Kinesiske aktier sammenlignes med lodsedler

318135_16_9_large_380.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
17. jan 2016 KL.16:59
Når man ser på prisen for at få del i en virksomheds overskud, så har et aktiekursskred på knap 20 pct. i Kina i år ikke ligefrem gjort de kinesiske aktier billige. Faktisk er de rundt regnet 50 pct. dyrere end i USA og Europa, ifølge Wall Street Journal.

På børsen i Shanghai betaler man i gennemsnit en P/E-rate på 24, svarende til at det koster 24 kr. at få del i en krones overskud. I USA er P/E-raten på 16, målt via Standard & Poors 500-aktieindekset, og i Europa målt via Stoxx Euro 600 er raten på 15.

”Kina er et af de dyreste af de store, væsentlige aktiemarkeder,” siger Hao Hong, adm. direktør i Bank of Communications Co. til Wall Street Journal.

”Det er næsten som at købe lodsedler, så slemt er det,” fortsætter han.

I Shenzhen-markedet, som er en af verdens største aktiebørser, er gennemsnitsprisen nærmere 33 gange den forventede indtjening, altså det dobbelte af i USA. Shenzhen har dog en overvægt af selskaber inden for teknologi, detail og sundhed, der ventes at være vækstskabere for den kinesiske økonomi.

De høje værdiansættelser i Kina gør det vanskeligt at gennemskue og forudsige hvornår den nuværende aktieturbulens vil være ovre. Kritikere mener, at der er mere lemmingeeffekt end fundamentale ting som virksomhedernes indtjening og vækstpotentiale bag aktiekurserne i Kina.

Lørdag forsvarede Kinas chef for børsmyndighederne Xiao Gang hvordan han har håndteret de nedsmeltninger, der er sket i det kinesiske aktiemarked op til flere gange.

Han begrundede de abnorme kursudsving med et umodent aktiemarked, uerfarne investorer og et uperfekt handelssystem. Derudover fremhævede han, at markedsmekanismerne var hullede og overvågningen var ikke optimal. Med andre ord, er der ikke rigtigt noget, der fungerer i Kinas aktiemarked.