SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | PwC-direktør: Erhvervslivet har også et ansvar for den manglende diversitet på uddannelser

En ny analyse fra PwC og Axcelfuture viser, at kønspolariseringen på CBS er blevet større de sidste syv år. 
Arkivfoto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
En ny analyse fra PwC og Axcelfuture viser, at kønspolariseringen på CBS er blevet større de sidste syv år. Arkivfoto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix Foto: Scanpix Denmark

Seneste måling om ligestilling fra World Economic Forum rangerer Danmark på en global 32.-plads. Den manglende ligestilling mellem kønnene kommer særligt til udtryk på arbejdsmarkedet. Her rangerer Danmark på en 95.-plads bedømt ud fra andelen af kvinder med topposter og lederstillinger.

Den manglende ligestilling kommer allerede til udtryk, inden de unge finder vej til arbejdsmarkedet. Ifølge en ny analyse fra PwC og Axcelfuture om kønsdiversitet på bachelor- og kandidatuddannelser på CBS er kønspolariseringen blevet større de sidste syv år. Udviklingen med øget diversitet på de forskellige uddannelsesretninger går med andre ord den forkerte vej.

Det er et problem, fordi der sker en minimering af talentmassen allerede på uddannelserne, da kvinderne er underrepræsenteret og mangler i den samlede talentmasse på de fag, som traditionelt fører til højtlønnede job som udtryk for ledelsesposter. Det skaber en skæv talent-pipeline og vanskeliggør virksomheders mulighed for at rekruttere balanceret mellem mænd og kvinder.

Det er centralt at opbygge en pipeline af kvindelige ledere

Der er mange faktorer, der spiller ind i de unges uddannelsesvalg. Men i PwC og det øvrige erhvervsliv har vi også et ansvar for den ærgerlige udvikling med manglende diversitet på uddannelserne. Vi har i PwC fortsat meget at gøre inden for vores egen diversitetsagenda og med at opnå en større balance mellem kønnene i ledelseslagene.

Det er et vigtigt område for PwC. Vi mener, at det er helt centralt at opbygge en stærk pipeline af kvindelige ledere, og at vi arbejder med diversitet på alle niveauer af organisationen, og hvor rollemodeller er væsentlige og samtidig skal understøttes af måltal og konkrete handlingsplaner.

Undersøgelsen viser, at der i dag er en kønsmæssig ubalance i uddannelsesvalget blandt de unge, og det forringer erhvervslivets muligheder for at skabe ligestilling i virksomheden og på ledelsesgangene. Der er behov for at sætte yderligere fokus på de strukturelle og kulturelle barrierer i samfundet.

Det kræver en øget opmærksomhed fra både politisk hold, fra erhvervslivet og på uddannelsesinstitutionerne. Det er en opgave, hvor alle må løfte i fællesskab, da de veldokumenterede positive effekter af diversitet taler for sig selv.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling

Forsiden lige nu