Markedet lukker: Virusbekymring gav fald i C25 for syvende dag i træk

396927_16_9_large_996.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
28. feb 2020 KL.17:14

Frygten for udbredelsen af coronavirus på globalt plan gav fredag fald på det danske aktiemarked for syvende dag i træk.

Mens Genmab og Novo faldt tungest i C25, så var der revanche til ISS efter tunge fald tidligere på ugen.

Det danske eliteindeks afsluttede den højdramatiske uge med et fald på 2,5 pct., og det er dermed faldet 11,5 pct. siden rekordniveauet fra onsdag i forrige uge.

- I markedet er overvejelsen, om faldet det sidste stykke tid er et udtryk for en aktiekorrektion, eller om det er en egentlig recession, som vi er på vej ind i, siger chefhandler Mads Zink fra Danske Bank.

Han fortæller, at markederne under en aktiekorrektion normalt falder 10-20 pct., og nu er markedet herhjemme faldet næsten 12 pct.

- Så har man måske taget den store del af korrektionen ned, men hvis det udvikler sig til at blive en egentlig recession, så kan markederne godt sætte sig yderligere herfra. Det er de overvejelser, som aktiemarkedet gør sig lige nu, siger Mads Zink.

Han kalder markedet ekstremt nervøst, men ser også mulighed for, at der hurtigt kan ske en bedring, hvis nyhedsstrømmen arter sig.

MEGET SENSITIVT MARKED

- Markedet er ekstremt nervøst lige nu, så det vil næsten overreagere på alle nyheder i både positiv og negativ retning. Der skal ikke komme meget positivt op, før at du ser markedet rette sig, efter at det er faldet så meget, som det har gjort her de sidste 4-5 dage.

- Omvendt kan det også godt falde mere, hvis der kommer noget negativt ud. Markedet er utroligt sensitivt over for alle former for nyheder, siger Mads Zink.

Hvorvidt det er et godt tidspunkt at samle op afhænger af, om man tror udviklingen er udtryk for en aktiekorrektion eller en kurs mod recession.

- Hvis du tror, det er en aktiekorrektion, vi er inde i, så burde man nok begynde at overveje at købe nu her. Men hvis du tror, vi er på vej ind i en recession, så skal du ikke købe endnu, siger Mads Zink.

I C25 lå Genmab i bunden med et fald på 4,5 pct. til 1522 kr., mens Novo fulgte efter med en dukkert på 4,1 pct. til 395,80 kr.

Mærsk-aktierne, som har været hårdt ramt i perioden som følge af frygt for et fald i verdensøkonomien, var også blandt de mest faldende aktier i eliteindekset. Mærks B endte 2,3 pct. lavere til 6770 kr. og er i 2020 foreløbigt faldet 29,5 pct.

REVANCHE EFTER STOR NEDTUR

To aktier i C25 formåede at styre uden om nedturen - ISS og FLSmidth. ISS rettede sig 1,7 pct. til 121 kr., men det var efter en samlet nedtur på 21 pct. onsdag og torsdag efter servicekoncernens årsregnskab.

FLSmidth, som steg marginale 0,04 pct. til 229,80 kr., fik løftet kursmålet hos HSBC til 300 kr. fra 270 kr., og finanshuset gentog sin positive anbefaling ”køb”.

Rederiet Norden fik sent torsdag omvendt sænket kursmålet med 16 pct. til 105 kr. fra førhen 125 kr. af investeringsbanken SEB Equities. Anbefalingen af aktien fastholdes på "køb".

Norden-aktien faldt 1,8 pct. til 78,20 kr.

Der var også analysenyt til DFDS, som hos canadiske RBC Capital fik sænket kursmålet til 350 kr. fra 370 kr. Anbefalingen er uændret "outperform".

Rederiets aktie faldt imidlertid 4,5 pct. til 234 kr.

ALK-Abelló, som faldt 1,7 pct. til 1725 kr., fik desuden løftet sin anbefaling til "køb" fra "hold" af Handelsbanken til 2080 kr. fra 2071 kr.

VENTER FREMGANG I ÅR

Jeudan præsenterede tal for 2019 og kunne i den forbindelse fortælle, at det i år regner med fortsat vækst i driftsindtjeningen. Aktien faldt dog 2,2 pct. til 1345 kr. i det sure marked.

Orphazyme var også på banen med regnskab, og det viste som ventet et stort underskud som følge af omkostninger til sine forskningsprogrammer. Reaktionen var da også afdæmpet, da aktien endte i 97 kr. efter et fald på 2,2 pct.

Et af få positive islæt var Parken Sport & Entertainment med en stigning på 2,0 pct. til 92,20 kr., efter at FC København torsdag aften spillede sig videre i Europa League ved at slå skotske Celtic med 3-1 i Glasgow.

/ritzau/FINANS