SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Penge

Aktieuro barberer pensionen - men bevar roen

Av. Det kan være en grum omgang at tjekke udviklingen på pensionsdepotet for 2016. De voldsomme aktiedyk over stort set hele verden efterlader sit aftryk i stort set alle markeds-renteopsparinger, hvor afkastet i høj grad afhænger af udviklingen på forskellige finansmarkeder.

Partner og stifter af rådgivningsvirksomheden Bedstpension, Gert Nielsen, gætter på, at uroen har barberet mellem 100 og 200 mia. kr. af Danmarks samlede pensionsformue på godt 3000 mia. kr. Alligevel advarer han mod at handle overilet.

”Aktiemarkedet er kendt for at skyde lidt over målet, og det er der ingen grund til at gå i panik over. Det er selvfølgelig ikke sjovt, at se opsparingen blive reduceret. Det er klart, at havde vi alle sammen solgt vores aktier nytårsaften og så købt igen, når kursfaldene er overstået, så ville det have været en god forretning, men den slags er umuligt at forudsige,” siger Gert Nielsen.

Kig ud i fremtiden

Han råder til at kigge på opsparingen over en længere horisont og tænke over, at aktier i modsætning til obligationer og kontanter har et forventet fornuftigt afkast.

”Overordnet set har vi set en fantastisk udvikling på aktiemarkederne siden 2009. At der så også kan komme lidt kedelige år indimellem, bør man vænne sig til. Lige nu er der ikke noget andet at købe, der kan give et fornuftigt forventet afkast i forhold til risikoen,” siger han og understreger, at lige nu er det rette at holde fast i sin langsigtede strategi og beholde sin nuværende andel af aktier.

Hos landets største kommercielle pensionsselskab, PFA, anbefaler forbrugerøkonom Carsten Holdum, at bruge uroen til at mærke efter i maven om risikoprofilen på pensionsordningen nu er den rette.

Test risikolysten

"Testen består lige nu i, at man går ind på sin ordning - og formentlig bliver ked  af det - og så tænker, at det, jeg oplever lige nu, kommer jeg til at opleve mange flere gange. Kan jeg leve med det?," siger han.

Hvis svaret er nej, og de tabte penge giver søvnløse nætter, er Carsten Holdums råd, at man skifter til en lavere risikoprofil. Men dog først når kurserne igen har rettet sig.

"Gør man det midt i et aktiefald, risikerer man at gå ud af aktier, mens de er på bunden. Så dummer man sig," siger han og forklarer, at det bedste tidspunkt for at ændre pensionsprofil egentlig er, når der sker ændringer af privatøkonomien - eksempelvis ved et jobskifte.

At aktiemarkedet tager sig en rutsjebanetur, kan have den gavnlige effekt, at folk bliver opmærksomme på deres opsparing. Dermed er chancen for, at der bliver truffet bevidste valg omkring opsparing og investering større.

"Hvor forfærdeligt det end er, at kurserne falder, så kan det faktisk være et sundt tegn. Jeg oplever ikke, at kunderne går ud af deres opsparingsprofiler, men det får folk til at tale om deres investeringer," siger Carsten Holdum.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast