Badehotel med god komfort

137795phori_4258_1.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
30. okt 2013 KL.10:37
Der er havudsigt, stilhed og nydelig forplejning på Gilleleje Badehotel i Nordsjælland

"Hvad er vel sandheden, andet end at leve for en idé," lyder inskriptionen på en mindesten for en af Gillelejes første turister. Det var Søren Kierkegaard, som tilbragte sommeren heroppe på Sjællands nordkyst i 1835, mens han læste på universitetet i København.

Efter sigende holdt den unge filosof særlig meget af at sidde netop, hvor stenen står, på en skrænt godt 30 meter over havet, hvor "Havet med dyb men stille Alvor istemmede sin Sang," mens der nogle skridt inde i landet er høje træer og udsigt over markerne, mens havet virker fjernt.

Dette skift i landskaberne er blandt områdets attraktioner, som det på Kierkegaards tid endnu ikke var blevet moderne at besøge.

Bekvemt uden at være luksuriøs og afslappet uden at være kedeligt

Besøg af borgerskabet

Men 60 år senere begyndte det københavnske borgerskab at "tage på landet", i en grad så der åbnede en hel række af badepensioner langs kysterne. Gilleleje Badehotel blev opført i 1895, dengang der var omkring 1000 indbyggere i Gilleleid, som byen blev kaldt i 1535. Navnet er en sammentrækningen af gil, som betyder "kløft", og leje fra "fiskerleje".

Badehoteller over hele landet blev efterhånden svigtet af publikum, som begyndte at rejse på ferie i udlandet, da charterturismens gjorde det nemt. De fleste lukkede, ligesom også Gilleleje Badehotel drejede nøglen en sidste gang for at blive overtaget af en fagforening. Det førte til opførelsen af et moderne anneks, der under de nye ejere – som altså genåbnede stedet som badehotel – rummer nogle af værelserne.

Gilleleje Badehotel reklamerer ikke med en restaurant, men med en "spisesal". Et klogt træk, derhen at man – ved at love lidt mindre og levere lidt mere – lettere får tilfredse gæster

De mest charmerende værelser findes i den originale bygning, hvor mange har balkon og udsigt til havet.

Idyllisk beliggenhed

Badehotellet ligger et par kilometer fra Gilleleje Havn, hvilket man ikke skal være ked af. For beliggenheden midt i et stort, gammelt og tilvokset sommerhuskvarter fjernt fra larmende landeveje og bare nogle få minutters gang fra stranden er langt mere idyllisk og roligt end området omkring havnen, hvor byen ligger.

Den hyggeligste del af Gilleleje by finder man i øvrigt øst for havnen, hvor der ligger mange gamle huse og endnu en fredelig, idyllisk strand.

Gilleleje Badehotel reklamerer ikke med en restaurant, men med en "spisesal". Et klogt træk, derhen at man – ved at love lidt mindre og levere lidt mere – lettere får tilfredse gæster.

For med hvide duge på bordene, hyggelig indretning i rustik, svensk landstil og venlig betjening kunne man udmærket anvende betegnelsen "restaurant", hvilket andre med langt mindre at byde på gør.

Hovedrettens kalvefilet var stegt perfekt, så saften var i behold i det møre kød, som netop havde forladt det lyserøde stadie

Jeg har spist på Gilleleje Badehotel såvel i fjor som forleden og vil betegne både køkkenet og vinkortet, der hovedsageligt består af vine, som kan kaldes "fornuftige", både hvad kvalitet og pris angår, som nydeligt.Fisk til forret

I disse dage bydes der på en toretters menu til 285 kr. og en treretters til 245 kr., med to valgmuligheder til for- og hovedretter. Jeg valgte sidstnævnte og fik ved ankomsten uopfordret serveret en kande vand, godt hjemmebagt hvedebrød og tempereret smør, der var drysset med flagesalt – hvilket nu ikke var nødvendigt, for smørret var i sig selv overordentligt salt.

Det var den florlette flødemonterede fiskesuppe imidlertid ikke. Den smagte meget diskret, og den lyse fisk – måske torsk, måske pangasius – samt laksen var begge meget faste i konsistensen. Derimod var muslingerne både tilpas møre og saftige.

Perfekt stegt

Hovedrettens kalvefilet var stegt perfekt, så saften var i behold i det møre kød, som netop havde forladt det lyserøde stadie. Hertil sprøde grønne bønner, smørristede kantareller og en velbagt pommes fondant, hvis kartoffelskiver var saftige inderst og sprøde på overfladen. En kraftig, fondbaseret pebersauce tilførte retten et strejf af fyrighed.

Osteanretningens fire oste var noget kraftige for årstiden; brien på kanten af det salmiakagtige og den blå ost af natur i strid med den lune sommeraften.Dessertens chokoladekage var fortrinlig. Smukt anrettet med et lille bjerg af smukke hindbær, belagt med en skefuld flødeskum smagt til med vanilje og en god gammeldags nøddetuille. Den varme, tykke chokolade flød perfekt ud af kagen, når man skar i den, og der manglede blot lidt mere smag, for at kagen kunne kaldes virkelig god.

"Godt" er i sandhed – for nu at blive i Kierkegaards udtryksmåde – et udtryk, der i det store hele kan anvendes om denne badepension, som er traditionel uden at virke gammeldags.

Bekvemt uden at være luksuriøs og afslappet uden at være kedeligt. Skulle man være en større tilhænger af indendørs bade end havbade, så kan denne trang stilles i hotellets badeafdeling, som tilbyder aromadampbad, sauna, jacuzzi og massage. .