SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Dansk Metal: Kære virksomheder, stop nu arbejdskraft-klynkeriet og få nogle flere robotter

De nuværende arbejdspladser skal blive langt mere automatiserede ved for eksempel at anvende svejserobotter. Arkivfoto: Walther Bølge
De nuværende arbejdspladser skal blive langt mere automatiserede ved for eksempel at anvende svejserobotter. Arkivfoto: Walther Bølge

Det klinger hult, når virksomheder skriger på arbejdskraft. De har selv forsømt at investere i ny teknologi, der kunne løse udfordringen

Manglen på arbejdskraft er stor i flere brancher – både i industrien og i det offentlige. Vi hører, hvordan virksomhederne skriger på flere hænder. Jeg må dog indrømme, at jeg ikke kan forstå, hvorfor virksomhederne ikke griber i egen barm.

For hvis det virkelig er så svært at skaffe en smed, så kunne man da forvente, at virksomhederne blot gjorde sig den minimale anstrengelse, det er at undersøge, om ny teknologi faktisk kunne lette arbejdsgangene i produktionen. Her tænker jeg selvfølgelig særligt på robotter, der kan være en effektiv og produktiv løsning, uanset om det er på landets sygehuse eller i produktionsvirksomhederne.

Rapport på rapport har bekræftet os i, at investeringer i ny teknologi er afgørende for vores konkurrenceevne

I mange år har vi i Dansk Metal stolt talt om den digitale, danske industri. Om hvordan nye robotter og moderne produktion fastholder industriarbejdspladser i Danmark. Om dygtige virksomheder og medarbejdere, der anvender ny teknologi, og som sikrer produktivitet og lønfremgang. Men desværre må den tale efterhånden forstumme.

Falder ud af robotligaen

Faktum er nemlig, at Danmark rasler ned af den globale rangliste over de mest automatiserede lande. I 2021 røg vi helt ud af den globale top-10, og nu ligger vi på en 12.-plads. Det er til trods for, at vi i 2019 var det sjette mest robotiserede land i verden.

Det er vigtigt for Danmark, at vi har mange robotter. Robotter og ny teknologi bidrager til bedre produktivitet og bedre kvalitet i produkterne. Samtidig giver robotterne et bedre arbejdsmiljø, så vi undgår tunge løft og ensformigt arbejde. Det synspunkt har vi i Dansk Metal sagt højt i snart en menneskealder. Rapport på rapport har bekræftet os i, at investeringer i ny teknologi er afgørende for vores konkurrenceevne.

Alligevel må vi konstatere, at udviklingen går den gale vej. Eller rettere går den ikke hurtigt nok. For udlandet overhaler os i disse år inden om, og fortsætter udviklingen, som den har gjort de seneste år, bliver vi i 2030 slået af lande som Holland, Schweiz og Slovenien. Der er brug for, at danske virksomheder kommer ind i kampen.

Det klinger gevaldigt hult i mine ører, at virksomhederne skriger på arbejdskraft, når de samtidig har lukket øjnene for de gyldne muligheder, som ny teknologi og industrirobotter tilbyder. I 00’erne lå vi i Danmark godt i front med automatiseringen af produktionsdanmark.

Selvom vi aldrig har haft flere industrirobotter end i dag, så er potentialet fortsat kolossalt – særligt i landets små og mellemstore virksomheder og i den offentlige sektor, hvor vi ser, hvordan manglen på varme hænder kan få politikerne til at afskaffe en helligdag.

Vi ved fra et utal af undersøgelser, at det netop er smv’erne, som har svært ved at følge med. Dem skal vi hjælpe, og det har vi allerede gjort i en årrække. Blandt andet via tiltag som smv: Digital.

Jeg står derfor ret uforstående over for arbejdsgivere, der over en bred kam melder om manglende arbejdskraft, når vi samtidig ser, at investeringslysten i ny teknologi ikke følger med konkurrenterne. Det kunne ellers hjælpe medarbejderne med at blive mere produktive.

Ser vi på alle virksomheder i Danmark, så er det omtrent to ud af tre virksomheder, som slet ikke anvender robotter. Det er der helt givet mange gode og mindre gode årsager til. Men næsten 70 pct. har slet ikke undersøgt, om netop de ville have gavn af at investere i ny teknologi, der kunne effektivisere arbejdsgange og sikre bedre tid til mere værdiskabende arbejde.

Lægger man så oven i, at cirka halvdelen af alle virksomheder slet ikke har taget stilling til, om brugen af robotter har en positiv eller negativ effekt står man tilbage med et indtryk af, at større er udfordringen med mangel på arbejdskraft så heller ikke.

10.000 smede og svejsere

Alene i industrien ser vi ind i at mangle op imod 10.000 smede og svejsere i 2030. Det gør vi, fordi den grønne omstilling skaber et hidtil uset byggeboom inden for grønne teknologier som havvindmøllefundamenter, tårne, kedler, tanke, fjernvarmerør og meget mere, som tilsammen skaber det CO2-neutrale samfund i 2045.

Vi skal uddanne langt flere faglærte, og vi trænger til et opgør i uddannelsessystemet, men det kan ikke stå alene. De nuværende arbejdspladser skal også blive langt mere automatiserede ved for eksempel at anvende svejserobotter. Det har de for eksempel gjort på virksomheden VM Tarm. Her udgør svejserobotter i dag 5 pct. af fabrikkens arbejde. Samtidig bidrager robotterne til, at virksomheden er på forkant med den teknologiske udvikling.

Det er et bevis på, at mulighederne er der. Det kræver blot, at virksomhederne griber dem og selv gør en aktiv indsats.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling

Forsiden lige nu