SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Kommentar

Dette er en økonomisk kommentar, som er skrevet af nogle af landets mest toneangivende økonomiske og finansielle eksperter, hvori de kommenterer dansk og international økonomi samt udviklingen på de globale finansielle markeder. Hele kommentaren er skrevet af afsenderen.

Kommentar | Thomas Thygesen: Kavaleriet kommer ikke i sidste øjeblik, vi står over for en nødvendig krise

Jeg tror ikke, at Fed ville have ændret kurs, men et markant fald i inflationen, drevet af volatile energipriser, kunne gøre Feds kommunikation mere besværlig. Nu viste det sig imidlertid, at tallene talte for sig selv. Arkivfoto: Elizabeth Frantz/File Photo
Jeg tror ikke, at Fed ville have ændret kurs, men et markant fald i inflationen, drevet af volatile energipriser, kunne gøre Feds kommunikation mere besværlig. Nu viste det sig imidlertid, at tallene talte for sig selv. Arkivfoto: Elizabeth Frantz/File Photo

Stærke policy-signaler fra de store centralbanker pressede aktiekurserne ned i slutningen af august og starten af september. Men op til offentliggørelsen af nye amerikanske inflationstal onsdag steg aktiekurserne på ny, så der var åbenbart stadig nogen i markedet, der håbede, at lavere inflation kunne få Fed til at ændre mening.

Jeg tror ikke, at Fed ville have ændret kurs, men et markant fald i inflationen, drevet af volatile energipriser, kunne gøre Feds kommunikation mere besværlig. Nu viste det sig imidlertid, at tallene talte for sig selv.

Forbrugerpriserne steg således på månedsbasis i august, selv om benzinpriserne faldt.

Den samlede inflation på årsbasis faldt derfor kun marginalt, og endnu mere alvorligt var det, at den underliggende inflation, hvor man renser for fødevarer og energi, steg i august. Det samme gjorde alle andre mål, der forsøger at rense tallene for tilfældige eller midlertidige udsving.

Inflationen fortsatte egentlig bare tendensen fra sommeren, hvor midlertidige chok til varepriserne aftager, mens den underliggende inflation stiger. Markedsreaktionen var imidlertid voldsom, og det tyder også på, at der havde været en forventning om et større kursskifte for inflationen, der bare ikke materialiserede sig.

Renteforventningerne steg således markant, både for det næste møde og de kommende år. Fed havde godt nok sagt, at de ville hæve renten hurtigt og beholde den på et højt niveau, men budskabet var ikke trængt helt ind. Markederne troede ikke på, at Fed ville sende renten over 4 pct. og forventede, at tempoet i rentestigningerne ville blive sænket nu.

Efter inflationstallene begyndte de at indregne muligheden for en endnu større renteforhøjelse end julis 0,75 pct. ved næste uges rentemøde, og de forventer nu også, at renten vil nå klart over 4 pct., før Fed stopper med at stramme. For første gang i lang tid priser markederne, hvad Fed siger til dem.

De amerikanske aktier leverede samtidig det største fald på en enkelt dag siden juni 2020. Det giver god mening, når renteforventningerne pludselig ændrer sig markant, men de store udsving i både aktie- og rentemarkeder fik mig alligevel til at tænke.

Det ligger tydeligvis på rygraden, at kavaleriet altid kommer i sidste øjeblik. Alle vil gerne tro på, at man kan fjerne inflationen uden økonomiske omkostninger. De kan ikke forestille sig, at centralbanker og regeringer vil tillade en økonomisk krise.

Men historien er fyldt med kriser, som ingen havde ønsket sig, men som har været nødvendige for eksempel for at få bugt med høj inflation.

Det her er formentlig en af dem, og de gode nyheder er, at den kan være overstået hurtigt, hvis centralbankerne slår til nu. Allerede i starten af næste år kan forudsætningerne for det næste opsving begynde at falde på plads.

Det kræver desværre bare, at vi først tager vinden ud af de økonomiske sejl.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Investor

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast