30 år i bagagen: SAS-chefens private rejsetips

331794_16_9_large_699.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
20. sep 2016 KL.13:12
Mads Guldager lever af at rejse kloden rundt og har mere end 30 års erfaring i luften. Alligevel kan den rutinerede SAS-purser ikke udpege sin favoritdestination, fortæller han.

Hvad pakker du altid i din kuffert?

"Mit kamera. Det er et Canon 5D fullframe spejlrefleks. Jeg pakker det i en rygsæk sammen med alt mit grej, så jeg når de otte kilo, jeg må have med om bord i flykabinen. Det lyder måske lidt besværligt, men jeg skal simpelthen have det med, uanset om jeg flyver Aalborg eller langdistance."

Hvor rejser du helst hen?

"Jeg har ikke en favoritdestination, men mange steder, som jeg elsker at besøge. Der er oplevelser overalt. Som kabinepersonale er man ofte tynget af jetlag og mangel på søvn, så man lærer hurtigt at planlægge og have faste rutiner, når man er langt væk hjemmefra. Det betyder, at jeg har en masse faste steder i alle de byer, jeg besøger. Jeg vil dog sige, at jeg har været rigtig meget i Hong Kong det sidste års tid, og det er virkelig en by, der fascinerer mig."

Hvad er dit foretrukne flyselskab?

"Ha, ha, der må jeg jo sige SAS, som jeg har arbejdet for i 26 år. Jeg synes faktisk selv, vi gør det rigtig godt. Vi har i flere år hængt efter de andre flyselskaber, men nu har vi både nye fly og fuldstændig opgraderede kabiner på alle vores langdistancefly. De kan måle sig med nogle af de bedste i branchen."

Hvilken lufthavn synes du bedst om?

"Hvis man alene ser på arkitekturen, synes jeg, lufthavnen i Beijing er aldeles betagende. Den blev bygget i forbindelse med OL i 2008 og har et imponerende tag, der er lavet i ét stort stykke. Det er sindssygt smukt. Men som kabinepersonale bruger vi jo lufthavne på andre måder end almindelige rejsende. Vi går bag om diskene og gennem korridorer, der for os er fyldt med minder. Jeg husker første gang, jeg landede i Gdansk. Dengang var det en barak. I dag er det en stor og moderne lufthavn, så det snakker jeg med mine kolleger om, når vi er der."


"Som kabinepersonale bruger vi jo lufthavne på andre måder end almindelige rejsende. Vi går bag om diskene og gennem korridorer, der for os er fyldt med minder"


Hvilket er dit favorithotel?

"Det er Hotel Nikko i San Francisco. Hotellet er del af en japansk hotelkæde og har simpelthen den bedste morgenmad. Og så ligger det centralt i byen tæt på Union Square. Der er en lille jazzklub på hotellet, hvor der er en god stemning. Her kan jeg godt lide at nyde en drink."

Hvad laver du på rejser, når du har fri?

"Jeg har en app på min telefon, der hedder "Bands in town." Her kan jeg se, hvad der er af musik i den by, jeg er landet i. Det kan være et verdensnavn, der spiller på en lille, intim klub eller en kæmpe stadionkoncert. Jeg vil ud af hotelværelset og prøver altid at få mindst én kulturel oplevelse på hver rejse."
Hvad savner du, når du er på rejse?


"Jeg har besluttet, at jeg ikke vil savne mine tre børn, for så kan jeg ikke have det job, jeg har. Jeg glæder mig dog til at komme hjem igen, men når jeg rejser, savner jeg kun min nattesøvn."

Hvilken var din bedste rejse?

"Det var en privat rejse med min familie til Cambodja, hvor min bror er direktør på Raffles Hotel Le Royal i Phnom Penh. Hotellet er en tidslomme fra 1929 og er indrettet i typisk kolonistil. Det er sanseligt og smukt. Det gælder i øvrigt hele landet og især oppe ved grænsen til Thailand. Det er ret specielt, at landet har en så ondskabsfuld historie med Pol Pot og de røde khmerer, så det er man også nødt til at lære om, når man rejser i landet."

Hvilken rejse var din værste?

"For 14 år siden oplevede vi at regne inde i fire dage i en bungalow i Koh Chang i Thailand sammen med vores tre små børn. Det var monsunregn, og vores unger var fuldstændig umulige og hysteriske. De blev efterfølgende ramt af en tropelungesygdom, og vi måtte med ambulancefly på hospitalet, hvor de lå indlagt i en hel uge. Det var forfærdeligt."


"For 14 år siden oplevede vi at regne inde i fire dage i en bungalow i Koh Chang i Thailand sammen med vores tre små børn. Det var monsunregn, og vores unger var fuldstændig umulige"


Hvor vil du anbefale at rejse hen?

"Hvis man vil have lidt af det hele, vil jeg klart sige Hong Kong. Byen byder på alt: Natur, kridhvide strande, eksotiske øer, storbystemning, shopping, gastronomi og hestevæddeløb i Happy Valley."

Hvilke steder skal man styre udenom?


"Jeg vil ikke anbefale nogen at blive hjemme, men der er visse steder i verden, hvor man skal tage sine forholdsregler. Jeg elsker San Francisco, byen er enestående, og der er så meget at tage sig til. Men desværre er der også mange hjemløse og psykisk syge i gadebilledet. Især omkring Mission og Tenderloin, så her skal man ikke gå alene rundt om aftenen."