Gør som direktørerne og scor kassen på aktier

Penge
Eksklusivt for kunder
23. aug 2010 KL. 7:16
Hvis man køber og sælger aktier i et selskab, når selskabets topledelse køber og sælger, så vil der typisk være gevinst at hente, viser en ny analyse.

Danske investorer kan spare formuerådgiveren og nøjes med at holde øje med selskabsdirektørernes egne aktiekøb og salg, hvis de vil slå markedet. Det viser en opsigtsvækkende analyse af de danske topchefers aktiehandel fra London School of Economics (LSE).

Det skriver dagbladet Børsen.

"Resultaterne viser klart, at der er en mergevinst at hente, hvis man følger topchefernes egne handelsmønstre. Når de køber, så stiger aktierne generelt mere, end markedet tilsiger, og når de sælger, så falder aktierne tilsvarende mere," siger Christian Arnstedt, der har skrevet afhandlingen som specialestuderende på LSE.

Analysen er den første videnskabelige gennemgang af insiderhandlerne i det danske C20-indeks.

Christian Arnstedt forklarer, at han har indsamlet informationer om handler med eget selskabs aktier foretaget af direktører og andre højtstående medarbejdere og deres nært relaterede i perioden april 2005 til april 2010.

Dokumenteret merafkast

I alt fandt han frem til 601 handler, foretaget af insidere, hvor data var rene nok til at blive inkluderet i undersøgelsen, hvoraf 350 var køb og 251 var salg. Heraf blev de 290 aktiekøb klassificeret som rene køb, og 141 af salgene fik også etiketten "rene".

Forskellen på de rene og de "urene" handler er, at rene køb og salg er handler, foretaget i det fri marked til markedspriser. Her er altså ikke tale om udnyttelse af optioner eller warrants, hvor direktionen i en nærmere specificeret periode kan købe selskabets aktier til favørpris som en del af deres lønpakke.

Og konklusionen er klar: Hvor der ikke er tilstrækkelig dokumentation for, at et køb ved udnyttelse af optioner giver et merafkast for private, der efterligner manøvren, så er der et klart og dokumenteret merafkast på aktierne, når topcheferne køber deres eget selskabs aktier til markedspris.

Læs hele artiklen i Den Elektroniske Avis