Apple er tæt på toppen

Penge
Eksklusivt for kunder
19. okt 2010 KL.14:45
IT-giganten Apple er blandt vestens absolut mest værdifulde selskaber. I eliten af det amerikanske indeks S&P 500 ligger Exxon Mobile med Apple Inc. som suveræn udfordrer til førstepladsen.

Mange havde da også spået en mulighed for, at Apple ville snige sig over en markedsværdi på 300 mio. dollar fra den nuværende værdi på 290 mio. dollar og måske endda bytte plads i indekset med Exxon efter gårsdagens regnskab fra Apple.

Men på trods af en rekordomsætning for kvartalet på 20,34 mia. dollar mod 12,21 mia. dollar for samme kvartal sidste år, blev Apple i aftes efter de amerikanske børsers lukketid straffet med et dyk i aktiekursen på 6,1 pct. til kurs 298,5 dollar.

Et dyk, der ifølge epn.dk svarer til et fald i markedsværdien på 95,5 mia. kr.

Dykket i kursen skal ses i sammenhæng med flere dages stigning op til fremlæggelsen af regnskabet.

Om markedet har sundet sig og kursen rettet sig op til sit normale niveau eller måske endda er steget yderligere vil vise sig senere i dag, når de amerikanske børser atter slår dørene op.

Vinder blandt IT-kæmper

Kigger man på Nasdaq-indekset, som udelukkende viser IT-aktier, ser det straks bedre ud for Apple. Her har virksomheden førertrøjen på med et knap 70 mio. dollar forspring i markedsværdi over for Microsoft, som ligger på 2. pladsen.

Først på 3. pladsen ligger Google med en omsætning på 197 mio. dollar.

Lektor på DTU Informatik, Jacob Eg Larsen, mener alligevel, at det er Google og dennes såkaldte Android-platform, som Apple skeler til i forhold til konkurrenter, de holder øjer med.

”De buldrer fremad specielt med mobiltelefoner eller smartphones, som har dette system. Android er styresystemet, der ligger i disse smartphones, og de sælger allerede nu bedre end Apples iPhones,” siger han til borsen.dk.

På en grad over Apples kursudvikling de seneste år tegner sig et billede af en nærmest ustandselig forbedring. Flere gange afbrydes stigningen af store huk, men ikke desto mindre er den siden år 2004 steget med over 2200 pct.

Steve Jobs er adm. direktør i virksomheden, som han var med til at grundlægge i 1976.