Billige investforeninger ude i kulden

Penge
Eksklusivt for kunder
04. okt 2011 KL.11:52
Bankerne umyndiggør deres kunder, når det kommer til at investere formuen. Det gør det svært for de billige investeringsforeninger at trænge igennem på markedet, mener professor.

Hvis du går ind i en bank og taler med en kunderådgiver, så vil de i næsten alle tilfælde anbefale deres egen investeringsforening eller en samarbejdspartners. Det er de foreninger, banken tjener penge på at anbefale.

"Jeg ved, at de investeringsforeninger, der ikke har de aftaler og bagvedliggende banker, har det meget svært. De forsøger at holde omkostningerne nede, men har det svært, for de kan ikke få bankerne til at sælge deres produkter, når det ingen indtjening skaber til banken," siger Tom Engsted, professor i økonomi på Aarhus Universitet.

Svært at trække kunder til

Optimal Pension er en passiv investeringsforening, der ikke har nogen samarbejdspartnere, fordi fokus er at holde omkostningerne nede. Men uden banker til at sælge foreningen til kunderne, er det svært at trække danskerne til.

”Det er klart, at mange mennesker er ret konservative med deres bankforrentning. Det har vi måtte konstatere. Mange banker har også haft held med at umyndiggøre kunderne over for investeringsprocessen, fordi de har sagt, at man ikke selv kan skabe en stor nok risikospredning, hvis man skal investere selv. Det er det, der gør, at vores opgave er ekstremt svær,” siger Karsten Hannibal, ledende partner i Optimal Invest, der ejer investeringsforeningen Optimal Pension.

Han fortæller om investeringsforeninger, der har haft som fokus at have lave omkostninger, men som til sidst har overgivet sig og stiftet provisionssamarbejder med banker for at få adgang til deres kundeskare.

Håb forude

Kasten Hannibal ser dog håb forude for de passive investeringsforeninger, der ikke er knyttet til en banks kundeskare. Både i USA og i andre steder i Europa har de omkostningsfattige foreninger vundet frem i privatinvestorernes investeringsstrategi.

”Så på et eller andet tidspunkt må vi gå ud fra, at danskerne vågner op. Alle de nye regler med, at den finansielle sektor skal gøres mere gennemsigtig, gør det også lettere for kunderne at gennemskue, hvad de betaler for deres investeringsprodukter,” siger han og henviser til de regler, som nu gælder for pensionsselskaber,

”De kommer nok også til at gælde for investeringsforeninger, så man får et mere oplyst niveau, hvor man kan sammenligne de forskellige produkter,” siger Karsten Hannibal.