Danskerne er Nordens nærigste med julegaverne

316784_16_9_large_819.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
19. dec 2015 KL.11:05
Når julemaden er spist, slikket er sat frem, sangene og dansene om juletræet er klaret, kommer regnskabets time: Gaverne skal pakkes op.

Men hvem er egentlig mest gavmilde, når det kommer til at give julegaver? Nordea og Gallup har undersøgt sagen, og der stor forskel alene på geografien:

Næsten dobbelt så stor en andel af danskerne har lavet aftaler med familie og venner om prisloft for julegaverne, som det er tilfældet i Norge.

Samlet har 40 pct. af danskerne aftalt, hvad julegaverne højst må koste. I Norge er tallet 22 pct., mens det blandt de svenske naboer ligger på 29 pct., viser Nordeas undersøgelse.

"Udgifter i julen har en tendens til at løbe løbsk, fordi der ikke er grænser for, hvor meget vi skal hygge og forkæle hinanden. Det er jo pragtfuldt, men det er ærgerligt, hvis man ender med at ruinere sig og starte det nye år med minus på kontoen”, siger forbrugerøkonom hos Nordea, Ann Lehmann Erichsen.

Også inden for kongerigets grænser varierer danskernes julegavevaner markant. Bor man i Nordjylland er prisloftet nemlig gennemsnitligt på 390 kr. for julegaver til voksne, mens det på Sjælland er på 270 kr.

”Ofte bekymrer vi os over, om vores julegaver blegner sammenlignet med dem, vi får. Vi vil ikke fremstå nærige, og derfor skruer vi ofte mere op, end pengepungen kan bære. Hvis man har et aftalt loft på gavebudgettet, så undgår man både den kærlige gavekrig og den ømme bankbog," siger forbrugerøkonom hos Nordea, Ann Lehmann Erichsen.

Kvinder og børn får størst gaver

Når det kommer til at give gaver til børn, er danskerne endnu mere forudseende: Over halvdelen af de danske husstande med børn har indført en overligger for prisen på børnenes julegaver. Blandt husstande uden børn er det knap en tredjedel.

Her er der dog også forskel, da gennemsnitsprisen tager et knæk opad, når topskattegrænsen passeres, viser undersøgelsen.

I husstande med en årlig indkomst over 1 mio. kr. hopper beløbsgrænsen på børnegaver til 590 kr., mens den for resten af befolkningen ligger på mere beskedne 300 kr.

”Børn vokser ud af deres tøj og deres interesser ændrer sig, og det afspejler sig som regel i deres lange ønskesedler. Der er derfor ofte mange flere ting at give børnene, som jo ikke ligesom de voksne tjener egne penge og kan købe egne ting, når behovet eller ønsket opstår”, siger Ann Lehmann Erichsen.

”Men gaveregnen over vores børn handler også om vores egen lyst til at bade dem i kærlighed og se deres enorme begejstring. Det er en af julens største glæder for forældre og bedsteforældre, men det skal helst ikke gå alt for hårdt udover økonomien,” formaner økonomen. 

Kigger man på fordelingen mellem mænd og kvinder, er ligestillingen endnu ikke fuldt implementeret.

Den gennemsnitlige pris for julegaver til kvinder ligger på 330 kr., viser Nordeas undersøgelse, mens gaver til mændene gennemsnitligt koster 290 kr.