Aktierådgiver: Trods stort kursfald til Vestas er vindmølleaktier et must i en langsigtet portefølje

386875_16_9_large_119.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
29. aug 2019 KL.14:50
Den erfarne investor og aktierådgiver Lars Jørgen Rasmussen har et helt klart budskab til sine kunder: Vindmølleaktier er nu og fremadrettet et must at putte i en langsigtet aktieportefølje.

I en gennemgang af de største danske aktier, som han har udarbejdet er hovedkonklusionen angående aktiemarkedet lige nu:

"Der er vigende vækst i verdensøkonomien, det vil sige at de brancher, der er konjunkturfølsomme, har nogle kæmpe store udfordringer med at fastholde omsætningen og indtjeningsniveauet. Så man kigger efter brancher, der, uanset hvordan det går med verdensøkonomien, falder voldsomt i øjnene. Og det gør vindmøllebranchen.” siger Lars Jørgen Rasmussen, der tidligere har haft stillinger som aktiestrateg og porteføljemanager, og i dag står bag selskabet Formue- & Investeringsrådgivning.

Og investorerne behøver ikke kigge længere væk end lige rundt om hjørnet til det danske aktiemarked for at finde de to perfekte aktier at købe ind i: Vestas og Ørsted.

Så han ser Vestas som et godt køb, selvom selskabet torsdag har tabt 5,4 pct. af sin kursværdi, efter at et frasalg af et datterselskab i Rumænien afslører dårligere indtjening på vindmøller end ventet.

"Vestas er verdens førende vindmølleproducent til lands. Ørsted er verdensførende på havvindmølleprojekter og til driften af disse," påpeger Lars Jørgen Rasmussen, der dog også venter at Vestas i de kommende år vil vinde frem på havet gennem selskabets andel i MHI Vestas.
Aktie: Vestas Wind Systems
Vækst frem mod 2030

Han henviser bl.a. til en nylig analyse fra brancheorganisationen Wind Europe, der konkluderer, at der frem mod 2030 skal opstilles 5-6 GW havvind om året bare i Europa. Til sammenligning var der ved udgangen af 2018 installeret i alt ca. 23 GW havvind på globalt plan. Dertil kommer de store projekter på den amerikanske østkyst, hvor både Vestas og Ørsted har planer om at byde ind.

Ser man på de to aktier over tre år, er det klart Ørsted, der vinder. Aktien er steget med 140 pct., mens Vestas blot har leveret en stigning på knap 6 pct.. Til sammenligning har de største danske aktier i C25-indekset samlet leveret en indeksstigning på 9 pct. i samme periode. Investeringsrådgiveren tror dog på, at Vestas kan gøre det godt fremadrettet.

"Historisk svinger den meget, det er den kendt for. Men jeg kan godt se, at den i hvert fald stiger 10 pct. om året,” spår han. Og selvom Ørsted nu har nået en svimlende værdi på 276 mia. kr., tror han på, at den store interesse fra udenlandske investorer kan drive den endnu længere op.

"Når de laver screeninger for aktier indenfor vedvarende energi, så dukker Ørsted op. Og den er tre gange så stor som Vestas, så den dukker virkelig op i de store beholdninger. Og når de bare skal have en halv pct. er det virkelig noget, der bonner ud," siger Lars Jørgen Rasmussen.

Johnny Madsen, der er investeringschef hos Dansk Formue- og Investeringspleje, rettede allerede porteføljen mod vindmøller for år tilbage, hvor han valgte at købe ind i Vestas.
Aktie: Ørsted
"Vi valgte at tage Vestas. Ørsted havde godt nok også en del vindparker osv. da vi sad og kiggede på dem. Set i bakspejlet skulle vi bare have nappet den, for det har været genialt med det rentefald, der har været, og de priser, de har fået," siger Johnny Madsen.

Stærk position

En af årsagerne til at valget faldt på Vestas, er selskabets markedsposition.

"Jeg kan gode lidt at være investeret i selskaber, der er markedsledere. Vestas har nogle rigtig gode resultater, men det er vigtigt, at de hele tiden er på forkant med udviklingen. Men vindmøller bliver mere og mere konkurrencedygtige. Så skal man have en aktie inden for vindmølleindustrien, så synes jeg klart, at Vestas er oplagt," siger Johnny Madsen, som dog gør det klart, at det også kræver gode investornerver at have aktien:

"Det er en aktie, der svinger meget."

For Vestas forventer de 26 analytikere, der dækker aktien med handelsanbefalinger, at kursen i løbet af de næste 12 måneder vil køre 21,8 pct. op, mens kurspotentialet for Ørsted af analytikerne dog skønnes at være negativt med godt 9 pct. det kommende år.

12 ud af anbefalinger på Vestas-aktien er købsanbefalinger, mens det for Ørsted er otte ud af 23.
En af de knap så optimistiske analytikere er Handelsbankens Frans Høyer, der har en salgsanbefaling på Vestas og et kursmål på 475. Torsdag kostede aktien 496.

"På kort sigt er der stor risiko. Både Vestas og deres leverandører strækker deres kapacitet markant i år. Derudover er de ved at rulle nye produkter ud, og så er de ved at ændre produktionsprocessen, og det giver alt sammen usikkerhed," siger Frans Høyer.

Usikker fremtid

Han anerkender, at der vil være vækst i branchen over de næste ti år, men at det som investor er for usikkert at lægge sin strategi efter.

"Vi ved så lidt om det, det er jo fremtiden. Hvad ved vi om teknologien de næste ti år? Teknologi kan ændre alt over night. Væksten kræver, at vind holder sin position i mikset af vedvarende energi. Og det bruger man ikke mange kræfter på at diskutere, om det er en rimelig antagelse." lyder det fra analytikeren.

"Politisk taler man ikke så meget om vind og CO2-udslip, det handler mere om prisen på vind. Lad os sige at nogen virkelig begynder at bore i, hvor meget CO2 det koster at producere en vindmølle, og hvor meget der reelt er sparet ved at sætte en vindmølle op."