48 timer i Sao Paulo

229445_p_image_hori_553_681.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
27. nov 2012 KL.12:07
Brasiliens største by og økonomiske powerhouse er spækket med dynamik.

Marlene Dietrich sagde engang: “Rio er en skønhed. Men Sao Paulo er en by”. Sao Paulo har ganske mange interessante og forbløffende oversete attraktioner at byde på Hun ramte nogenlunde plet – og lige lukt ned i hvepsereden. De to brasilianske kæmpebyer lever i en evig rivalisering. Caricoaere anser paulistanoer for at være arbejdsnarkomaner uden sans for livets nydelser. Paulistanoer betragter caricoaer som drømmeriske sværmere uden arbejdsmoral. Meget firkantet udtrykt, naturligvis!

I konkurrence med Rio

Der er næppe tvivl om, at Sao Paulo misunder Rio dens ubestridte position som kæmpelandets mest populære by, og dens uovertrufne fysiognomi og beliggenhed ved vandet er indiskutabel. Det anerkender de dog i Sao Paulo.

Men selvbevidstheden fejler intet hos de op imod 22 millioner indbyggere, som bor i Stor-Sao Paulo. Byen er gigantisk på alle måder.

Læs også:
New York-oplevelser ud over det vanlige
Genopdagelsen af inkaernes Akropolis
Svøm hen i Bahamas

Stående på toppen af en skyskraber, synes byens betonjungle i alle retninger ingen ende at tage. Den er centrum for den potente brasilianske vækstøkonomi. Det er her business foregår. Alle internationale virksomheder med aktiviteter i Brasilien – heriblandt et betragteligt antal danske – har deres hovedsæde her. Løsrev man Sao Paulo-området, og lod det være et selvstændigt land, ville det være den største økonomi i hele Latinamerika.

Pulsen banker i Sao Paulo. Når de 12 timers dagligt arbejde er overstået hos de myreflittige indbyggere, smider de slipset og mødes over en eller flere “chops” – kølige fadøl på en af megabyens 15.000 barer.

Noget ufortjent er Sao Paulo alene blevet tildelt et ry som en travl forretnings-metropol. Byen har ganske mange interessante og forbløffende oversete attraktioner at byde på. Med 120 teatre, 70 museer, 50 parker og et væld af shoppingmuligheder, er der nok at tage sig til.

DAG 1 | Velhavernes kvarterKL. 09.00: Du bor med stor sandsynlighed i kvarteret Jardins i nærheden af byens mest prominente hovedsfærdselsåre, Avenida Paulista, hvor ganske mange hoteller ligger. Det er kvarteret for byens voksende højere middelklasse og velhaverne.

Drys stille og roligt ned ad de smalle, hyggelige træbevoksede gader i Jardins, og nyd de skønne patriciervillaer, som der også er plads til imellem de høje beboelsesblokke. Her et væld af chikke butikker, som sælger mærkevarer indenfor tøj, møbler og andre designervarer. Slå dig ned på en af de hyggelige caféer og få en kop espresso. Området omkring Rua Oscar Freire og Al Lorena har særligt meget at byde på.

Byens grønne oaseKl. 11.00: Et kvarters gang fra Jardins når du til Sao Paulos åndehul, den vældige Ibirapuera park. Her er flere kilometer stier omgivet af søer og skyggefulde træer. Motionisterne jogger, slentrer, cykler, skater og mediterer i en skøn blanding af køn og generationer.

Parken blev anlagt af den berømte landskabsarkitekt Burle Barx i 1950’erne. Her findes hele 23 attraktioner. Især tre skiller sig ud; et museum for moderne kunst (MAM), det afro-brasilianske museum samt et planetarium, som alle tre kan anbefales. Den verdenskendte arkitekt Oscar Niemeyer har tegnet flere af de moderne bygninger.

Forrygende Av. PaulistaKl. 14.00: Tag en taxi op ad den stejle bakke til byens mest kendte gade, Avenida Paulista, og gå indenfor i den sære røde glasbygning, som hviler på fire solide sokler, og rummer Brasiliens mest betydningsfulde kunstmuseum, MASP. Her finder du kunst, som repræsenterer samtlige epoker, stilarter og spænder i tid fra antik til moderne tid. Rembrandt, Goya, el Greco, Cézanne, Toulouse-Lautrec, Gauguin for blot at nævne nogle.

Gå atter ud på Av. Paulista og lad dig overvælde af den travle gades intensitet. Opsøg boghandlen Cultura, som ligger i shoppingcenteret Conjunto Nacional med facade ud til Av. Paulista. Den er Latinamerikas største, og der er næppe den titel, som ikke kan opdrives. Det er også her, du kan købe cd’er med den musik, du skal have med hjem.

Bohemernes Vila MadalenaKl. 17.00: Snup en taxi til Vila Madalena, ca. et kvarters kørsel mod syd. Her dykker du lukt ned i byens charmerende og viltre bydel, som for ikke så mange år siden var et arbejderkvarter, men i dag et in-sted med masser af caféer, barer, restauranter og ikke mindst spillesteder. Brug resten af dagslyset til at nyde atmosfæren, se på gallerier og de spraglede graffiti bemalede facader.

Senere på aftenen er der frit valg på hylderne, når du skal vælge musik. All of Jazz, Rua João Cachoeira 1366 www.allofjazz.com.br byder på intim og laidback stemming med kvalitets live-jazz. Gælder det sambamusik, så prøv Samba, Rua Fidalga 308. Er du til det lidt vildere, så er Grazie a Dio!, Rua Girassol 67 et godt valg www.grazieadio.com.br.

Udsøgt mad på markedet | DAG 2Kl. 10.00: Denne dag er helliget Centro – byens ældste bydel. Tag en taxi til byens store markedshal, Mercado Municipal, som bugner med lækre boder, hvor der sælges frisk fisk, kød, grønsager, frugt. Her hænger hele smågrise, tørrede fisk og røgede skinker og oste i alle varianter.

På 1. sal i den gigantiske hal er der flere udsøgte spisesteder, hvorfra udsigten er formidabel. Spis evt. en af byens bedste sandwichs her til frokost.

Sao Paulo fra ovenKl. 13.00: Det første af dagens besøg højt oppe, gælder Edificio Arantes, også kendt som Banespa-bygningen. Bygningen er i sig selv interessant. Opført i 1947 og tydeligt inspireret af Empire State Building.

Her er gratis adgang, men du skal forevise pas eller kørekort for at blive registreret og stille dig i kø. Efter op imod en halv time går det op i elevator til toppen. Herfra har du megabyen for dine fødder.

Det gamle Sao PauloKl. 14.00: Du befinder dig i byens finansdistrikt med børs, vekselerfirmaer og investeringsselskaber, og trængslen af nålestribede herrer og businesskvinder på stilethæle er intens. Tag udgangspunkt i parken Praca da Sé. Lige ved ligger den storslåede nygotiske Catedral da Sé, der er landets største kirke.

Spadser nu i retning mod Republica-pladsen. Vær ikke utryg ved at gå her i dagtim-erne. Men lad være sent om aftenen! Et par gader før pladsen, møder du Teatro Municipal. Hele Brasiliens stolthed. Opført i et miks af art nouveau og italiensk renæssance.

Edificio ItaliaKl. 17.00: Edificio Italia byder på endnu et vue ud over byen, men her koster det 15 real, alternativt må du spise et måltid mad af tvivlsom kvalitet.

Fordelen ved stedet her er, at du får et fantastisk syn af endnu en af Oscar Niemeyers genistreger, den buede Copan-bygning. Samtidig begynder lysene i højhusene at tændes ved 18-tiden, og det giver et helt andet mættet indtryk.

Fyraften med de travleKl. 19.00: Nu er arbejdsdagen ved at være omme. Byens tusinder af barer fyldes med flittige medarbejdere, som skal puste ud over dagens dont med mere end én ”chop” – kølig rar fadøl.

Styr hen på Bar Brahma i Av. São João 677, ikke langt fra Praca Republica. Slå dig ned på et af bordene udenfor. Tjenerne kommer automatisk og stiller et plastickrus med den kendte Brahma-øl.

Kl. 21.00: Tag en vogn til Liberdade-bydelen. Det er her byens 1,5 millioner store japanske befolkning bor. De senere år er også kinesere og koreanere rykket ind, og det giver et vældigt udbud af gode spisesteder. Prøv gerne Asia House, Rua da Gloria 86, hvor du spiser udsøgt japansk mad fra en buffet.

Læs også:
På eventyr i oldtiden
Galapagos – en verden for sig selv
Udfordrende luksus i Chiles bjergørken

.