Hornbæk, som nu står foran en form for renovering.

jb


37. Familien Eikemo Thorgaard
2,373 mia. kr. (ned)

Tredje generation af vaskeri-familien Eikemo Thorgaard er ved at blive sat op til at overtage den milliardstore koncern, Kiwi-Tex, med brandene De Forenede Dampvaskerier og Elite Miljø.

I forbindelse med regnskabet sidste år fortalte familiens overhoved, direktør og storaktionær i Kiwi-Tex, Anders Eikemo Thorgaard, at man har trukket et udbytte på 200 mio.kr. ud af egenkapitalen på 873 mio.kr. for at starte overdragelsen til 3. generation.

Det sker på trods af, at nærmeste arving i familien blot er 17 år gammel. “Udbyttet i år hænger lidt sammen med generationsskiftet.

De danske skatteregler gør, at det koster noget likviditet, når du vil overdrage nogle mursten til dine efterkommere. Og det koster nok ca. halvdelen,” sagde Anders Thorgaard til Børsen op til jul sidste år.

Her forklarede han, at virksomheden sagtens kunne sendes videre til næste generation uden at det rent faktisk er en Thorgaard, der behøver at have den daglige styring.

Bestyrelsesformand i Kiwi-Tex er stadig den nu 85-årige Kristian Peter Thorgaard, der fra en spæd begyndelse med Lunds Kitteldepot i 1958 har opbygget en af landets største virksomheder inden for vaskeri- og rengøringsservice.

Zigler

38. Mikael Goldschmidt
2,137 mia. kr. (op)


Mikael Goldschmidt er kendt som ejer af klassiske københavnske erhvervsejendomme og isenkræmmerkæden Imerco. Den københavnske erhvervsmand er desuden kendt for sin opportunistiske stil, og har bl.a. været frontfigur i et gigantiske detailhandelsprojekt i Hillerød, der dog er stoppet til fordel for et boligprojekt, der også bliver i storskala.

Goldschmidts selskaber ejer bl.a. en stor hangar i Københavns Lufthavn, der har vist sig som en ekstremt god forretning i forhold til den investerede kapital.

Det samme gælder nogle enkelte ejendomme på den københavnske vestegn, hvor afkastet har vist sig eksorbitant højt, men hvor Goldschmidt også tog en risiko, hvor de fleste andre ikke turde at være med.

Goldschmidt startede uden en krone på lommen fra en tidligere cykelforretning. Han har flere arvinger, bl.a. sønnen Daniel Goldschmidt. Det er endnu uvist, hvilken rolle børnene får fremadrettet, men Daniel Goldschmidt har været medlem af bestyrelsen i M. Goldschmidt Holding i de seneste tre år.

Ras

39. Johan Schrøder
2,129 mia. kr. (ned)

Den 73-årige civilingeniør Johan Schrøder blev i 2004 milliardær, da han solgte familievirksomheden Radiometer til den amerikanske Danaher-koncern for 1,5 mia. kr.

Han var i tre årtier selv topchef i virksomheden, der udvikler og sælger blodgasmålere på verdensplan. Han valgte at sælge virksomheden, fordi han ikke ønskede, at den skulle gå i arv til nogen af hans seks børn.

Pengene fra salget placerede han i Investeringsselskabet af 30.4.1992, som i de seneste år har været væsentligt påvirket af ejerskabet i kapitalfonden Axcel, som Johan Schrøder selv var med til at stifte i midten af 1990’erne.

Johan Schrøder har samtidig investeret et trecifret millionbeløb i sin interesse for heste og jagt, og i 2000 købte han det 344 hektar store gods Aggersvold ved Holbæk og gennemførte en større renovering af hele ejendommen for 240 mio. kr.

Han har indrettet hestepension, hvor hans egne heste er opstaldet, og den gamle staklade er omdannet til et moderne og eksklusivt selskabs- og konferencecenter, som kan bespise op til 250 mennesker.

Tom


40. Familien Stæhr Andersen
2,097 mia. kr.  (retur på listen)

Fra sit domicil på den dyreste vej i Skanderborg, Holtshøjen, kan Thorkil Andersen sammen med resten af Stæhr Andersen-familien nyde udsigten ud over søerne og en voksende formue.

Med en samlet værdi på 2,097 mia. kr. er Stæhr Andersen-familien, som ejer transportkoncernen Frode Laursen, efter et års fravær tilbage i FORBES 40.

Han købte hele biksen af familien Frode Laursen i 1989. 56-årige Thorkil Svendsen Andersen, der som søn af en vognmand altid har haft diesel i blodet, beholdt navnet på transport-koncernen, og siden er flåden af lastbiler med Frode Laursen navnet trykt på vokset støt.

Det samme er formuen i familien Andersen, som i dag ejer en lang række selskaber. Frode Laursen, der har hovedsæde i Hinnerup ved Aarhus, er dog stadig hjørnestenen i koncernen.

Et generationsskifte har været under opsejling de seneste år, hvor Thorkil Andersens to børn Luna og Mira Stæhr Andersen nu ejer 33 pct. hver, mens 20 pct. ligger i transportdirektøren og konens holdingselskab. Dog med den finte, at forældrene sidder på flere stemmer end børnene.

leander