SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | F & P og DI: Grønne milliarder går uden om Danmark, hvis vi ikke handler nu

EU-Kommissionen har for nylig offentliggjort Green Deal Industrial Plan, der skal bidrage til, at europæiske virksomheder kan gøre Europa førende på grøn teknologi og uafhængige af russisk gas og olie. 
Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
EU-Kommissionen har for nylig offentliggjort Green Deal Industrial Plan, der skal bidrage til, at europæiske virksomheder kan gøre Europa førende på grøn teknologi og uafhængige af russisk gas og olie. Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix Foto: Ritzau Scanpix

Med en ny stor energiplan forsøger EU-Kommissionen at tage handsken op med USA, Kina og resten af verden for, at Europa skal blive førende på grøn teknologi, og vi kan blive uafhængige af russisk gas og olie. Den såkaldte Green Deal Industrial Plan er et nyt og vigtigt skridt i den rigtige retning – især for Danmark.

Vi opfordrer regeringen til at følge op og bruge de muligheder, som den nye plan kommer til at give Danmark. For lige nu kan vi konstatere, at milliardstore grønne investeringer går uden om Danmark. Investeringer, der ellers skulle være med til at sikre Danmarks fremtid i form af job og eksport for milliarder.

De flotte mål er sat, men rammerne for investeringerne i Danmark er stadig ikke på plads

Desværre fik Danmarks grønne omstilling en massiv mavepuster, da det kom frem, at de såkaldte “åben dør”-projekter må sættes i bero. Det er rent ud sagt en katastrofe for både vores klimaambitioner og grønne job.

Vi burde allerede være i fuld gang med at træffe investeringsbeslutninger om en massiv udbygning af havvind og etablering af ptx-anlæg i Danmark, så vi kan producere grøn brint. De flotte mål er sat, men rammerne for investeringerne i Danmark er stadig ikke på plads, og det haster. Nu kun i endnu højere grad.

Handling haster

Regeringen har bebudet et opgør med bureaukratiet, når grønne projekter skal godkendes, og der skal nedsættes en national energikrisestab, der kan identificere barrierer og understøtte en accelereret udbygning af vedvarende energi.

I dag tager det typisk otte år fra idéen om en havvindmøllepark, til den står klar til brug. Lange sagsbehandlingstider er reelt blevet den nok største barriere for den grønne omstilling af vores samfund.

Vi har et stort og naturligt ønske om, at en endnu større del af vores grønne investeringer sker i Danmark, så vi på en og samme tid kan sikre afkast til de danske pensionsopsparere og bidrage til klima, grønne job og et energiuafhængigt Danmark.

Men der skal turbo på godkendelsesprocesserne, og rammerne for at investere i nye grønne løsninger skal på plads. Vi håber og tror på, at regeringen og et samlet dansk folketing vil tage det ansvar på sig. Det haster.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

Forsiden lige nu