Aktionær: Ane er dronning af Mærsk

Penge
Eksklusivt for kunder
02. feb 2015 KL.14:36

Ane Uggla er Dronning af Mærsk, og hvorfor skal aktionærerne stå i skammekrogen? Det er tid til, at aktionærerne kan stille spørgsmål til Mærsk-ledelsen på årets generalforsamling, og det er en broget skare af spørgsmål, som formand Michael Pram Rasmussen må svare på.

Det var mere en kommentar end et spørgsmål, da en aktionær på generalforsamlingen proklamerede, at Mærsk Mc-Kinney Møllers yngste datter, Ane Uggla, er Dronning af Mærsk. Og Michael Pram Rasmussen besluttede da også at undlade af svare.

Aaens opsang til aktionærerne

Til gengæld er det efterhånden en tradition, at Frank Aaen på vegne af kritiske aktionærer, skal stille kritiske spørgsmål til Mærsk-ledelsen. Men i år kom der i stedet en opsang til aktionærerne.

Der gik et dybfølt suk igennem de hundrevis af Mærsk-aktionærer, da Frank Aaen greb mikrofonen med et spørgsmål på tungen. Hans kritiske indstilling til kapitalismen er ikke en holdning, som flertallet af Mærsk-aktionærerne deler.

Men i stedet for at kritisere topledelsen i Mærsk, ville Frank Aaen netop have aktionærerne i tale.

”Det er jer aktionærer der bestemmer, og var det ikke på tide, at I snart kræver af ledelsen, at de ikke kun skal score overskud, men også være socialt ansvarlige?”, spurgte Frank Aaen og henviste til, at Mærsk har flyttet det meste af produktionen til udlandet, hvor arbejdsforholdene ifølge ham er kritiske.

Information kunne i dag afsløre, at chauffører i Mellemamerika, der arbejder for danske A.P. Møller-Mærsk, hævder, at de tvinges til at svare på spørgsmål om bl.a. deres seksuelle observans i løgnedetektortest foretaget af den danske arbejdsgiver.

Men det mener Pram Rasmussen ikke er sket, og at det i øvrigt er utilstedeligt.

”Overskud og socialt ansvar bliver fremstillet som om, det er to ting, der ikke hænger sammen. Men det går hånd i hånd. Jeg tror, at De er i besiddelse af en forestilling om, at vores dagsorden ikke er i orden. Det skaber ikke velstand at fortsætte en uprofitabel produktion i Danmark. Det skaber velstand at flytte den ud,” sagde Michael Pram Rasmussen til Frank Aaens kommentar.

Netto til Kina?

På sin første generalforsamling ville en kvindelig aktionær gerne vide, om Dansk Supermarked ikke snart skal indtage det kinesiske marked.

”Har man tænkt sig at gøre noget ved det store kinesiske marked? Hvad med Netto?. Det ville gøre lykke. For de er ved at blive mere meget vestificerede,” lød det fra spørgeren.

Men lavprisvarekæden Netto ender nok ikke i Kina.

”Selvom vi herhjemme synes, at Dansk Supermarked er rigtig stort, så er vi globalt set meget små. Så det at få fodfæste i Kina, vil kræve så mange ressourcer, at det kan vi ikke,” svarede Pram Rasmussen.

Aktionærer i skammekrogen

Charlotte Lindholm, direktør for Dansk Aktionærforening, undrede sig til gengæld over, at aktionærerne skal stille deres spørgsmål fra gulvet, i stedet for podiet. Så hun kom med konstruktiv kritik med glimt i øjet.

”Det er mærkeligt, at vi som ejere står i skammekrogen, og ikke får lov at komme på talerstolen. Hvis omstillingsparatheden er høj, må vi så indtage scenen allerede i år, eller skal vi vente til næste år?” spurgte Charlotte Lindholm.

Fra talerstolen meddelte dirigenten, at formanden ville undlade at svare.