Åben Audi R8: "Merprisen er hver en krone værd"

333564_16_9_large_149.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
25. okt 2016 KL.10:38

Anden generation Audi R8 Coupé viste sine dynamiske talenter for den internationale motorpresse på en krævende racerbane i Algarve tilbage i 2015. Halvandet år efter indkalder tyskerne atter Børsen til test af den åbne R8 Spyder på veje omkring Barcelona.

Nøglerne bliver overrakt efter et pressemøde med pointen: den topløse R8 er lettere, hurtigere og grønnere og æder nu sving med samme appetit som coupéen.


" Spyder 266.430 kr. dyrere end coupéen med samme motor, men merprisen er efter vores mening hver en krone værd"


Designet fortæller samme historie. Spyder har fået de karakteristiske gæller på siden fra coupéen, som fremhæver luftindtagene til den mægtige centermotor.

Den er stadig på 5,2 liter, uden turbo og med ti cylindre i V-formation. Ydelsen er 540 hk, hvilket er et løft på 15 hk i forhold til den gamle – og et "nej tak" til tidens trend med downsizing og trykladning for at spare brændstof.

V10-motoren er et omdrejningsvilligt bæst med tørsumpsmøring som på en racerbil, der ruster den til eventuelle tæsk på en racerbane. Cylinderfrakobling og start/stop-teknologi sænker forbruget med cirka 14 pct.


Motoren er som i coupéen nært beslægtet med dén fra Lamborghini Huracan. Den ekstra vitalitet i motorrummet bakkes op af et mere kantet og muskuløst design, der gør R8 Spyder 36 mm bredere over skuldrene og 14 mm kortere.

Stilheden flænses

V10-motoren vækkes med et herligt rabalder på en rød detonator i kabinen, og lydstyrken tager til, når kalechen ryger af med tryk på en knap.

Der findes hurtigere kalecher, men få sportsvogne smider kludene så yndefuldt som R8. Den udfører et forførende stripshow på 20 sekunder med op til 50 km/t. Foretrækker du en anonym bil, må du stryge testbilen fra ønskelisten...

Kurs mod bjergveje

Med taget gemt under et skjold af kulfiber forlader vi lufthavnen for at jagte de bjergveje, der kan afsløre, om den halser efter den tilsvarende coupé.


Det inkluderer en lille time på motorvej, hvor den demonstrerer topløs cruising på højt niveau. Med taget nede er det som at sidde i orkanens øje, selv ved ret høje hastigheder. Aerodynamikken fører effektivt turbulens og eventuelle regndråber over kabinen, så det er intet problem at føre samtaler eller høre musik, da vi kører gennem en byge.

Et par indbyggede B&O- højttalere i nakkestøtterne er nyt ekstraudstyr til R8, men den bedste musik får du altså fra den herlige V10-motor.

Med sportsudstødning (41.242 kr.) er bilen en ren Dr. Jekyll og Mr. Hyde: stille og rolig – eller vild og rasende, når du trykker på knappen, der åbner for spjæld i udstødningssystemet. Her er også adaptive støddæmpere (Audi Magnetic Ride), der får den til at slappe af i komfortindstillingen som en Audi TT.

Topløs konstruktion

Hvor den gamle Spyder først kom på tegnebrættet efter coupéens succesfulde lancering i 2007, har anden generation fra start været tænkt ind i konstruktionen af bilens skelet, der består af aluminium med en kerne af kulfiber.


Den nye Spyder er 55 pct. mere vridningsstabil og 25 kg lettere end sin forgænger. Den er blevet forstærket på dørpaneler og i vinduesrammen, og sammen med kalechekonstruktionen og dens elmotorer på i alt 44 kg ender mervægten i forhold til den lukkede Audi R8 på 125 kg. Men det kan ikke mærkes.

318 km/t med taget nede

0-100 km/t sprinten tager umærkelige 0,1 sekunder længere i den åbne R8, og holder man speederen strakt længe nok, stopper speedometernålen ved 318 km/t – eller syv km/t højere end i forgængeren. Topfarten kan nås selv med taget nede, oplyser ingeniøren bag kalechen, der har gennemtestet topfarten på Autobahn adskillige gange.


Standard er stålbremser med ottestemplede calipre, men testbilen er forsynet med endnu større keramiske bremser til voldsomme 193.312 kr. De leverer utrættelig bremsekraft før hvert sving på bjergvejen, der er begyndt at diske op med hårnålesving og hurtige kurver.

Selvom det afstivende tag mangler, går der intet fra skarpheden eller præcisionen i styretøjet. Kræfterne er rigelige, vejgrebet er ekstremt, krængning i sving eksisterer ikke, og kræfterne tøjles med Audis effektive quattro firehjulstræk.

"I frygt for aquaplaning og for regn i den fine kabine, rejser vi kalechen og vender snuden mod lufthavnen i godt humør"

Køreegenskaberne er yderst disciplinerede, medmindre du giver bilen løsere tøjler og begynder at frakoble dens stabilitetssystemer.

Vildskab og fremdrift

Det får R8’eren til at tackle svingene med så meget vildskab og fremdrift fra baghjulene, at det er nemt at forestille sig den være i topform på en trackday også.

Chassiset føles solidt som en klippe og er fri for knirke- og raslelyde, når hjulene rammer ujævnheder. Halvdelen af komponenterne stammer i øvrigt fra GT3-racerbilen R8 LMS, der har vundet 24-timers løbet på Nürburgring.


Et voldsomt skybrud får regnvand til at flyde ned ad bjergene i stride strømme, så i frygt for aquaplaning og for regn i den fine kabine, rejser vi kalechen og vender snuden mod lufthavnen i godt humør.

De omkring 500 dedikerede Audi-folk, der håndbygger R8 Spyder på Böllinger Höfe-fabrikken i nærheden af Nec-karsulm, bygger en superbil, der føles ligeså fokuseret som coupéen. Og som tilføjer en ekstra dimension, når V10-motoren kan nydes uden filter. Bilen kan bruges året rundt, for indefra ligner kalechen et rigtigt tag, og støjisoleringen virker lige så effektiv som i en R8 med fast tag.

Bedste R8 nogensinde

Til 3.451.405 kr. er Spyder 266.430 kr. dyrere end coupéen med samme motor, men merprisen er efter vores mening hver en krone værd.

Coupéen kan godt nok fås med 610 hk i en Plus-udgave, som Audi indtil videre ikke har planer om at lancere som Spyder (mon ikke den kommer næste år?), men 540 hk er rigeligt til at skabe en vanvittig hurtig sportsvogn.


Der er rygter om en ny indstigningsmodel med V6-biturbomotor, men dem fejer Audis PR-folk af bordet. Det skal ingen begræde, for V10-motoren er et mesterværk.

Den største udfordring er prisen på over 3,4 mio. kr. Her melder der sig fristende konkurrenter som Porsche 911 Turbo Cabriolet til 3.624.330 kr. eller den smukke Jaguar F-Type SVR Convertible med hele 575 hk fra en buldrende V8-kompressormotor til bare 2.814.900 kr. Og næste år kommer Mercedes med den flotte AMG GT C Roadster med 557 hk fra en V8’er med biturbo.

Men er du til en sjælden og fantastisk V10’er i et chassis, der klarer sig ligeså godt på landevej som på bane, så er R8 Spyder et oplagt valg.

Børsen var inviteret til Spanien af Audi.