USA-aktier stormer ud af krisen

Penge
Eksklusivt for kunder
10. okt 2011 KL.22:04
De amerikanske aktie-indeks fik en perfekt start på ugen med de største aktiestigninger siden august måned. De finansielle aktier trak det tunge læs trukket frem af investorer, der belønnede signaler fra Europas ledere om at løse gældskrisen inden G20-mødet .

Dow Jones steg 2,97 pct. til indeks 11.432, S&P 500 steg 3,41 pct. til indeks 1194. mens Nasdaq steg 3,48 pct. til indeks 2565.

Det er den største stigning i Dow Jones siden den 23. august, hvor indekset også steg 2,97 pct. For S&P 500 er det den største stigning siden den 23. august, hvor indekset steg 3,43 pct.

Finansaktier trak læsset

Ledende i aktiestigningen var de finansielle aktier, der steg 3,85 pct. anført af Bank of America, der steg 5,08 pct., JPMorgan Chase, der steg 4,27 pct. og American Express der steg 3,82  pct.

Også olieselskaberne steg i takt med, at prisen på olie steg til det højeste niveau i flere uger. Chevron steg 3,41 pct., mens Exxon steg 3,2 pct.

I dag var det Columbus Day i USA, og det betød, at obligationsmarkederne holdt lukket.

Rekapitalisere er kodeordet

Søndag lovede den tyske kansler Angela Merkel og Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy, at udforme en plan for, hvordan man kan rekapitalisere bankerne, få Grækenland på ret køl, og gøre kål på gældskrisen. Merkel og Sarkozy, at planen vil blive præsenteret ved G20-topmødet den 3. og 4. november i Cannes.

"Den europæiske gældskrise har som en tung sky hængt over markederne i halvandet år nu ,” siger
Scott Brown, der er cheføkonom i Raymond James, der er et investeringsselskab børsnoteret i New York.

”Risikoen og nervøsiteten er intensiveret i løbet af de seneste tre uger en efter meldinger denne weekend venter markedet noget stort og konkret som vil betyde at krisen bliver lagt bag os,” siger
Scott Brown videre.

Guldet for enden af den europæiske regnbue

Danske Banks ledende økonom i forhold til euro-krisen, seniorøkonom Frank Øland Hansen maner dog til besindighed og siger, at der ikke ligger en pose guld for enden af den europæiske regnbue.

”Hvis man tror på, at de europæiske politikere vil svinge en magisk tryllestav og få gældskrisen til at forsvinde inden måneden er omme, så kan man nok være ret sikker på at blive skuffet," siger Frank Øland Hansen til Børsen.

Kommentaren fra Danske Bank kommer, efter at EU's præsident, Herman Van Rompuy har bekræftet, at det planlagte EU-topmøde den 17. oktober, hvor de europæiske stats- og regeringschefer skulle diskutere håndteringen af gældskrisen i eurozonen, er flyttet til søndag den 23. oktober.

”Det er meget usædvanligt, at et EU-topmøde bliver udskudt,” siger Frank Øland Hansen til Børsen.

Gyser venter


Tirsdag kan blive lidt af en gyser på de europæiske børser. Der er lagt op til at aktierne i Europa vil stige efter Wall Streets præstation, men lille ubemærkede Slovakiet kan kaste grus i maskineriet.

Slovakiet skal som det sidste euro-land stemme om udvidelsen af redningsfonden European Financial Stability Fund (EFSF).

”Der har været en forventning om, at det slovakiske parlament nok skulle stemme for EFSF i sidste øjeblik, men det kan sagtens ende med et nej i morgen,” siger Frank Øland Hansen.

Det vil skabe endnu mere usikkerhed om europas fremtid. Forhåbentligt bliver der hurtigt præsenteret en plan for hvordan EFSF udvidede beføjelser kan køre videre uden Slovakiet. Slovakiet var heller ikke med i den første hjælpepakke til Grækenland.