Sådan fik vi en lejlighed på 120 kvadratmeter - billigt

Penge
Eksklusivt for kunder
16. aug 2007 KL.12:12
Spørgsmålene trampede hen over hinanden i mit hoved, da min kæreste og jeg valgte at sammenlægge to lejligheder. Men alt løste sig hen af vejen.

Langt væk fra virkeligheden - med bølgers brusen og søløvers brølen i baggrunden - var det nemt at sige ja til at købe andelslejligheden neden under vores egen hjemme i København. Min kæreste og jeg var nemlig på ferie i San Diego, da en mail fra bestyrelsen i vores andelsforening gjorde os opmærksom på, at vi havde muligheden for at lægge vores lejlighed sammen med den nedenunder.

Vi greb den. For det var jo fantastisk, at vi kunne blive boende det sted, vi var så glade for og samtidig kunne få mere plads. I alt 120 kvadratmeter til en samlet pris på 870.000 kr. uden at skulle sidde alt for stramt i det. Noget der ikke ville kunne lade sig gøre, hvis vi købte en ejerlejlighed af samme størrelse.
Hvad gør vi nu?

Det var først, da vi kom hjem til Danmark, at virkeligheden og spørgsmålene ramte os:
 • Hvordan får vi tilladelse til at lave sammenlægningen?

 • Hvor skal hullet være?

 • Hvordan skal trappen se ud?
Se tegninger over alle ændringer i københavnske lejligheder
Inden vi kunne søge om sammenlægningen, var vi nødt til at finde ud af, hvor vi skulle have lavet hullet. Ellers kunne vi ikke lave de rigtige tegninger, der skulle sendes med ansøgningen til kommunen og andelsforeningen.

Vi fik dog et tip, som jeg meget gerne vil give videre. Vi fandt ud af, at der i kælderen under Center for Byggeri på Otiliavej i Valby gemmer sig tegninger over hver eneste ændring, der er foretaget i lejlighederne i Københavns Kommune.

Her kan du få lov til at sidde og bladre de mange dokumenter igennem. Vi fandt vi masser af inspiration, fordi vi kunne se alle de andre lejligheder, der er blevet lagt sammen op-ned i vores andelsboligforening.

Tænk over hvad du har brug for - og i fremtiden
Inden vi tog den endelige beslutning om, hvor vi skulle lave hullet mellem de to lejligheder, blev vi af mange mindet om det andet tip, jeg vil give videre. Du er nødt til hele tiden at tænke i, både hvordan du bedst kan udnytte rummene lige nu, og hvordan du i fremtiden kan få brug for at indrette dig.

Vi var nemlig i begyndelsen overbeviste om, at det ville være en god idé at få lavet en trappe mellem to stuer. På sigt ville det dog ikke være så smart, fordi vi så ville "ødelægge" to rum.

Trappe fra spisestue til gang giver mulighede
I stedet valgte vi at lave en trappe fra en spisestue og op i en gang ovenpå. Trappen ser flot ud i spisestuen nedenunder, hvor der fremover også vil være mulighed for at vælte en væg til køkkenet og lave køkken-alrum Og måske endda vælte en væg ind til stuen og lave det hele til ét stort rum.

Og ved at samle alle soveværelser ovenpå - hvor alle værelser kan lukkes af en dør og ikke forstyrres af en trappe - er der gode muligheder for på sigt at lave børneværelser.

I forhold til trappen var vi også ude i mange overvejelser. Vi endte med et ret lille hul og en dertilhørende ret smal og stejl - men meget flot - trappe. Vi kom frem til, at vi gerne ville spilde så lidt plads som muligt på trappen, og at der alligevel ikke findes trapper, der er sikre for børn at gå på.

Besøg trappeudstillinger eller tegn trapper efter mål
Men det fører mig til mit tredje tip. I forhold til trappe er det en god idé at tage ud og se på en masse forskellige trapper og afveje, hvad der passer bedst til éns behov.

De fleste trappefirmaer har ikke deres egne udstillinger, men de store byggemarkedskæder som Stark og Bygma udstiller firmaernes produkter. Ligeledes kan du også se trappeudstillinger hos Byggecentrum, der har udstillinger i Ballerup og Middelfart.

På mange trappefirmaers hjemmesider kan du prøve at tegne trapper efter de mål, du har i din lejlighed, så du kan se, hvad der passer bedst, og hvad du har plads til.

Bestil håndværkerne inden kommunal tilladelse
Som mit fjerde tip skal lyde en stærk opfordring til selvfølgelig at få sendt ansøgningen om sammenlægning af sted så hurtigt som muligt.

Men du kan sagtens gå i gang med at kontakte håndværkere, inden du har fået selve tilladelsen. For som regel tager det kun et par uger at få tilladelsen, og hvis du ikke har hørt noget fra kommunen inden en måned, må du gerne gå i gang under alle omstændigheder.

Håndværkere kan - fordi de har så meget at lave for tiden - sagtens tage længere tid om at komme i gang. Og det er ærgerligt at stå med tilladelsen i hånden og så først derefter skulle i gang med at kontakte håndværkere.
Dæk gulve og møbler af og vent med at male

Omkring at få håndværkerne på besøg vil jeg give nogle tips, som måske lyder banale, men som er vigtige:
 • Dæk alle møbler og ting af med plastic.

 • Dæk gulvet af med gulvpap.

 • Vent med at male, til håndværkerne er færdige.
Håndværkerne sviner naturligvis meget. Det kan ikke undgås, når der skal laves et hul i gulvet og bygges nye vægge op. Så lejligheden må beskyttes så godt, du kan. Og ikke - som os - lave en masse spildt arbejde ved at male rum, inden håndværkerne kommer, som så er nødt til at blive malet igen bagefter.
Læg lejligheder sammen, hvis du får mulighed for det

Når alt dette er sagt, så er det lige så dejligt at få ekstra plads uden at skulle flytte eller give millioner for det, som man forestiller sig. Så det er bare om at gribe muligheden for sammenlægning, hvis du får den!

Mine tips til sammenlægning af lejligheder
 1. Hvis du bor i Københavns Kommune, kan du besøge Center for Byggeri på Otiliavej og se tegninger over andre sammenlagte lejligheder og få inspiration.


 2. Når du indretter rum, laver hul i gulvet, sætter nye vægge op eller blænder døre, skal du huske at tænke i, hvordan rummene i fremtiden skal kunne bruges.


 3. Tag ud og se forskellige trappeudstillinger og tegn din egen trappe på nettet, så du kan se, hvad der passer ind i netop din lejlighed.


 4. Hvis du bor i en andelsforening, så kan du få mange gode råd af bestyrelsen. En tæt kontakt til bestyrelsen gør også, at du ikke gør noget forkert mht. ansøgninger og tilladelser undervejs.


 5. Du kan godt så småt begynde at kontakte håndværkere, så snart du har sendt ansøgning om tilladelse til sammenlægning. Håndværkerne er nemlig travle for tiden, så det vil som regel komme til at passe, så du når at få tilladelsen, inden de går i gang.


 6. Dæk møbler af med plastic og gulvet af med tykt pap, inden håndværkerne kommer.


 7. Lad vær med at male, inden håndværkerne er færdige.
Kilde: Kirsten Marie Juel JensenRegler for sammenlægning af boliger

Sammenlægning af boliger er beskrevet i Boligreguleringslovens §46.
 • Bor du i en privat udlejningsbolig, en andelsbolig eller ejerlejlighed og ønsker at sammenlægge din bolig med en anden bolig, skal du søge tilladelse hos kommunen.

 • Husk, at du også skal have tilladelse til sammenlægningen fra ejendommens ejer, hvis det ikke er dig selv - eksempelvis andelsboligforeningens bestyrelse.

 • Kommunen kan ifølge Boligreguleringsloven ikke nægte at give tilladelse til sammenlægning af lejligheden, hvis det samlede bruttoareal ikke overstiger 130 kvadratmeter.

 • Ud over at der er et maksimum kvadratmeterkrav, du skal holde dig inden for, hvis du vil sammenlægge lejligheder, skal du ifølge Boligreguleringsloven også kunne dokumentere, at der er tale om frivillig fraflytning. Dvs. at den, der flytter fra den lejlighed, du vil lægge din egen sammen med, gør det frivilligt.

 • Boligerne, hvis areal forøges, skal være ledige eller beboet af brugere, som ønsker at overtage den udvidede bolig.
Århus Kommune giver aldrig tilladelse til sammenlægning af boliger, der overskrider 150 kvadratmeter. Men i eksempelvis Københavns Kommune kan der gives tilladelse til sammenlægning af lejligheder, der er op til 180 kvadratmeter brutto, når mindst én af følgende betingelser er opfyldt:
 • Mindst den ene lejlighed har utidssvarende toiletforhold/bademuligheder.

 • Den mindste lejlighed er maksimalt 55 m2.

 • Den ene lejlighed er uhensigtsmæssigt indrettet i relation til for eksempel lysforhold, støjbelastninger.
Kilder: Center for Byggeri i Københavns Kommune og Retsinfo.