Fakta: Hvad er en korrektion?

Penge
Eksklusivt for kunder
15. aug 2007 KL.12:00
Korrektion. Konjunktur. Udsving. Der bliver brugt mange gloser om uroen på de globale aktiemarkeder forårsaget af de amerikanske subprimelån. Debatten bølger, om der er tale om en egentlig korrektion eller ej. Tre fremtrædende aktieanalytikere giver her deres faktuelle bud på, hvad en korrektion er.

Bjørn Schwarz, aktieanalysechef i Sydbank:

"En korrektion er et kursfald på mere end ti pct. op i størrelsesordenen ti til femten pct. i en periode på 2-3 uger."

Per Hansen, aktiestrateg i Jyske Bank:

"Kigger man tilbage på situationen i de sidste ti til femten år, så har en aktiekorrektion på det amerikanske marked været, når der har været et kursfald på 9,6 pct. Men man skal passe på med at bruge sådan nogle specifikke tal direkte til at analysere med."

Lars Jørgen Rasmussen, aktiestrateg i Fionia Bank:

"Vi havde en korrektion i februar-marts på mellem seks og otte pct. og en, der var en smule mindre i maj og juni. Det er samme niveau, vi er på nu, og det er svært at sige, om man har en korrektion, når kursen falder fem, otte eller tolv pct. Det er ikke en fast grænse, det er en ad hoc vurdering."

Har vi en korrektion i Danmark nu?

Bjørn Schwarz fra Sydbank vil ikke kalde det nuværende kursfald i C20-indekset for en korrektion.

"Man kan diskutere, om der er en korrektion, eller om det er tiltagende nervøsitet eller usikkerhed på markedet. C20-indekset er hurtigt faldet fra kurs 513 til en kurs på lidt over 480 – det er ikke helt et kursfald på ti pct. endnu, så det afspejler mere en generel usikkerhed på markedet," siger Bjørn Schwarz til borsen.dk.

Han står alene med den vurdering over for sine to kolleger fra Jyske Bank og Fionia Bank.

"Det er en korrektion, vi ser nu på det danske aktiemarked. Vi er rolige over for den. Der sker det, at markederne næsten altid gør bekymringer til katastrofer, men meget ofte bliver bekymringerne ikke til andet end bekymringer," siger Per Hansen til borsen.dk

"Det er en korrektion, vi har, hvor vi ikke har set bunden endnu. Det er en lille finansiel krise, som jeg ikke håber spreder sig til økonomierne, for så bliver det ikke sjovt," siger Lars Jørgen Rasmussen fra Fionia Bank.