Solceller giver bedre afkast end aktier

Penge
Eksklusivt for kunder
27. apr 2012 KL. 9:07
Solceller er ikke længere bare grøn idealisme. En ny analyse fra Spar Nord Bank viser, at solceller på taget er en bedre forretning end aktier i depotet.

Et markant fald i prisen på solcellerne, samt fortsat stigende energipriser har gjort de sorte plader mere attraktive end nogensinde, mener Claus Conradsen, der er boligansvarlig i Spar Nord Bank.

Han henviser til, at de danske eliteaktier i C20-indekset de seneste 10 år i gennemsnit har givet et afkast på 6 pct. om året. I analysen har banken holdt dette op imod hvad et solcelleanlæg vil give i besparelse på el over de kommende 10 år, hvis man lægger en række realistiske - og relativt konservative - forudsætninger ind.

Solcelleanlægget vil ifølge beregningen give en besparelse – eller et afkast - på 8 pct. af de penge man investerer i anlægget.

(Se hele beregningen nederst i artiklen.)

"Når priserne på energi fortsætter med at stige, så bliver besparelsen – eller afkastet – ved at producere energien selv hele tiden større. Og hvis du køber et solcelleanlæg i dag, svarer besparelsen til, at du får et afkast på næsten 8 pct. af de penge, du har investeret i anlægget," siger Claus Conradsen.

Læs også: Fordele ved solceller hober sig op

Stabilt afkast

Dertil kommer, at et solcelleanlæg giver et relativt stabilt afkast, mens afkastet på eksempelvis aktier kan svinge voldsomt fra år til år. Claus Conradsen understreger dog, at aktieinvestering giver mulighed for såvel et væsentligt højere som lavere afkast afhængig af timingen for køb og salg.

”Vi siger ikke, at man skal gå smide alt i enten solceller eller aktier. Men når man har likvide midler kan man godt gå ind og kigge på, om det kan være en god ide at investere noget i et solcelleanlæg.”

Claus Conradsen ser et køb af et solcelleanlæg som en helt naturlig del af det at sprede sine investeringer.

"Med udsigten til fortsat stigende energipriser giver det god mening at tage solceller og i det hele taget energirenovering af boligen med i overvejelserne. Du skal populært sagt overveje, om et solcelleanlæg skal være en del af din investeringsportefølje," siger han og fortsætter:

"Dog skal man huske, at den afgørende forskel er, at aktier kan man sælge, hvis man har brug for likviditet. Det kan man ikke lige med solceller. Til gengæld kan man glæde sig over, at når årene er gået, og de er endeligt betalt, så har du gratis strøm til dig selv."

Se også: Solcellekøbere skal passe på skrammel og amatører - og skygge

Forudsætninger for Spar Nords beregning af afkast på solcelleanlæg:


Årligt el-forbrug: 5.500 kWh
Afregningspris per kWh i dag 2,00 kr.
Forventning til prisudvikling på el 4,00 pct. stigning per år
Solcelleanlæggets kapacitet 5.500 kWh
Anlægsomkostninger (inkl. installation) 130.000 kroner
Investeringshorisont 10 år (fremadrettet)

Forventet,bruttoafkast per år: 7,7 pct.

Beregningen forudsættes af, at anlægsomkostningerne ikke skal lånefinansieres. Alle omkostninger vedrørende vedligeholdelse er indregnet i afkastet, ligesom der er taget højde for, at produktionen falder med 0,5 procent årligt på grund af degenerering.

Forudsætning for beregning af afkast på aktier:

Investeret beløb: 130.000 kroner
Investeringssammensætning: Vægtet investering i de 20 mest omsatte danske aktier (C20-indekset)
Investeringsperiode: 10 år (bagudrettet fra 1. april 2002 – 1. april 2012)

Gennemsnitligt bruttoafkast per år: 6,0 pct.

Beregningen forudsættes af, at det investerede beløb ikke skal lånefinansieres. Der er ikke medregnet omkostninger forbundet med handel af værdipapirerne – ej heller avancebeskatning.