Højtuddannede flytter væk fra skatten

Penge
Eksklusivt for kunder
06. jan 2009 KL.10:28
Opdateret 11.00 - Over 60 pct. af de danskere, der vælger at flytte til udlandet, gør det på grund af de høje danske marginalskatter. Det viser den seneste undersøgelse fra erhvervsorganisationen DI.

Når danskere udvandrer for at arbejde, sker det først og fremmest på grund af lyst og for at fremme karrieren. Det er særligt højtuddannede, der tager deres viden med ud af landet i længere tid, og det er samtidig også de højtuddannede, der ikke køber billetten hjem igen. Årsagen er i høj grad det danske skattetryk, viser DI's undersøgelse.

Problem for konkurrenceevnen

Mens de kortuddannede kun arbejder uden for Danmark i kortere tid, så bliver de højtuddannede væk længere. Over 80 pct. af de civiløkonomer og ingeniører, der rejser ud for at arbejde, er væk i mere end et år, mens henholdsvis 75 pct. af de udvandrede 3F'ere og 60 pct. af byggearbejderne bliver væk i mere end et år.

Det er et problem, fordi Danmark mister kloge hoveder, som er nødvendige for at kunne klare sig i den internationale konkurrence.

"Vi vil gerne være et videnssamfund, hvor vi skal kunne konkurrere på viden, forskning og og innovation. Hvis de højtuddannede flytter ud, mister vi kompetencer og viden og vi kan ikke lave de ting, vi skal konkurrere på, hvis vi ikke har de kompetencer," siger skattekonsulent i DI Lise Sand Frederiksen til dagbladet Børsen.

Skattetryk skræmmer

Blandt de faktorer, der holder den udflyttede arbejdskraft væk fra det danske arbejdsmarked, peger to ud af tre på skattetrykket. Det er dog ikke den væsentligste grund til at blive i udlandet. Familiemæssige årsager og en mere attraktiv kultur vejer tungere. Det er nemlig næsten 80 pct. af de danskere, der vælger at blive i udlandet,

Ikke overraskende viser DI's undersøgelse, at folk med høj indkomst tillægger skatten markant større betydning i forhold til at vælge at blive i udlandet permanent, end folk med lav indkomst gør.

Ca. 90 pct. af udlandsdanskerne med en årsindkomst over 1,5 mio. kr. peger på skattetrykket som afgørende for deres valg. Kun knap 50 pct. af dem, der tjener under 300.000 kr. om året, gør det samme.

Beregninger foretaget af Økonomi- og Erhvervsministeriet viser, at den offentlige kasse mister op mod 6 mio. kr., hver gang en højtuddannet 27-årig forlader Danmark permanent.