Vestas straffes af EU-told

Penge
Eksklusivt for kunder
06. okt 2010 KL.10:36
EU's nye straftold på import af kinesisk glasfiber, der var tænkt som et hårdt slag mod skjult statsstøtte til Kinas producenter af glasfiber, ser i stedet ud til at blive en knaldhård boomerang mod tusindvis af højteknologiske virksomheder i hele Europa.

Ikke mindst virksomheder i Danmark, der bruger glasfiber i deres produktion. Det skriver Politiken onsdag.Straftolden trådte i kraft fra midten af september og koster her og nu en virksomhed som vindmølleproducenten Vestas mellem 200 og 300 millioner kroner, vurderer flere analytikere, der følger vindmølleproducenten tæt, over for Politiken.

Samtidig kan op mod 100 mellemstore danske virksomheder blive tvunget til at dreje nøglen om, hvis EU vælger at forlænge straftolden på 43,6 procent fra de nuværende seks måneder til fem år.

"Større virksomheder som Vestas taber kun penge. Men for mindre virksomheder i EU er det en mere grundlæggende udfordring, fordi de ikke bare kan flytte produktionen og derved markant får forringet deres konkurrenceevne," siger ekspert i EU-handelsret Nikolay Mizulin til Politiken. Han fører sager om handelstvister for den internationale advokatvirksomhed Hogan Lovells.

Vestas ønsker ikke at kommentere påstanden om, at virksomheden taber op mod 300 millioner kroner på tolden. Men Vestas erkender over for Politiken, at tabet har en størrelse, der betyder, at man må overveje at købe sin glasfiber alle andre steder end Kina, hvis EU forlænger straftolden til en femårig periode.

Kilde: Politiken