UBS-børsmægler skjulte tab bag falske handler

Penge
Eksklusivt for kunder
19. sep 2011 KL.15:51

På dagen, hvor den schweiziske centralbank indførte et kursloft over for euroen, skrev aktiehandleren Kweku Adoboli en bøn på hans Facebook-profil.

”Har brug for et mirakel,” stod der.

Miraklet udeblev, og lidt over en uge senere, den 15. september kl. 03.30, anholdt politiet i London den 31-årige aktiehandler for at have gennemført en række ulovlige handler, som kostede hans arbejdsgiver, den schweiziske bank UBS, ikke mindre end 11 mia. kr.

Ansat i spekulativ afdeling

Kweku Adoboli arbejdede i UBS’ investeringsafdeling, hvor han var ansat i afdelingen ’Delta One’.

En afdeling, der varetager handler for klienter, hvor de hjælper dem med at spekulere i eller risikoafdække en række værdipapirer. Afdelingen spekulerer også i handler med bankens egne penge.

I øvrigt er det en lignende afdeling, som den franske Jerome Kerviel arbejdede i, da han i 2008 også foretog en lang række ulovlige handler, der kostede den franske bank Societe Generrale 36,5 mia. kr.
Jerome Kerviel blev senere idømt fem års fængsel.

Bosat i velhaverkvarter

Kweku Adoboli er søn af en ghanesisk FN-diplomat. Han voksede op i Israel, Syrien og Irak, men blev senere sendt på skole i England.

Efter at have taget en bachelor i e-handel ved Nottingham Universitet, fik Kweku Adoboli en læreplads som investeringsrådgiver i UBS, hvor han arbejdede sig op til aktiehandler.

Kilder siger til Daily Mail, at Adoboli tjente omkring 1,7 mio. kr. om året og omkring 3,5 mio. kr. i bonus.
I 2009 flyttede han til det mondæne Shoreditch kvarter i en lejlighed til omkring 8500 kr. om ugen, der lå inden for kort afstand af Londons finansdistrikt.

Ifølge udlejeren af lejligheden var Kweku Adoboli en god lejer, der ”var meget høflig, og som talte med alle.”

En nabo til Kweku Adoboli fortæller desuden til Daily Mail, at Adoboli ofte arbejdede om natten.

”Han var altid træt. Han kom hjem, når jeg tog af sted på arbejde. På det seneste har vi talt meget om markedet, og jeg spurgte ham, om det havde givet ham nogle tæsk. Han svar var: ’Det er en sindssyg kamp’,” siger naboen William Pitt til Daily Mail.

Spekulerede i aktieindeks

Efter flere dages spekulationer om, hvordan Kweku Adoboli har formøblet de mange milliarder, løftede UBS søndag sløret for deres version af sagen.

Og bankens version er simplere end forventet.

Ifølge en udtalelse fra banken har Adoboli nemlig foretaget massiv spekulation i futuremarkedet, og det var det, der kostede dyrt. Han satsede angiveligt på at forudse bevægelser i S&P 500, DAX og EuroStoxx over de seneste 3 måneder.

Ifølge en ansat i UBS var Adoboli ikke særlig god til det, skriver Financial Times.

”Han gik langt, når markedet var på toppen, og kort, når det havde nået bunden,” siger kilden.

Umuligt at gennemskue handlingerne

Ifølge UBS lå Adobolis handler ”inden for det normale flow i et verdensomspændende investeringshus som en del af en typisk investeringsportefølje,” skriver de.

Alligevel opdagede banken ikke de mange risikofyldte handler, som i sidste ende blev fatale.

Grunden var, at Adoboli udlignede de mange handler med falske positioner. Ifølge UBS gjorde han det specifikt ved at gennemføre falske, fremadrettede ETF’er i bankens system, så det lignede, at positionerne var afdækket.

En ansat i banken kalder sågar skandalen for et 'terroristangreb', der var umuligt at forudse.

Forsøger at forudsige bevægelser

ETF’er er et stadigt mere populært finansielt instrument, der er børnoteret og som kan handles som normale aktier.

Formålet med ETF’er er at prøve at efterligne aktiemarkedernes udvikling.

For eksempel, hvis en investor ønsker at spekulere i bevægelserne på FTSE 100-indekset, kan han købe en enkelt ETF’er, frem for at købe aktier i alle 100 virksomheder på indekset.

Kilder siger desuden til Bloomberg News, at den schweiziske centralbanks manøvre over for euroen kan have været med til at forværre Adobolis handler.

Topchef træder ikke af

Kweku Adoboli har hyret advokathuset Kingslet Napley, som også var dem, der forsvarede Nick Leeson, som er manden, der stod bag børssvindlen, der fik banken Barings til at gå konkurs.

Advokaterne har endnu ikke offentliggjort en kommentar fra Adoboli.

I Schweiz er bankens ledelse desuden kommet under pres oven på skandalen. Topchefen, Oswald Grüebel, der blev hentet ind for to år siden, da banken kæmpede med at overleve oven på kreditkrisen, siger selv til den schweiziske avis Sonntag, at han ikke vil træde af i lyset af sagen.

”Hvis du spørger mig, om jeg føler mig skyldig, så er svaret nej. Jeg overvejer ikke at sige op,” siger han til avisen.