Analyse: Mismatch mellem udradering af milliardværdier på finansmarkederne og udviklingen i corona-epidemien

396902_16_9_large_11.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
28. feb 2020 KL.12:33

Med kun et anstrøg af nøgtern kynisme er det svært at få øje på sammenhængen mellem fredagens fortsatte udradering af milliardværdier på de europæiske finansmarkeder og udviklingen i corona-epidemien.

En simpelt opdatering af de officielle tal fra Johns Hopkins University viser, at antallet af døde nu er på 2858. Torsdag var det 48 færre. Antallet af sygdomstilfælde er nu på 83.719 og er ikke eksploderet. I epicentret i Kina siger myndighederne, at situationen stort set er under kontrol. På trods af oplysninger om en sundhedssektor i Hubai-provinsen på kanten af sammenbrud og mangel på ressourcer, synes internationale eksperter ikke at betvivle, at inddæmningen i Kina er effektiv.

Global opmærksomhed


Omvendt får de enkelte nye tilfælde i bl.a. Danmark, Nigeria og New Zealand global medieopmærksomhed. Ligesom det faktum, at mindre byer med få tusinde indbyggere i bl.a. talien og Tyskland er karantæneramte i lighed med Hubai-provinsen med 55 mio. indbyggere.

Men sammenhængen mellem coronavirus og reaktionen på de globale finansmarkeder – der er sammenlignelig med finanskrisen – handler ikke længere isoleret om den registrerede trussel mod den verdensomspændende sundhed, men om hvordan den opfattes og om hvordan der reageres på opfattelsen. Perception is reality er mere sandt end nogensinde.

I Danmark lyder de officielle råd fra bl.a. Sundhedsstyrelsen, at der ikke er grund til at aflyse f.eks. ferier. End ikke skiferier i Norditalien. Blot man ikke kommer tæt på syge. Hvordan man så end kan være sikker på, hvem der måtte være smittebærer af coronavirus.

Med en tilsvarende afdæmpet reaktion i andre dele af verden ville den nu så reelle trussel om økonomisk recession være betydeligt mindre.

Men sådan forholder det sig ikke. Tværtimod trækkes der enorme summer ud af realøkonomien, fordi både regeringer og virksomheder af alle størrelser demonstrerer handlekraft for at beskytte borgere og ansatte mod en virus, hvis farlighed og dermed fatalitet blandt fagfolk er stærkt omdiskuteret.

Flyselskaber hårdt ramte


I Nestlé med hele 342.000 ansatte har man stoppet alle internationale flyvninger for de ansatte. I Tel Aviv kan regeringen ikke forbyde israelerne at rejse, men opfordringen fra regeringen er ganske enkel: Lad være at rejse udenlands. Stort set alle internationale flyselskaber har for længst suspenderet flyvninger til Kina. Andre destinationer som Sydkorea, Hong Kong og nu også Italien er også ramt af aflysninger.

De økonomiske konsekvenser i denne branche er åbenlyse. Indekset over fly- og fritidsaktier i Stoxx 600, det brede europæiske indeks, er alene i denne uge faldet med nu knap 20 pct. – et fald der kun modsvares af faldet efter terrorangrebet i USA 11. september, 2001. Blandt de værste ramte aktier er Norwegian Air, hvor kursværdien på en uge er halveret.

OL er i fare

Intet tyder på en snarlig vending. Rusland har indført et forbud mod indrejse fra Sydkorea og Iran, to af de lande uden for Kina, der er værst ramt af coronavirus. Kina har selv taget tilsvarende skridt over for indrejsende for ikke at få sygdommen tilbage i en anden bølge, nu hvor man officielt selv mener at have situationen under kontrol. Indien har indført restriktioner overfor indrejsende fra Sydkorea og Japan, efter det skete tidligere på måneden overfor Kina.

Schweiz har forbudt alle offentlige begivenheder med mere end 1000 deltagere. Årets i særklasse største sportsbegivenhed, OL i Japan, der af regeringen i Tokyo indgår i den økonomiske planlægning som vækstfremmer i det recessionstruede land, er truet af aflysning. Fredag aflyste Emiraterne det største professionelle cykelløb i Mellemøsten, UAE Tour, fordi to italienske deltagere blev testet positive for coronavirus.

Tiltag af den karakter vil kun forlænge faldene på aktiemarkederne. Forenklet forklaret er globaliseringen, der i et årti har bidraget stærkt til en af historiens længste økonomiske opture, sat i bakgear med accelererende hastighed. Efter en netop overstået regnskabssæson, kommer der fra mange virksomheder advarsler om nedjusteringer.

Kedeligt år

Helt indtil starten af sidste uge var der udbredte makroøkonomiske forventninger til, at 2020 ville blive et “kedeligt” år med lav, men stabil, økonomisk vækst. Truslerne mod et roligt geopolitisk billede kom fra en potentiel krig mellem Iran og USA, hvor sandsynligheden trods alt var aftagende, fra en Bernie Sanders som USA´ næste præsident, der p.t. ikke er sandsynligt, og fra et hårdt brexit ved årets udgang, hvilket på ingen måde kan udelukkes.

Men fra alle sider, OECD, IMF, EU-Kommissionen og storbankerne, lød prognoserne på fortsat økonomisk vækst i 2020. Og dermed også en næsten fast bund under aktiemarkederne.

Det billede er nu fuldstændig forandret. Og ingen ved, hvordan et nyt billede tegner sig. Det gennemgående håb er en “stabilisering” af coronatilfældene, så investorerne får genskabt tillid og risikovillighed.