SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Kommentar

Dette er en økonomisk kommentar, som er skrevet af nogle af landets mest toneangivende økonomiske og finansielle eksperter, hvori de kommenterer dansk og international økonomi samt udviklingen på de globale finansielle markeder. Hele kommentaren er skrevet af afsenderen.

Kommentar | Thomas Thygesen: Der er brug for en gentænkning af bæredygtige investeringer

De globale investeringer i ren energi, der lå stille i et “tabt årti” efter finanskrisen, er således steget med 50 pct. siden starten af dette årti. Grafik: Michael Dörbec
De globale investeringer i ren energi, der lå stille i et “tabt årti” efter finanskrisen, er således steget med 50 pct. siden starten af dette årti. Grafik: Michael Dörbec

Hvis du er bekymret over klimakrisen, så er der nok at bekymre sig over. Der er imidlertid ingen grund til at opgive håbet, for under overfladen er den grønne omstilling endelig ved at tage fart. De globale investeringer i ren energi, der lå stille i et “tabt årti” efter finanskrisen, er således steget med 50 pct. siden starten af dette årti.

Katalysatoren er ikke den, vi havde håbet på, for pandemi og krig er ikke positive oplevelser. De seneste års omvæltninger har imidlertid gjort det klart, at vi lige som under Den Kolde Krig er i gang med et “økonomisk våbenkapløb” mellem de store økonomier, og at energi er et sikkerhedspolitisk spørgsmål. Det er altså rivalisering og ikke samarbejde, der driver værket, men uanset hvad er det positivt fra et klimaperspektiv. Grøn energi er nemlig en ægte teknologisk revolution, på samme måde som computeren og dampmaskinen var.

Det betyder, at prisen falder eksponentielt, i takt med at den rulles ud. Hurtigere investeringer giver hurtigere prisfald, og derfor er det nu realistisk at nå net zero i 2050. Den hurtige omstilling rejser imidlertid også nogle nye udfordringer: Der skal bruges masser af kapital, der skal bruges langt flere råvarer, og der er en øget risiko for, at man ender med forældede grønne aktiver.

Det er også en udfordring til bæredygtige investorer. Investorer kan gøre en forskel, hvis de er villige til at gå ind i de områder, hvor markedskræfterne har problemer med at rejse nok kapital på egen hånd. Det er imidlertid ikke de områder, hvor de fleste grønne fonde er investeret i dag.

Energiforsyningen har historisk set været staternes ansvar. Vestlige regeringer nyder godt af dybe kapitalmarkeder og lave risikopræmier og kan relativt nemt mobilisere privat kapital til fælles investeringer i ny infrastruktur, hvis staten tager en del af risikoen. Her er der altså ikke mangel på kapital. Det er der heller ikke for de dybt grønne selskaber som Ørsted og Vestas, der er en del af den samme proces.

Gentænk bæredygtige investeringer

Situationen er anderledes i udviklingslandene, for globale investorer har ikke meget appetit på at låne til fattige lande, der allerede står over for politiske og økonomiske risici.

Det samme gælder de sektorer, der skal erstatte deres fossilbaserede kapitalapparat med teknologi, som ikke er klar. Her er der heller ikke overflod af kapital, for det kræver både en lang tidshorisont og en høj risikotolerance at være med her. Der er brug for en gentænkning af bæredygtige investeringer. Indtil nu har fokus været på at undgå skadelig eksponering i for eksempel esg-baserede strategier. Disse porteføljer gør ikke nogen skade, men de leverer ikke det højeste afkast og gør ikke den største forskel. Til gengæld vil man ikke kunne gøre en forskel uden risiko for at ende med både store tab og greenwashing. Hvad vil du helst bruge din opsparing på?

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Investor

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads