Anmeldelse: Dylans ord blev ledsaget af røvballerock

384070_16_9_large_709.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
04. jul 2019 KL. 9:56
Det sociale og kunstneriske eksperiment Roskilde Festival viste sig fra sin bedste side på åbningsaftenen med store historiske popsange og en inciterende flamenco i absolut nutid.


Britisk firserfest
Det er en særlig oplevelse at befinde sig i en gigantisk folkemængde, mens man hører store popsange. Historien bliver levende, når tusinder af stemmer skriger med på det samme omkvæd og løfter sange mod højder, man ikke på forhånd havde kunnet forestille sig.

Hvem havde f.eks. troet at det britiske firserband Tears For Fears i 2019 ville kunne fylde Roskilde Festivals Arena-telt med 16.000 publikummer og skabe en slags live-karaoke til hits som “Sowing The Seeds Of Love”, “Head Over Heels” og “Advice For The Young At Hearts”?

Duoen har ikke spillet en rolle i poppens nutid i 30 år, men dér stod Curt Smith og Roland Orzabal som nydelige ældre udgaver af sig selv og leverede sange, som gik direkte i pophjertet.

Klokken var lige efter 18 på Roskildes åbningsdag, og der var simpelthen brug for noget gedigent samvær. Tears For Fears var et kæmpe band i 1980’erne og klassikere som “Everybody Wants To Rule The World” har aldrig forladt voksenradioernes playlister. Sangene lyder stadig friske og blev spillet stramt og tro mod originalerne.

Midt i det hele lagde gruppen en ekstra trumf i form af en coverversion af Radioheads “Creep”. Her fornemmede man, at tungt vemod ikke har nogen alder. Linjen “I don’t belong here” flugter med Tears For Fears eget glimtvise sortsyn. Det er trods alt et band, der dyrkede psykologen Arthur Janovs teorier om primalskrig, hvor man brøler overflødige følelser ud.

Måske var det det, der skete i afslutningsnummeret “Shout”? Det føltes i hvert fald rart bagefter.

Tears For Fears, Arena.

Fire ud af seks stjerner.


Dilemmaet Dylan
Roskilde Festival tilbyder masser af muligheder for at lukke damp ud. Nogle fester hårdt med grime- og rapstjerner som Skepta, mens rocknørder hører Fontaines D.C., og globalt interesserede groover til Ghetto Kumbé. Der var op mod 100.000 mennesker på pladsen onsdag aften, og hver sammensatte sin egen festival.

En del valgte at tro på, at Bob Dylan ville være mand for en spændende koncert, men det er længe siden, den 78-årige trubadur og sangskriver har rakt ud til publikum ved sine shows. På Orange Scene sad han mest ved et flygel og gnækkede sig gennem sætlisten, og man skulle have læst på lektien hjemmefra for at opfange melodier og ord til selv certificerede evergreens som “Highway 61 Revisited”, “Make You Feel My Love” og “It Ain’t Me, Babe”.

Bortset fra en blid udgave af “Like A Rolling Stone” swingede backingbandet ikke en meter. Dylans ord blev ledsaget af røvballerock, og selv om Dyrskuepladsen var pyntet i aftensolens gyldne skær, kom der intet ud af ham, som man ikke får meget bedre på plade. Eller ved at se de liveklip, der udgør kernen i Martin Scorsese nye Netflix-film om “Rolling Thunder”-turneen i 1975.

Bob Dylan, Orange Scene.

Tre ud af seks stjerner


Opdateret flamenco
Efter den omgang var det vidunderligt at checke ind hos det catalanske stjerneskud Rosalia. Hendes miks af flamenco og r’n’b fik Apollo-teltet til at koge, synge og danse.

Rosalia førte selv an i et show, der var lige så stærkt visuelt som musikalsk. Hun er uddannet i klassisk flamenco, men dyrker en sømløs fusion, hvor elementer fra hiphop og soul blandes ind i de ældgamle iberiske klange.

Visse traditionalister hader den fantasifulde opdatering af genren, men der er hul igennem til popmarkedet – også langt uden for den spansksprogede verden. Sange som “Malamente” og “Que No Salga La Luna” blev mødt af sang og jubel, og Rosalia og hendes seks dansere bakkede de sjælfulde melodier op med stædige trin og håndklap.

Mod slutningen af koncerten rykkede hun flamenco-udtrykket i retning af tidens sydamerikanske basmusik med bl.a. J Balvin-duetten “Con Altura”, og Rosalia sørgede for, at Roskilde dansede tilbage til 2019. Al magt til fantasien!

Rosalia, Pavilion.

Fem ud af seks stjerner.