Vestas står foran nyt portugisisk guldæg

Penge
Eksklusivt for kunder
11. okt 2011 KL.13:32
Den portugisiske guldkunde EDP Renováveis vifter med ordrer på havvindmøller på 2,2 GW. Her bør stå Vestas på mange af de attraktive ordrer, efter topchef Ditlev Engel og EDPR sidste år indgik den største aftale nogensinde.

EDP Renováveis (EDPR) har annonceret en udbudsrunde på sine to store vindparker, Moray Firth UK Round 3 på 1,3 GW og Inch Cape Scottish waters på 900 MW.

Senioranalytiker Patrik Setterberg fra Nordea ser på Vestas' og aktionærernes vegne med stor interesse frem til udbudsauktionerne i slutningen af første kvartal 2012.

Her bør Vestas ligge med helt fremme i feltet om de lukrative havmølleordrer, da Vestas og EDPR har en lang og guldrandet fortid.

Kan blive den første kunde


Topchef Ditlev Engel præsenterede i marts sin kommende storsatsning til havs, 7MW-møllen V164. Den bliver knald eller fald for Vestas på markedet for havvindmøller, hvor fremtidens indtjening i industrien ligger.

Patrik Setterberg føler sig sikker på, at EDPR er blandt de Vestas-kunder, der bestiller de to nuværende salgshåb V100 og ikke mindst den profilerede V112-mølle, der både fungerer til lands og vands. Det taler for kommende ordrer fra EDPR på V164-møllen.

"Får EDPR et godt indtryk af V112, giver det Vestas en oplagt mulighed for også at sælge den nye havvindmølle, og at EDPR dermed bliver en af de første kunder til V164," siger Patrik Setterberg til Børsen.

Vestas rundede i sidste uge den første gigawatt ordrer på mølletypen V112, der er selskabets største mølle i dag.

Godt og langt samarbejde


Vejen frem til salg af V164-møllen er lang og ikke sikker på at blive gennemført. Præmissen for at sætte produktionen i gang er en tilpas mængde forhåndsbestillinger på den store mølle, der kræver nye fabriksfaciliteter.

Læs også Vestas opruster i udskilningsløb

En serieproduktion fra 2015, som Vestas sigter mod, bør ifølge Patrik Setterberg være akkurat tidsnok for Vestas til at levere havmøllen til EDPR-parkerne Moray Firth og Inch Cape med forventet produktionsstart i 2016.

Den 1,5 GW store rammeaftale fra april 2010 mellem Vestas og EDPR kom i hus på grund af det brede udbud af møller at vælge imellem hos Vestas. Men parløbet rækker længere tilbage end gigantaftalen og lover godt for afsætning af havvindmøller til EDPR, mener Nordea-analytikeren.

Står stærkt i feltet


Ud over udsigten til et potentielt salg af den store havvindmølle til EDPR, så taler det historisk gode forhold mellem portugiserne og Vestas for, at topchef Ditlev Engels underskrift bliver at finde på kontrakter til de kommende mølleparker.

"EDPR og Vestas har et godt øje til hinanden. Køb af møller sker på andre parametre end pris, så jeg forventer, at Vestas står stærkt til at aftage nye ordrer fra portugiserne," konstaterer Patrik Setterberg.

Ud over års samarbejde tæller blandt andet eksekvering, service og tilfredshed hos EDPR med Vestas-produkterne også på plussiden for Vestas, mener analytikeren.

Til hjemmesiden rechargenews.com udtalte EDPR's energidirektør, Manuel Ortiz Plaza, at ordrerne i udbuddet vil gå til en turbineproducent, der balancerer mellem teknologisk risiko versus lønsomhed, og som indeholder teknologiske forbedringer.

Størrelse er sexet


Han har set sig varm på havmøller i størrelsesordenen 6-7 MW. Her kan blandt andet Repower, Siemens og Vestas lege med.

"Det er meget sexet at tale om enorme vindmøller, men de er nødt til at være rentable," fastslog EDPR-direktøren over for rechargenews.com.

Ved afsløringen af V164 - 7MW i London erklærede Ditlev Engel stor tiltro til sin nye mølle, der bliver den største enkeltinvestering for Vestas nogensinde.

"Markedsudsigterne er der. Ingen tvivl om det," konstaterede Vestas-chefen.