Globale investorer sætter alt ind på aktier

251853_16_9_large_373.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
13. feb 2013 KL.13:45
Opdateret kl. 12.25 - De globale investorer er hundesultne i øjeblikket og vil have aktier på menuen. En rundspørge viser en historisk appetit på aktier, der giver luft til diskussionen om et fundamentalt skifte på verdensmarkedet.

Som noget nyt har Bank of America indført en såkaldt bull/bear-indikator, der måler investorernes tro eller mistillid til aktiemarkedets nære fremtid. Ikke siden 2002 har målinger vist så stor appetit på aktier.

Fra nul - som det mest pessimistiske - til ti - som det mest aktieoptimistiske - ligger storbankens nye indeks på 9,6. Indeks 8 er den nedre grænse for "ekstremt bull", der som billede referer til en fremadstormende tyr.

Døde renter hjælper aktielyst


Seniorstrateg Henrik Drusebjerg fra Nordea kalder speedometerets udslag for en tydelig henvisning, der sender signal om, at markedet på et tidspunkt kan løbe tør for købere.

"Er det så et salgssignal, eller er det anderledes denne gang, fordi de alternative investeringsaktiver ikke er attraktive. Den spekulation er undersøgelsen kun med til at bidrage til," siger Henrik Drusebjerg til Børsen.

Det er de historisk lave renteniveauer, der har fjernet afkastene på obligationsmarkedet og efterlader investorerne med et problem.

Den store aktielyst ligger i tråd med de globale, institutionelle investorers opførsel. Efter i november og december at have ligget med en overvægt på 35 pct. er antallet af investorer med overvægt af aktier steget til at udgøre 51 pct. af investeringerne.

Læs også: De store drenge satser tungt på aktier

Aktierne verden over har haft usædvanlig høj fart på siden årsskiftet, men er endnu ikke nær den tekniske definition af et bull market, der over en given periode kræver stigende aktiekurser på mere end 20 pct. Siden bunden i november er eksempelvis de danske og amerikanske aktier steget 12-13 pct.

Investeringskrav til virksomhederne


Aktiestigningerne har dog ifølge Nordea nået et niveau, hvor man som investor bør tænke sig om en ekstra gang, om træerne har næring nok til at vokse endnu nærmere himlen.

Men den globale investorundersøgelse har også en anden interessant konklusion. Investorerne er blevet spurgt, hvad de ønsker, virksomhederne skal gøre med deres penge, og her er svaret klart.

48 pct. ser gerne, at virksomhederne jager vækst ved at investere kapitalen i stedet for at betale den tilbage eller afdrage på gælden. I efteråret 2012 svarede tæt på 30 pct. nye investeringer.

"Det er et udtryk for, at man som investor er ved at løbe tør for muligheder. Udbytte er ikke attraktivt, for så skal man købe endnu flere aktier, og virksomhedernes gældssituation er ikke alarmerende, så en nedbringelse får man heller ikke så meget ud af," konstaterer Henrik Drusebjerg.

Det efterlader investering som den sidste mulighed. Investorerne håber, at virksomhederne ved bedre og derfor er i stand til på fornuftig vis at placere investorernes penge.

Rige selskabers luksusproblem


De mange stærke årsregnskaber, der er tikket ind den seneste måned, har gjort anbringelsen af den overskydende kapital et aktuelt emne.

Størst opmærksomhed har der været om Apple-ledelsens ønske om at sende nogle af selskabets 137 mia. dollar (763 mia. kr.) tilbage til aktionærerne. I går oplyste FLSmidth, at der sendes 1 mia. kr. tilbage til aktionærerne som konsekvens af beslutningen om en opkøbspause.

Læs også: Mæt FLS stopper for opkøb

Diskussionen blandt investeringsstrateger verden over går i øjeblikket på, om markedet i øjeblikket er i gang med et fundamentalt skifte fra obligationer til aktier. Er det tilfældet, vil det yderligere understøtte indikationen på et bull market.

I sit nyhedsbrev for februar konstaterer adm. direktør for Maj Invest Jeppe Christiansen, at Den Europæiske Centralbanks garanti om ubegrænsede obligationsopkøb gør sandsynligheden for et egentligt aktiecrash, som mange investorer altid frygter, meget lille.

Men det er ikke nok til at sikre et positivt aktiemarked.

"Der er andre elementer, som også skal falde på plads, før aktiemarkedet kommer ind i et klassisk positivt forløb, et bull market. Vi er på vej derhen, men der er stadig nogle lande, der er langt fra at nå dertil," skriver Jeppe Christiansen.

Markedsiagttagerne holder også et vågent øje med kapitalindstrømningen i investeringsforeningernes aktieafdelinger. I januar strømmede ca. 60 mia. dollar ind, mens ca. 20 mia. dollar flød ind i de obligationsbaserede, amerikanske fonde - det laveste i mange år.

Fire grunde til at købe aktier


Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet mener ikke, at det nuværende antal deltagere i aktiemarkedet hverken er særligt stort endnu eller alarmerende.

Han peger på fire argumenter for, hvorfor aktier ikke bør være udtømt for potentiale:
  • Blot ved økonomisk status quo er aktierne mest interessante.
  • Statsobligationer giver ingen "beskyttelse" mod noget som helst - hverken vækst eller inflation. Udviklingen går derfor fra risikofrit afkast til afkastfri risiko.
  • Aktierne er fortsat massivt bagud med at levere afkast og foran med at levere risiko.
  • Mange aktiepenge er gemt eller parkeret i erhvervsobligationer