Mikrobryggerier kæmper for livet

Penge
Eksklusivt for kunder
19. okt 2010 KL. 7:46
Luften fiser ud af den danske mikrobryg-boble, og udskilningsløbet blandt de små bryggerier tager til.

Forbrugernes fortsatte skarpe fokus på pris gør det til en overlevelseskamp at brygge øl i Danmark, og mange bryggerier kører med underskud og negativ egenkapital, skriver dagbladet Børsen.

Avisen har foretaget en gennemgang af 2009-regnskaberne fra 51 små bryggerier, som dokumenterer den barske virkelighed for danskproduceret øl.

Af de 51 små bryggerier i analysen kører 11 bryggerier, svarende til 20 pct., med negativ egenkapital. Det betyder, at de enten har fået eller skal have skudt ny kapital ind fra aktionærkredsen. For fleres vedkommende sker det efter, at der også er blevet skudt penge ind tidligere for at holde bryggeriet flydende.

120 bryggerier

Dertil kommer, at godt halvdelen (26 ud af de 51) oplevede et fald i driftsindtjeningen (ebit) sidste år, mens 28 af de 51 bryggerier i undersøgelsen tabte penge på driften i 2009.

Samlet set betyder det, at egenkapitalen i de undersøgte bryggerier er faldet med knap 14 pct. til ca. 166 mio. kr., mens det akkumulerede driftsresultat for de pågældende bryggerier er gået fra minus 9 mio. kr. i 2008 til minus 24,5 mio. kr. i 2009.

Selv om mange bukker under, opstår der dog også stadig nye bryggerier i Danmark, og det samlede antal er fortsat omkring 120 bryggerier, inklusive de tre store Carlsberg, Royal Unibrew og Harboe.

"De skal være mere professionelle i dag for at klare sig. Da bølgen af specialøl skyllede ind over landet, var der nærmest fri adgang for alle, der kunne brygge øl. Kravene til også at være skarp på salg, markedsføring og økonomistyring er taget til," siger Niels Hald, der er direktør i Bryggeriforeningen.

Læs hele artiklen i Den Elektroniske Avis