Aktieluk i USA: Store fald bag hurtigste korrektion siden 1933

396860_16_9_large_791.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
27. feb 2020 KL.22:18

De amerikanske børser fortsatte torsdag faldene, som nu har stået på siden rekordniveauet i onsdag i sidste uge, og det brede marked i USA er nu officielt i korrektion.

Det er den hurtigste korrektion i de amerikanske aktier - på blot seks handelsdage - siden den store depression i juli 1933, da aktiemarkedet faldt med 10 pct. på bare to handelsdage, ifølge Financial Times.

Det brede S&P 500 indeks faldt torsdag med 4,4 pct., og indekset er altså nu 12 pct. i minus i forhold til rekorden sidste onsdag, ligesom det er faldet 7,8 pct. siden starten af året.

Teknologitunge Nasdaq mistede desuden 4,6 pct., og indekset er nu bakket med 12,7 pct. siden sin top - ligeledes sidste onsdag.

Endelig mistede Dow Jones-indekset 4,4 pct., hvilket betyder, at det nu ligger 12,8 pct. fra sin rekord for to uger siden.

- Det er tydeligvis et blodbad. Når man er i en tilstand af frit fald, er der reelt ikke meget, man kan gøre, andet end at vente på en eller anden form for fodfæste, konkluderede David Bahnsen, investeringschef The Bahnsen Group, over for The Wall Street Journal.

CORONAVIRUSSET SKABTE ATTER FRYGT

Igen torsdag var det frygten for virusudbruddet, der dominerede stemningen totalt, og som betød, at investorerne holdt salgsknappen i bund. Det skyldtes meldinger om konstateret smitte i en række nye lande, herunder Danmark, samt den første person i USA, som tilsyneladende er blevet smittet i USA og ikke på udenlandsrejse.

- Vi er i paniktilstand. Dette er ikke kun et midlertidigt tilbagefald, hvor folk overvejer at købe på dykket, det her er, at folk ikke vil røre ved det, sagde Jim Paulsen, chefstrateg hos Leuthold Group, til Financial Times.

Nedturen var torsdag en bred en af slagsen. Hver evig eneste sektor i S&P 500 sluttede i minus. Værst gik det atter for fast ejendom, som smed 5,6 pct., mens energisektoren tabte 5,5 pct. Energiaktierne i USA har nu mistet over 25 pct. siden årsskiftet, mens olien er faldet tilbage med 23 pct.

MICROSOFT DROPPEDE

It-aktierne smed samtidig 5,3 pct. Det var igen et bredt fald med et minus på 5,1 pct. til halvlederaktierne, et fald på 5,1 pct. til software og et dyk på 6,0 pct. i hardware-gruppen, som især er ramt af den forstyrrede forsyningskæde i Kina.

Finansaktierne fik også et tryk med et fald på 4,4 pct., ligesom virksomhederne inden for råvarer og materialer mistede 4,7 pct. Bedst gik det for sundhedsaktierne som mistede 3,3 pct., mens industri tabte 3,8 pct.

Flere store amerikanske selskabet har varslet negativ effekt af virusudbruddet for deres omsætning og resultater. Og onsdag aften meldte Microsoft sig i flokken ved at nedjustere sine forventninger til omsætningen i det indeværende kvartal i forretningsområdet, som omfatter PC-salget. Guidance for den øvrige forretning blev dog fastholdt.

Aktien i Microsoft faldt på den baggrund med 7,1 pct. og trak derfor mest af alle ned i S&P 500. Apple tabte samtidig 6,5 pct., mens Amazon mistede 4,8 pct. Alphabet, som er ejer af Google og Youtube, drattede desuden 5,4 pct., mens Facebook mistede 3,8 pct.

JPMorgan Chase tabte også 4,2 pct., mens Bank of America smed 4,9 pct. I oliesektoren faldt kæmperne Exxon Mobil og Chevron med henholdsvis 6,0 og 4,0 pct.

15 SELSKABER I PLUS

Trods den negative stemning var der dog 15 selskaber i plus i S&P 500. Bedst klarede Quanta Services sig med et plus på 6,3 pct. Koncernen gør sig inden for opførelse af infrastruktur inden for forsyning, telefoni og internet, og selskabet blev torsdag løftet af et regnskab for fjerde kvartal, som var bedre end ventet på både top og bund.

Olieselskabet Apache steg også med 2,6 pct. løftet af nyheden om, at koncernen opgav udviklingen af skifferolieprojektet Alpine High, selv om Apache på den baggrund tog en nedskrivning på 3 mia. dollar.

Industri- og kemikæmpen 3M, kendt for de gule post-it noter, skilte sig også ud fra mængden med et plus på 0,8 pct., da Melius Research løftede anbefalingen til køb", mens flertallet af eksperter på Wall Street stadig er neutrale.

/ritzau/FINANS