Skatterådgivere tvivler på omfang af snyd

Penge
Eksklusivt for kunder
07. sep 2010 KL.13:15
1000 mia. kr. Beløbet er næsten ubegribeligt i det der ligner en historisk stor skattesag. Men blandt brancheorganisationer stiller man spørgsmålstegn ved, hvor stor en del af summen, der reelt snydes for.

Nye data fra Skat viser, at danske virksomheder og privatpersoner har sendt over 1000 mia. kr. frem og tilbage mellem Danmark og 55 skattely-lande.

Men en betragtelig del af dette beløb kan være ganske lovlige transaktioner, mener revisorernes brancheforeninger Foreningen Registrerede Revisorer (FRR) og Foreningen af Statsautoriserede Revisorer (FSR).

"Vi ved endnu ikke, hvordan beløbet er sammensat, men vi ved, at det strækker sig over en årrække og vedrører et stort antal lande," siger Kurt Gimsing, der er formand i FSR, til borsen.dk.

Flere kategorier

Han påpeger, at der blandt de 55 er lande, hvor finansielle virksomheder har ganske betragtelige afdelinger – blandt andet Luxembourg, Schweiz og Gibraltar.

"Jeg er ganske sikker på, at der mellem disse afdelinger sker meget store finansielle transaktioner, som man må gå ud fra hverken er i en skattemæssig gråzone eller det, der er værre."

Herudover peger FSR-formanden på Danmarks kommercielle forhold med f.eks. store virksomheder i Schweiz som Roche og Nestlé.

"Det er kæmpe koncerner, som sælger deres produkter må man gå ud fra helt ud fra bogen," pointerer han.

En tredje kategori, der kan indebære store transaktioner mellem Danmark og landene i Skats undersøgelse, er kapitalfondsinvesteringer.

"Kapitalfondenes opkøb både herhjemme og i andre lande er i et uvist omfang sket via såkaldte skattely-lande. Og her er tale om ganske store beløb i forbindelse med virksomhedssalg og –køb," siger Kurt Gimsing.

Foruroligende beløb

Sidste og fjerde gruppe af transaktioner er så dem, der har "en mere eller mindre tvivlsom karakter," lyder det fra formanden.

"Det er så den gruppe transaktioner, som kan være skattedrevne. Hvor stor denne gruppe er, ved vi jo endnu ikke," siger han.

Skatterådgiverne ser derfor frem til, at Skat får klarlagt, hvor stort et beløb, der er tale om, at der bliver snydt for.

"Beløbet er naturligvis foruroligende. Men Skat må nu dykke ned i transaktionerne og blandt andet identificere, hvilke virksomheder, der er tale om. Langt hen af vejen kan det være ganske lovlige transaktioner oplyst til de rette myndigheder, der ligger bag," siger Peter Nielsen, der er skattepolitisk konsulent hos FRR til borsen.dk.

Skatteekspert fra Roskilde Universitet, Bent Greve, siger til DR Nyheder, at han mener, at Skat kan få mellem 5 og 15 mia. kr. ud af at forfølge transaktionerne.