Costa Verde - Den smukkeste kyst

232496_p_image_hori_553_503.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
27. nov 2012 KL.12:40
Costa Verde i Sydbrasilien byder på bountyøer, koloniale byperler og saftig jungle, og så ligger herlighederne tæt på landets to største byer. 

Omsider har vi lagt Rios triste industrikvarterer i de vestlige forstæder bag os, og det landlige Brasilien folder sig ud for øjnene af os, mens vi sidder behageligt i vores bus. Sukkerrørsmarker veksler imellem smålodder, hvor bønderne pløjer jorden. Snart aner vi havet ude i det fjerne, og som minutterne går, får vi en forsmag på, hvad som venter os Costa Verde har helt fortjent ry for at være en af verdens smukkeste kyststrækninger Costa Verde – den grønne kyst – i det sydlige Brasilien har helt fortjent ry for at være en af verdens smukkeste kyststrækninger. Den ligger samtidig i et af landets mest udviklede områder, og det kan synes næsten paradoksalt, at de to kæmpebyer Sao Paulo og Rio de Janeiro ligger inden for få timers kørsel, når kysten og de tusinder af øer byder sig til med en jomfruelig natur.

Tre ungersvende i Paraty har valgt at berige de forbipasserende med velklingende bossanova

At påstå, at området er ubetrådt af turister, er selvfølgelig ude af trit med virkeligheden. Men med undtagelse af brasilianernes feriesæson fra jul til karnevallet i februar samt i weekenderne er her forbløffende roligt. Overalt langs den cirka hundrede kilometer lange kyst åbenbarer det ene storslåede syn sig efter det andet. Bedst som vi tror, vi har set det flotteste, så skal vi bare passere en kurve, ind i en tunnel, og halløj – så breder et endnu smukkere syn sig ud for øjnene af os.

Kolonial storhed

To af Costa Verdes største attraktioner er den gamle koloniby Paraty og bountyøen, Ilha Grande.

Paraty er en skatkiste af fuldendt portugisisk barok- og rokokoarkitektur. En slentretur ad de små stræder, som stadig er belagt med utilvirkede store sten, åbenbarer de kønneste hvidkalkede huse, nu og da prægtige kirker samt fornemme palæer. Det meste opført i første halvdel af 1700-tallet.

Læs også: Megabyens luksusliv

Portugiserne etablerede Paraty i 1597 og brugte den i mange år frem som udskibningshavn for guld, som blev sejlet hjem til moderlandet. Paraty ligger ud til en skærgård med dusinvis af grønne småøer, som alle er omgivet af smaragdgrønt vand. Bag byen rejser vældige bjerge sig, indhyllet i saftiggrøn “Mata Atlantica” – den artsrige atlanterhavsregnskov.

Paraty er helt naturligt på Unescos liste over verdens kulturarv. Det betyder bl.a., at der er meget strikse regler for, hvilke indgreb der må – og navnlig ikke må – ske ved byens huse i det historiske centrum.

Brasilianere har meget svært ved ikke at danse, så snart der strømmer samba ud af højttalerne. Her ombord på en skonnert på tur ved nogle af Ilha Grandes strande

Her er også fri for biler – bortset fra beboernes. Nu og da støder man på hestekærrer som varetransporter. Langs en lang mole lægger farverige fiskerbåde til og danner en smuk forgrund til den lille yndige Santa Rita kirke med dens ene tårn ved siden af de andre koloniale bygninger.

Når mørket begynder at sænke sig over byen, tændes gadelysenes sprøde gyldne belysning, og en særlig afslappet og intim stemning breder sig. Varmen bliver mindre påtrængende, og det føles rart svalt at sætte sig ved et cafébord og fordøje dagens indtryk, som måske er hentet fra nogle af strandene nær ved Paraty, fra en sejltur i skærgården, eller et hike inde i junglen.

Midt på aftenen genlyder de små stræder af sensuel bossanova, som spilles til perfektion af lokale musikere på caféerne. Livet leves sent; først pænt efter midnat lukker og slukker Paraty. Der er ikke noget at sige til, at byens navn rimer på party.

Med dens hundreder af ubeboede og nærmest uberørte strande og bugter ligger Costa Verde perfekt placeret - nogle timers køretur fra Rio.

Junglens herligheder

Oppe i bjergene bag Paraty, blot 10-15 kilometer væk, ligger den gamle guldrute Cunha, som blev benyttet af koloniherrerne århundreder tilbage.

Det meste af stien ligger i frodig regnskov, og flere vandfald giver en vidunderlig afsvaling i den fugtige tropevarme. Navnlig et af faldende er interessant. Det er faktisk nærmere en naturlig vandrutsjebane. Nemlig en gigantisk klippe, som vandet strømmer nedad i jævne baner. Overalt langs den cirka hundrede kilometer lange kyst åbenbarer det ene storslåede syn sig efter det andet Områdets unge knægte er blevet sande mestre i stående og på bare fødder at surfe hele vejen ned ad klippen, indtil de med høj fart plasker i poolen til stor beundring for tilskuerne.

Lige i nærheden ligger et gammelt destilleri, hvor de fremstiller “cachaca” og “batidas” – stærk brasiliansk spiritus – a la rom. Møllen producerer drikkene på basis af sukkerrør, som både hentes fra lavlandet og langt oppe i bjergene. Drivkraften er stadig møllehjul med energi fra et fossende vandløb. Inden for en radius af 40 kilometer ligger et utal af strande, såvel på fastlandet som på de mere end 60 øer, som ligger drysset ud i havet.

Inspirerende og forførende virker de små butikker i Paraty

Den største af øerne i skærgården er Ilha Grande. Den måler godt 20 kilometer i længden og under 15 kilometer på det bredeste sted. På det højeste sted, Pico do Papagaio, rager øen næsten en kilometer op. Øen er fuldstændig dækket af jungle, og så kan den prale af 106 (!) strande, som alle er indbegreb af forestillingen om en rigtig tropestrand.

Slanke, høje kokospalmer, som knejser over lækre sandstrande, hvor man bare skal gå et par meter ud, før man befinder sig i det lune jadegrønne havvand. Ikke underligt, at mange filminstruktører har valgt Ilha Grande som location. Det gjaldt eksempelvis filmen “Den Blå Lagune” fra 1980.

Læs også: Luksusferie der giver dig et spark i r....

Med al dens overvældende skønhed kan det være svært at forholde sig til al den grufulde fortid, øen har været vidne til. Først et yndet mål for hensynsløse pirater og smuglere, derpå base for to berygtede fængsler, hvor hårde kriminelle afsonede deres straffe under kummerlige vilkår helt ind til 1994, hvor det sidste af fængslerne blev lukket.

Stress- og bilfri by

Ilha Grandes eneste egentlige by er Vila de Abraão, men her er aldrig optræk til stress, for alt foregår i slowmotion. Her er ingen biler, og der er heller ingen veje.

Bortset fra den stemningsfulde promenade langs havet, som er flisebelagt, består Abraãos stier hovedsagelig af sand. Det er her, de fleste af øens overnatningssteder findes. Overvejende små hoteller og gæstgiverier, som brasilianerne kalder pousados. Ingen af husene rager mere end et par etager i vejret.

De eneste tidspunkter, hvor der kan være optræk til noget, der ligner travlhed, er, når en af færgerne fra fastlandet lægger til med et hold nye turister, eller skonnerterne skal have gæster med på sejlads.

De jungleklædte bjerge rejser sig dramatisk bag Paratys vidunderlige kolonihuse

Sådan en dagstur med skonnert er et must. Man kan sejle hele øen rundt, men de mest populære udflugter går op til netop Den Blå Lagune, Lagoa Azul, og undervejs derop og tilbage lægger man til ved andre strande. Der går ikke lang tid efter afgang, før skipper skruer op for højttalerne, som blæser æggende sambarytmer ud. Samtidig åbnes bådens bar, og der er rigtig godt gang i salget af kølige Antarctica-øl.

Tre brasilianske ægtepar er snart at finde på det overdækkede skibsdæks gulv, og de kaster sig spontant ud i eminent sambadans. Da vi stille tøffer ind i Den Blå Lagune, kastes anker, og motoren slukkes. Herpå springer samtlige gæster sig ud i det 26 grader varme vand. Under vandoverfladen gemmer der sig et righoldigt udvalg af farvestrålende fisk. Eller man bevæger sig ind på den lille strand, og slænger sig i sandet.

Sorgløs nydelse på en af de 106 strande. På vores dagstur når vi at besøge fem strande, som alle er drømmeriske. Tanken om, hvordan de øvrige 101 mon ser ud, melder sig naturligvis ...

Læs også:
Backpacking med to børn i tropeparadiset
Sviptur til Sydvests tre giganter
Luksus-tidslomme midt i Atlanterhavet

.