SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Virksomhederne forstår ikke, at magten er tippet til lønmodtagerens fordel

Det nye arbejdsmarkedet kræver, at man investerer i HR. Til gengæld vil man have færre rekrutteringsomkostinger og være bedre i stand til at tiltrække de medarbejdere, der skal til for at vækste. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Det nye arbejdsmarkedet kræver, at man investerer i HR. Til gengæld vil man have færre rekrutteringsomkostinger og være bedre i stand til at tiltrække de medarbejdere, der skal til for at vækste. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Foto: Scanpix Denmark

Det lave arbejdsudbud er en af vor tids største udfordringer. På samfundsniveau, hvor vi mangler hænder til at gennemføre den grønne omstilling, stille et seriøst forsvar og sikre fremtidens velfærd. Og for den enkelte virksomhed, hvis vækst afhænger af dens evne til at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere.

I de fleste brancher har efterspørgslen på arbejde oversteget udbuddet. Det betyder, at magten er tippet til lønmodtagerens fordel. Det er der få virksomheder, som har fattet. Og mange af dem, der har, justerer ikke deres adfærd efter det.

Vinderne bliver dem, der forstår, at magtforholdet er vendt og af den grund investerer i medarbejdertrivsel

Selvom konkurrencen om talenternes gunst er skærpet, handler de fleste jobopslag stadig om, hvad jobbet kræver, og ikke hvad arbejdspladsen tilbyder.

Virksomheder underprioriterer stadig HR-funktionen. Der er sågar ledere, som med åbne øjne følger trop på Elon Musks toksiske bossism, der er blevet en regulær managementbevægelse i USA. Som en der lever af at levere HR-analytics, er det min personlige oplevelse, at mange virksomheder nu efterspørger performancerapporter over trivselsmålinger.

De forstår ikke, at de nu skal lege med i jobmarkedets evige stoledans. Det lave arbejdsudbud i nogen brancher bliver et vilkår de næste mange år. Vinderne bliver dem, der forstår, at magtforholdet er vendt og af den grund investerer i medarbejdertrivsel. Dem som ved hjælp af empatisk ledelse lykkes med at skabe en kultur baseret på fællesskab, tryghed, autonomi og personlig udvikling.

Er man tværtimod en virksomhed, der nøjes med arbejdspladsvurderinger hvert andet eller tredje år, holder MUS-samtaler en gang om året og opfører sig, som om stress er individets problem, kommer man til at tabe det næste årti. I så fald vil the great resignation kun være en forsmag på det, der er i vente.

Det nye arbejdsmarkedet kræver, at man investerer i HR. Til gengæld vil man have færre rekrutteringsomkostinger og være bedre i stand til at tiltrække de medarbejdere, der skal til for at vækste.

Det er med andre ord ikke en dårlig forretning at behandle folk ordentligt.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling

Forsiden lige nu