SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Technicon-direktør: Det vigtigste for en ny regering er ikke farven, men at den indeholder en robotminister

Robotteknologi er i dag så vigtig, at den bør have sit eget ministerium. Det mener Casper Hansen. Arkivfoto: The University Of Tokyo/Reuters/Ritzau Scanpix
Robotteknologi er i dag så vigtig, at den bør have sit eget ministerium. Det mener Casper Hansen. Arkivfoto: The University Of Tokyo/Reuters/Ritzau Scanpix

En ny regering bør se på den nyskabelse og internationale genklang, verdens første robotministerium vil føre med sig

Det er fire uger siden, danskerne gik til stemmeurnerne. Indtil de politiske forhandlinger resulterer i ny regering, drives staten videre på vågeblus af forretningsministerier. Reformer og politiske mål er i mellemtiden sparket til hjørne.

Jeg håber, at den partimæssige stoleleg snart afløses af en stabil regering med visioner, vilje og handlekraft til at gøre noget ved de samfundsmæssige udfordringer, som enhver ved kræver mere handling og langt færre ord: miljø, klima og økonomi er blandt de mest akutte – men de er langtfra de eneste.

Det mest interessante er ikke hvilke partibogstaver eller ansigter, der udgør Danmarks næste regering. Det handler for mig ikke om “nogle” men om “noget”, og det “noget” er politisk robusthed, der gør Danmark gearet til at tænke og handle langsigtet. Det “noget” gælder evnen til at omsætte nytænkende ambitioner i samfundsmæssige gevinster.

En robotminister

Trods sin store betydning har robotteknologi traditionelt været et sidegemak i flere ministerier: bl.a. har erhvervs-, udenrigs-, undervisnings-, it- og forskningsministeriet delt de robotteknologiske ansvarsområder.

Det er utilstrækkeligt og ude af trit med både sam- og fremtiden, at robotteknologi ikke har sit eget ministerium. Verdens første robotministerium vil være en nyskabelse, der kalder på respekt og giver international genklang.

Verdens første robotministerium vil være en nyskabelse, der kalder på respekt og giver international genklang

For det første er der intet opsigtsvækkende i, at en regering etablerer nye ressortområder.

Det sker for at sikre, at det politiske og forvaltningsmæssige ansvar for at møde samtidens udfordringer får et tyngdepunkt. Industri-, Miljø-, Forsknings- og Klimaministeriet er eksempler på ministerielle nyskabelser gennem tiderne.

For det andet kickstarter robotteknologi produktivitetstilvækst, som er et velfærdssamfunds forudsætning. Automatisering af manuelle funktioner skaber fordele, og en gunstig produktivitetstilvækst har positive samfundseffekter.

For det tredje vil ministeriet være den samlende kraft, der forener teknologiske holdninger fra såvel arbejdsgivere og lønmodtagere og bl.a. omsætter input til handling fra universiteter i ind- og udland. Samtidig kan det være dynamoen, der for alvor ansporer smv’erne til at fremme investeringerne i ny teknologi.

Konkrete indsatsområder

Lad os forestille os, at regeringen opretter et robotministerium, så er her fem ting en ny minister bør tage hånd om.

1. Ministeriet bør etablere regionale robotbiblioteker, hvor enhver mindre og mellemstor produktionsvirksomhed i op til en måned – kvit og frit – kan låne en standard cobot.

2. Robotministeriet bør sørge for tilbud til folkeskolens ældste trin og elever på de erhvervsfaglige og gymnasiale uddannelser, så robotteknologi kan opleves i praksis. Det vil øge kreativiteten, øge interessen for stem-kompetencerne og fremme udviklingen af fremtidens klimateknologier.

3. Robotministeriet bør tage teten for at udvikle den berømte ishockeystav, som mange taler om, men blot få har set.

Lad f.eks. robotter sortere affald mere effektivt, og frem for at spild og overskudsproduktion ender i småt brændbart, kan vi med innovativ robotteknologi og smart logistik producere mindre og samtidig sende restproduktion tilbage i værdikæderne til ressourcemæssig genanvendelse. Robotteknologi er vejen til stabil og ensartet højkvalitetsproduktion til globalt konkurrencedygtige priser. Vi får ikke høje standarder eller konkurrencefordele uden automation.

4. Mangel på varme hænder er velkendt, og det risikerer at tvinge sundhedsvæsenet i knæ. En ambitiøs plan fra robotministeriet kan forbedre hverdagen for patienter, personale og pårørende.

5. Nedslidning som følge af gentagende belastende arbejdsopgaver og tidlig tilbagetrækning koster samfundet dyrt. Her får robotministeren en helt særlig opgave, som landets Arne vil takke vedkommende for.

Enormt vækstpotentiale

Danmark er anerkendt som en robotnation i den internationale superliga. Der er et enormt vækstpotentiale, som langtfra er udtømt, som bl.a. en dugfrisk analyse fra Dansk Metal netop har dokumenteret.

Uanset om regeringsforhandlingerne resulterer i rød, blå eller lilla nuancer hen over den politiske midte, fortjener Danmark større politisk opbakning for at fremme udviklingen og udbredelsen af innovativ robotteknologi.

Robotteknologi er ikke alene grundforudsætningen for de produkter, vi finder i ethvert hjem, bil eller virksomhed. Det er en kilde til beskæftigelse, velfærd og velstand. Innovativ, brugervenlig og skalerbar robotteknologi er samtidig det, der gør, at vi kan ændre masseproduktionsparadigmet.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

Forsiden lige nu