Køb guld og sov roligt om natten

Penge
Eksklusivt for kunder
25. sep 2010 KL.12:34
Om det er en god idé at eje guld, handler ikke kun om guldprisens mulige op- og nedture. Det handler om at være forsikret, hvis verden på ny står i brand. Det skriver Børsen lørdag.

Mens aktierne i det amerikanske S&P 500-indeks er faldet i alt 25 pct. de sidste tre år, er prisen på guld steget 75 pct. At guld bliver opfattet som en sikker havn for investorerne at placere deres penge i, viser de tre finanskriseår med al tydelighed, og senest har frygten for et double dip sendt guldprisen i top.

Guld i investeringsporteføljen gør dig bedre rustet mod nye økonomiske og finansielle nedture, påpeger Jeppe Christiansen, adm. direktør i LD Invest.

"Guldinvesteringer er relevante for en langsigtet investor at have i sin pensionsopsparing, fordi guld kan virke som et oplagt forsikringsinstrument," siger Jeppe Christiansen til Børsen lørdag.

Guld er som en bilforsikring

Guld har virket som en finansiel investering i 5000 år og er universelt accepteret, blandt andet fordi det er ekstremt sjældent.

Jeppe Christiansen tegner en U-formet prismekanisme som illustration af gulds potentiale som investering. U-formen dækker over, at guldprisen stiger, når det enten går ekstremt godt, og råvarepriserne banker op, eller når der er økonomisk krise og dermed behov for sikkerhed. Dermed virker guld rigtig godt i U'ets to yderpunkter.

Ender verden med at undgå en ny nedtur, blegner fordelen ved guld. Men de færreste vil nok begræde, at et nyt økonomisk sammenbrud udeblev, og i gode tider vil aktier og valuta igen være klar til at levere afkast.

Guldinvestering kan sammenlignes med en bilforsikring, pointerer LD Invest-direktøren overfor Børsen lørdag.

"Du ærgrer dig ikke, selv om du har købt en bilforsikring, og din bil ikke blive stjålet. Til gengæld må du finde sig i, at guld kan trække lidt ned i det samlede afkast under meget stabile økonomiske perioder – ligesom en forsikringspræmie i husholdningsbudgettet," forklarer Jeppe Christiansen.

Pas på med spekulation i guld

Men guld er et af de sværeste markeder at forudse, og afkast kommer kun i form af prisstigninger. Derfor skal du som investor skal du passe på, lyder advarslen fra Danske Markets.

"Som investor skal man med guld – og ved råvarer generelt – være meget opmærksom. Prisudsvingene er store, og derfor er det meget risikabelt som privatinvestor at ligge og spekulere sin formue i guld," siger senioranalytiker Christin Tuxen til Børsen Lørdag.

Derfor kan Danske Banks kunder heller ikke gå ned i den lokale filial og lægge deres sparekroner på skranken og få guld for pengesedlerne.

"Vi anbefaler generelt ikke vores kunder at investere i enkelte råvarer og tilbyder derfor ikke at købe guld som produkt," siger senioranalytikeren.

Placerer 5 pct. af pension i guld

Danske Markets foreslår i stedet eksponering mod råvarer generelt - og dermed guld - gennem råvareindeks som eksempelvis Dow Jones UBS, hvor knap 10 pct. er aktier i guld.

LD Invest har sit eget bud på en vej til guldkøb for privatinvestorer. Den defensive portefølje LD Kontra består p.t. af 24 pct. guldmineaktier og er med en blanding af guld, obligationer og defensive aktier designet til også at virke i dårlige tider.

At LD Kontra virker i finansiel modvind viser afkastene de seneste år. I de gode år i 2006 og 2007 gav foreningen negativt afkast, mens afkastet blev et plus på 22 pct. i kriseåret 2008. I år har Kontra kastet 9 pct. af sig og udvidet porteføljen til en 350 mio. kr.

"Vi anbefaler, at du bruger maksimum 20 pct. af din pensionsportefølje til at købe LD Kontra. Så er du dækket ind ved worst case, da omkring 5 pct. dermed vil være guldaktier og din risiko være spredt," siger LD Invest-direktøren.

Sandsynlighedsregning peger på guld

Grundloven i kapitalforvaltning er risikospredning, og Jeppe Christiansen stiller spørgsmålet, hvor meget du som investor vil tappe af dit afkast for at være sikret mod nye finansielle krak.

Verdensøkonomiernes balance- og vækstproblemer vil vare længe, men det mest sandsynlige scenarium er, at den globale økonomi på et tidspunkt genfinder balancen, mener direktøren. Og kommer opklaringen, er guld som sagt mindre relevant som investering.

"Men der er jo altid en risiko for, at vi igen får en ny krise inden for tre til fem år, og så kan guldprisen mangedoble sin pris. Så sandsynlighedsregning siger, at guld er en god investering," påpeger Jeppe Christiansen.

Han ser en sandsynlighed for krisestemning på 10-15 pct. og en sandsynlighed for et økonomisk og finansielt ragnarok på 2-3 pct.

Borsen.dk vil i den kommende tid se nærmere på guld som investering, så følg det gyldne spor på borsen.dk og bliv forhåbentlig klogere på muligheder og faldgruber.