Chokerede eksperter: Krak skete på løst grundlag

Penge
Eksklusivt for kunder
18. feb 2011 KL. 6:51
Det var Sadolin & Albæk samt Colliers, der var Amagerbankens eksterne valuarer. Ingen af dem har været i dybden, og de har kun vurderet et fåtal af Amagerbankens ejendomme. Eksperter er chokerede.

Dagbladet Børsen kan i dag afsløre, at værdiansættelserne af de ejendomme, der reelt førte til Amagerbankens konkurs, foregik på et både spinkelt og overfladisk grundlag. Afsløringerne chokerer flere eksperter. Det skriver dagbladet Børsen.

"Deres fremfærd er særdeles kritisabel. Det virker mere, som om Amagerbankens ledelse er gået efter nedskrivninger end en reel værdiansættelse," siger direktør Karsten Rasmussen fra KR Business Partner, der tidligere var partner og leder af afdelingen for fast ejendom i PwC.

Da Amagerbanken krakkede forrige søndag, lød begrundelsen for bankens død, at der var foretaget nedskrivninger på 3,1 mia. kr. som følge af nye vurderinger af bankens ejendomsengagementer.

Bankens bestyrelsesformand, advokat Niels Heering, forklarede, at der i alt var gennemgået knap 170 af bankens største engagementer.

En skrivebordsvurdering

Men de eksterne erhvervsmæglere, som blev hyret af Amagerbanken, vurderede kun et meget beskedent antal af ejendommene. Samtidig bad Amagerbankens ledelse ifølge dagbladets Børsens oplysninger erhvervsmæglerne direkte om at foretage en såkaldt »desk top valuation« – på dansk »en skrivebordsvurdering«, hvor mæglerne som regel ikke var ude at besigtige ejendommene.

Jakob Dalhoff, der er adm. direktør i erhvervsmæglerkæden DN Erhverv, stiller sig ganske uforstående over for den måde, som vurderingsarbejdet er udført på.

"Det lyder højst mærkværdigt, hvis det er den måde, det er foregået på. Det giver slet ikke mening og virker useriøst. Man er simpelthen nødt til at tage fat i hver eneste ejendom og lave en vurdering, hvor man systematisk gennemgår nøgletallene," siger han.

Jakob Dalhoff tager samtidig afstand fra udelukkende at basere værdiansættelserne på skrivebordsarbejde.

"De største af ejendommene ville jeg selvfølgelig tage ud at se, for hvis man skal sætte en seriøs pris, er man nødt til at kende ejendommenes stand," siger han.

Også formanden for Dansk Ejendomsmæglerforening Steen Winther-Petersen lægger klart afstand til skrivebordsvurderingerne af ejendommene i Amagerbanken.

Læs hele artiklen i Den Elektroniske Avis