SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Poul Due Jensen: Danmark skal være et foregangsland – vi har evnerne, innovationen og løsningerne

Danmark har indgået et grønt samarbejde med Indien om at skulle understøtte den indiske regerings mål om at levere rent og tilstrækkeligt drikkevand til alle husholdninger i landområderne i 2024. 
Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Danmark har indgået et grønt samarbejde med Indien om at skulle understøtte den indiske regerings mål om at levere rent og tilstrækkeligt drikkevand til alle husholdninger i landområderne i 2024. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Foto: Scanpix Denmark

I dag fejrer vi World Water Day. En mærkedag for Grundfos, fordi det giver os en chance for at sætte spot på verdens store vandudfordringer.

Det er nødvendigt, da vi stadig er alarmerende langt fra at nå de klimamålsætninger, som vi i fællesskab er blevet enige om for klodens bedste.

Vand er livsnødvendigt for planeten og for os mennesker. Behovet for at transportere og genanvende vand øges i takt med, at verdens befolkningstal stiger.

Hvis vi skal sikre tilgængelighed til og en bæredygtig forvaltning af vand og sanitet for hele verdens befolkning i 2030, stiller det store krav til vores evne til at energioptimere hvert eneste trin i vandets transportcyklus.

Succeskriteriet må være, at vi sikrer, at transporten og udvindingen af vandet sker på en så effektiv og energibesparende måde, så vi også kan sikre rent drikkevand til fremtidens generationer over hele kloden.

Kig bare mod Indien

I starten af marts besøgte jeg en af verdens hurtigst voksende nationer, Indien, hvor adgang til rent drikkevand er en af landets største udfordringer. Indien forventer at runde 1,4 mia. indbyggere i 2023, hvoraf mere end 50 pct. ikke har adgang til rent vand.

I Indien arbejdes der på højtryk på at udbedre disse problematikker, som bliver definerende på vejen til at nå FN’s bæredygtige udviklingsmål nr. seks, der handler om at sikre tilgængelighed og bæredygtig forvaltning af vand og sanitet for alle i 2030.

Som et led i den indsats er der indgået et strategisk grønt samarbejde med Danmark, der har til formål at understøtte den indiske regerings mål om at levere rent og tilstrækkeligt drikkevand til alle husholdninger i landområderne i 2024.

Den eneste måde, vi kan løse verdens vandudfordringer og komme i mål med vores ambitioner, er ved at samarbejde



Indien er blot et eksempel på behovet for en markant opskalering og investering i effektiv vandforsyning på verdensplan.

Faktum er, at de alvorlige vandudfordringer, verden står over for, kræver en global indsats at løse. Heldigvis repræsenterer håndteringen af vand et enormt, uudnyttet potentiale, og her skal vi i Danmark være foregangsland i transformationen mod en energieffektiv og bæredygtig vandforsyning.


Ved at sætte fokus på for eksempel vandeffektivitet eller non-revenue water (NRW), det vil sige vand, der går til spilde enten fra lækager eller ødelagte og forældede rør- og pumpesystemer, er det muligt at nedbringe energiforbruget, vandspild og i sidste ende CO2-udledningen.

I Danmark, som er et af verdens førende på området, er vandtabet opgjort til at være 7,8 pct. på landsplan. Til sammenligning tabes der i mange lande mellem 30 og 60 pct. af det behandlede vand på vej ud til befolkningen.

Samarbejde og innovation

I disse dage samles topledere og -virksomheder fra hele verden til FN’s årlige vandkonference i New York. Fremmødet er stort, men også bydende nødvendigt.

For den eneste måde, vi kan løse verdens vandudfordringer og komme i mål med vores ambitioner, er ved at samarbejde på tværs af landegrænser, virksomheder og regeringer.

Partnerskaber mellem kunder, medarbejdere, samfund, leverandører, ngo’er, regeringer og andre virksomheder. Det kræver en fælles indsats og en strømlinet retning at skabe forandring, og vi vil ikke opnå det fulde potentiale uden solide samarbejder.

Også her har vi i Grundfos et ansvar. Således har vi i samarbejde med IWA sendt en delegation af 14 ‘Young Water Professionals’ fra hele verden til FN’s vandkonference i New York.

Det gør vi, fordi vi tror på, at fremtidens talenter kommer til at spille en nøglerolle for udviklingen, og fordi det er dem, der kommer til at skabe en verden med intelligente vandløsninger.

I Grundfos har vi dybe rødder i bæredygtighedsaktiviteter, og vi er klar til at tage handling for at takle de voksende udfordringer med vand og klima på verdensplan, så vi i Danmark kan være forbillede for den forandring, vi ønsker at se ude i verden.

Vi skal turde stille os i frontlinjen som det foregangsland, vi er. Vi må ikke slække på kravene til os selv. Vi skal gå forrest i transformationen, fordi vi har evnerne, innovationen og løsningerne til inspiration for resten af verden.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling

Forsiden lige nu