Ugebrev retter skarpe anklager mod Vestas

Penge
Eksklusivt for kunder
20. nov 2011 KL.18:25
Vestas kan have sminket sine regnskaber og reelt kan vindmøllegiganten have lidt under svigtende indtjening i langt større grad end hidtil fremlagt af selskabet i de aflagte regnskaber. Så barske lyder anklagerne fra Økonomisk Ugebrev i morgen.

I en analyse skriver bladet, at Vestas, ved at have ændret regnskabsprincipper, som omfatter indtægtsføringen af solgte vindmøller, reelt har skabt total forvirring for udenforstående iagttagere over, hvor meget - eller navnligt hvor lidt - selskabet tjener.

Spørgsmålet er, skriver bladet, om Vestas svigtende overskudsgrad kan føres helt tilbage til slutningen af 2010 eller begyndelsen af 2011. Havde Vestas videreført den tidligere regnskabspraksis, havde de svigtende resultater indtruffet tidligere, skriver bladet.

Engel har spillet højt spil


Vestas har i de sidste par uger trukket i den helt store håndbremse. Først nedjusterede selskabet sin indtjening markant på grund af hvad selskabet kalder problemer med en tysk generatorfabrik. Desuden har selskabet, mere forventeligt, droppet alle drømme om, at kunne leve op til sine ambitiøse mål for 2015, hvor Vestas ventede at nå en omsætning på 100 mia. kr. Et vækstfatamorgana ingen udenfor Vestas til sidst troede på.

Ugebrevet skriver, at Ditlev Engel, topchef i Vestas, har spillet højt spil ved til det sidste at have fastholdt indtjeningsmålene samt forventningerne til 2015 det meste af 2011. Bladet vurderer altså, at Vestas meget længere end selskabet officielt har meldt ud, har kendt til de svigtende resultater.

Vestas har nu, til investorernes tilfredshed, kaldt en spade for en spade og har opregnet et rent skrækscenario af udfordringer, selskabet står overfor. Disse har hele tiden været indregnet i de mest skeptiske analytikeres vurdering af Vestas-aktien, hvorfor Vestas sortsyn ikke fik kursen til at tordne yderligere i bund.

Vestas ligger i dag på det laveste niveau siden 2005 og aktien ligger reelt omkring det niveau, den var i, da Ditlev Engel kom til som topchef.