Husejerne låner gratis

Penge
Eksklusivt for kunder
14. sep 2011 KL.14:29
Der er ikke noget at sige til, hvis boligejere med flexlån smiler lidt mere end normalt. Prisen for at låne er nu så lav, at det nærmest er gratis.

Den høje inflation betyder, at husejere med F1-lån låner til en rente inklusiv bidrag og skat, der er lavere end inflationen.

Dermed får de en negativ realrente, hvilket betyder, at boligejere egentlig kan tjene på at låne.

"Hvis det er billigere at låne i forhold til prisstigningerne, så er det sådan set gratis, fordi man får penge for at fremskynde sit forbrug," siger cheføkonom hos Lån & Spar, Kai Lindberg.

Rekordlave renteauktioner

Og rentefesten er i fuld gang. I sidste uge afsluttede Nordea Kredit og BRF Kredit rentetilpasningsauktioner af flexlånene for oktober, og for begge institutter blev resultatet rekordlavt med F1-renter på under 1,3 pct.

Nykredit er stadig i gang med deres auktioner, men dagligt beretter instituttet om rekordlave renter. Dagens auktion endte således i 1,17 pct., og Nykredits bud på en endelig rente er omkring 1,25 pct.

Og ifølge Nykredit er der udsigt til lave renter et godt stykke tid endnu.

"De rentestigninger, vi har i kikkerten indenfor de næste 12 måneder, er yderst beskedne, og det er de også på den anden side af de 12 måneder," siger afdelingsdirektør og chef for koncernrådgivning hos Nykredit, Sune Worm Mortensen.

Håndsrækning til boligmarkedet

Ifølge Kai Lindberg er der dog grund til at tro, at de lave renter vil have en positiv effekt på boligmarkedet.

"Det er sjældent, at vi har en negativ realrente, så det virker understøttende," siger han.